Teismas: buvusi dėstytoja iš darbo atleista neteisėtai

Teismas: buvusi dėstytoja iš darbo atleista neteisėtai

Ketvirtadienį Klaipėdos miesto apylinkės teismas, išnagrinėjęs civilinę bylą, nustatė, kad VšĮ „Lietuvos verslo kolegijos“ direktorės praėjusiais metais priimti įsakymai, kuriais atleista 56 metų buvusi dėstytoja Loreta Rupeikienė, yra neteisėti.

Buvusi dėstytoja į teismą kreipėsi su ieškiniu, kuriuo prašė panaikinti jai skirtą drausminę nuobaudą, pripažinti atleidimą iš darbo neteisėtu, laikyti darbo sutartį nutrauką pagal jos pareiškimą bei priteisti jai priklausančias kompensacijas. Teismas pateiktą ieškinį tenkino iš dalies.

Kaip vieną iš svarbių priežasčių nutraukti darbo sutartį L. Rupeikienė nurodė, kad su ja aukštoji mokykla nederino paskaitų tvarkaraščio 2014-2015 metams. Nustatyta, kad lektorė į vasaros pabaigoje kolegijoje vykusį kasmetinį susirinkimą nebuvo pakviesta, jai nesuteikta galimybė derinti dėstomų paskaitų laiką pagal įprastą bendravimo formą ir tvarką. Teismas konstatavo ir tai, kad dar anksčiau kolegijos iniciatyva buvo atlikti su L. Rupeikienės užmokesčiu susiję darbo sutarties pakeitimai, tačiau jie nustatyta tvarka neįrašyti šioje sutartyje, apie juos taip pat nebuvo tinkamai informuota ir supažindinta darbuotoja.

Teismas, išanalizavęs bylos aplinkybių ir įrodymų visumą, nusprendė, kad L. Rupeikienė turėjo teisę nutraukti su kolegija darbo sutartį – darbdavys vienašališkai pakeitė darbo sutarties sąlygas, dėl kurių buvo sumažintas lektorės darbo krūvis ir užmokestis. Be to, buvusi dėstytoja negalėjo tinkamai vykdyti savo pareigų, kadangi jai nebuvo sudaryta galimybė derinti paskaitų vedimo laiko.

Kolegijos atstovai prašė teismo palikti galioti nutrauktą darbo sutartį dėl L. Rupeikienės skirtos drausminės nuobaudos, motyvuodami tuo, kad lektorė pažeidė darbo drausmę neatvykdama į darbą. Vis dėlto teismas nustatė, kad tuo metu, kai L. Rupeikienė neatvyko į darbą, ji jau buvo padavusi pareiškimą nutraukti darbo sutartį, todėl, vadovaujantis Darbo kodekso normomis, darbdavio paskirta nuobauda turi būti panaikinta šiuo atveju nekylant drausminei atsakomybei. Teismas, atsižvelgęs į tai, kad paskirta nuobauda yra negaliojanti, dėstytojos atleidimą iš darbo pripažino neteisėtu.

Aukštoji mokykla įpareigota lektorei sumokėti dviejų vidutinių darbo užmokesčio dydžio išeitinę išmoką bei atlyginti bylinėjimosi išlaidas.

Praėjusią vasarą kolegijos direktorė priėmė ir dar vieną įsakymą, kuriuo L. Rupeikienės veikla aukštojoje mokykloje buvo sustabdyta dėl galimo kyšininkavimo. Jį moteris apskundė teismui. Gruodį teismas pripažino, kad ir šis nušalinimas nuo darbo buvo neteisėtas.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder