Su tokia finansine afera Lietuvos pareigūnai dar nebuvo susidūrę

Su tokia finansine afera Lietuvos pareigūnai dar nebuvo susidūrę

Teismas iš esmės patvirtino sostinės prokurorų kaltinimą organizuotos grupės nariams, daugiau kaip dvejus metus mulkinusiems Jungtinių Valstijų verslininkus. Sukčiaudama organizuota grupė įgijo kone 1,57 mln. litų vertės svetimo turto ir dar daugiau kaip 744 tūkst. litų vertės – pasikėsino įgyti.

Neabejotina, kad baudžiamoji byla, atskleidusi tarptautinę finansinę aferą, pagal savo pobūdį ir mastą – Lietuvoje pirmoji ir vienintelė.
 
Prokurorai dešimt asmenų, organizuotos grupės narių ir jų bendrininkų, kaltino sukčiavimu, neteisėta juridinio asmens veikla ir dokumento suklastojimu ar disponavimu suklastotu dokumentu. Vilniaus miesto 2-asis apylinkės teismas visus juos pripažino kaltais.

Nusikalstamą veiką organizavo ir vykdė dešimt vyrų, nuo 35 iki 54 metų amžiaus. Pusė iš jų – jau ne po sykį teisti. Šiame dešimtuke – ir vienas Baltarusijos Respublikos pilietis.
 
Nustatyta, kad pagal iš anksto sutartą planą, pasiskirstę užduotimis, organizuotos grupės nariai su bendrininkais veikė laikotarpiu nuo 2004-ųjų spalio iki 2007-ųjų sausio. Vieni ieškodavo asmenų, kurie už atlygį sutikdavo talkinti sukčiams. Suradus tokių, pagal jų pateiktas nuotraukas buvo organizuojama suklastotų asmens dokumentų (Lietuvos Respublikos piliečio pasų) gamyba. Vėliau, pasinaudojant suklastotais pasais, buvo nuperkamos uždarosios akcinės bendrovės. Nusikalstamiems kėslams įgyvendinti buvo panaudotos keturios Lietuvoje oficialiai registruotos įmonės.
 
Vėliau sukčiai, realizuodami savo užmačias, pateikę suklastotus dokumentus Lietuvos bankuose atidarydavo įmonių sąskaitas. Jų duomenis perduodavo kitiems bendrininkams. Tie elektroninio ryšio priemonėmis pateikdavo melagingus duomenis dėl pinigų pervedimo iš JAV bankuose esančių įvairių JAV įmonių sąskaitų į mūsų šalies juridinių ir fizinių asmenų sąskaitas. Šie pervedimai buvo atliekami už neva šių asmenų suteiktas paslaugas ar pateiktas prekes.
 
Apgaulės įtakoje Amerikos bankai nurodytas pinigų sumas pervesdavo į pateiktas sąskaitas. Tuomet sukčiai galutinai realizuodavo savo nusikalstamą planą – išimdavo iš sąskaitų pinigus ir juos pasidalydavo. Tokiu būdu sukčiaudama organizuota grupė įgijo kone 1,57 mln. litų vertės svetimo turto bei dar daugiau kaip 744 tūkst. litųvertės – pasikėsino įgyti.
 
Įvertinęs visas bylos aplinkybes ir kaltinamųjų asmenybes, teismas jiems skyrė nuo dvejų metų laisvės apribojimo iki septynerių metų laisvės atėmimo bausmes.
 
Tokio pobūdžio ir masto baudžiamoji byla Lietuvoje – vienintelė. Šią tarptautinę finansinę aferą atskleidė ir ištyrė kruopščiai ir kvalifikuotai dirbę FNTT Vilniaus apskrities skyriaus pareigūnai. Pasak kaltinimą teisme palaikiusio Vilniaus miesto apylinkės prokuratūros Trečiojo skyriaus vyriausiojo prokuroro Egidijaus Motiejūno, baudžiamojoje byloje su teisinės pagalbos prašymais buvo kreiptasi į Jungtinių Valstijų teisėsaugos institucijas. Susirašinėjant paaiškėjo, kad nukentėję Amerikos bankai bei įmonės dėl tam tikrų priežasčių civilinių ieškinių nepareiškė.
 
Bylą nagrinėjant teisme buvo visiškai įrodyta, kad organizuotos grupės nariai neteisėtai praturtėjo. Dėl to tenkindamas prokuroro prašymą teismas iš organizuotos grupės organizatorių konfiskavo beveik 1,212 mln. litų, iš kitų bendrininkų – dar apie 346 tūkst. litų. Teismas patenkino ir kitą prokuroro prašymą – konfiskavo nusikalstamu būdu įgytas pinigines lėšas, esančias bendrovių sąskaitose.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder