Šulinyje pakliuvęs į mirtinus spąstus vos nežuvo jaunas vyras.

Sekmadienį seno šulinio valymo darbai vienoje Rudgalvių kaimo sodyboje, Klaipėdos r., vos nesibaigė tragedija. Siaurame, apie 12 metrų gylio šulinyje kibirais dumblą sėmęs Rudgalvių kaimo gyventojas Arūnas Varnelis (gim. 1971 m.) pakliuvo į mirtinus spąstus: įsmukęs šulinio dugne, jis nebegalėjo pajudėti, ėmė dusti, neteko sąmonės. Matydami, kad savo jėgomis žmogaus nebeišgelbės, sodybos šeimininkai iškvietė Gargždų sukarintos priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos gelbėtojus.
Pranešimą apie nelaimę Gargždų ugniagesiai gavo apie 15.30 val. Kaip papasakojo gelbėjimo operacijai vadovavęs Gargždų priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos viršininkas Stanislovas Petrikas, bandymai traukti virvėmis šulinyje įstrigusį A. Varnelį buvo nesėkmingi. Smėlio ir molio dumble, lyg cemento masėje, vyriškis buvo surakintas iki kelių ir vis smuko gilyn. Traukiamas virvėmis jis šaukė iš skausmo. Itin siaurame šulinyje nelaimėliui ėmė trūkti oro, jis ėmė alpti. Iškilo pavojus, kad apalpęs žmogus gali ir nuskęsti. Pagalbon į šulinį nusileidusiam gelbėtojui taip pat pasidarė bloga, ėmė svaigti galva. Tuomet į šulinį nusileido gelbėtojas su specialia kvėpavimo įranga. Nelaimės ištiktam žmogui buvo uždėta deguonies kaukė, gelbėtojas jį aprišo papildomomis virvėmis. Tačiau vėl pabandžius traukti, vyriškis vėl ėmė šaukti iš skausmo. Gelbėtojams pavyko greitai susirasti iš Gargždų vandentiekio įmonės galingą siurblį, tačiau jo panaudoti siaurame šulinyje nepavyko. Vandens lygis šulinyje buvo palaikomas tik paprasto buitinio siurblio pagalba.
"Įtampa buvo didžiulė. Žmogui šulinyje darėsi vis blogiau, jis nesąmoningai ėmė plėšti nuo savęs deguonies kaukę o laikas bėgo. Vyrai visą laiką laikė įtempę virves, kad jo neįtrauktų giliau ar galva nepanirtų po vandeniu. Vėl į šulinį nusileidęs gelbėtojas atsuko deguonies baliono čiaupą, kad žmogus galėtų kvėpuoti, uždėjo jam apklotą, pagirdė karšta arbata",- apie dramatiškas gelbėjimo akimirkas pasakojo Gelbėjimo tarnybos viršininkas S. Petrikas.
Atsigabenę specialią įrangą, ugniagesiai pro žarną į šulinį paleido orą. Prie nukentėjusiojo be deguonies kaukės nusileidęs gelbėtojas G. Grišanovas po juo panėrė ir apglėbęs visa jėga truktelėjo aukštyn, kartu patraukus virvėms. Pasak S. Petriko, žmogus atsiplėšė nuo šulinio dugno lyg kamštis. Gelbėjimo operacija truko tris valandas. A. Varnelis tuoj pateko medikų, kurie visą tą laiką budėjo nelaimės vietoje, globon. Jis paguldytas į Gargždų ligoninės reanimacijos skyrių, pavojus gyvybei negresia, bet teks ilgokai pasigydyti. Šaltame šulinio vandenyje, smėlio masės surakintomis kojomis, dėl deguonies stokos vis prarasdamas sąmonę, A. Varnelis praleido daugiau kaip 5 valandas.
Kaip sakė S. Petrikas, toks atvejis, kuomet teko gelbėti šulinyje įstrigusį žmogų, jo darbo praktikoje yra pirmasis.
"Ne vieną kartą jau esame traukę iš šulinių skenduolius, bet to dar nebuvo. Reikia žinoti, kad šuliniuose gali dirbti tik specialistai, nes patirties neturintys žmonės, leisdamiesi į šulinį, rizikuoja savo gyvybe. Ir šiuo atveju šulinio dugną valęs žmogus stovėjo vienoje vietoje, o ne vaikščiojo, kaip daro specialistai, todėl smėlio masė ir įsiurbė kojas. Gelbėjimą apsunkino tai, kad šulinys buvo gilus, o jo rentiniai - nedidelio skersmens. Šulinyje, lyg kokioje šachtoje, net nesimatė dugne įstrigusio žmogaus",- pasakojo S. Petrikas.
Beje, sekmadienio pavakarę Kretingos rajone vienišos moters sodyboje esančiame šulinyje buvo rastas be žinios prieš kelias savaites dingusio vyriškio lavonas. Manoma, kad psichikos sutrikimų turėjęs vyriškis galėjo pats nusižudyti.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder