STT ragina žmones pranešti apie negeroves

STT ragina žmones pranešti apie negeroves

Besiskundžiančiųjų korupcija skaičius mažėja, tačiau pačios korupcijos mastai išlieka dideli. 21-erių metų jubiliejų mininti Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) vis dar pasigenda aktyvesnės visuomenės.

Klaipėdos STT valdyba praėjusiais metais inicijavo 15 ikiteisminių tyrimų. Penki iš jų pradėti po gyventojų pranešimų, kurių buvo sulaukta apie 70. Didesnio susidomėjimo šiemet sulaukė bylos, kuriose figūravo Klaipėdos licėjus, Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnyba bei Maisto ir veterinarijos tarnyba. STT atstovų teigimu, keliose įstaigose buvo įsišaknijusi rutininė korupcija.

"Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybos byloje yra 28 įtariamieji. O byla dar nebaigta. Jeigu nustatei nedarbingumo lygį sveikiems, tai tie, kuriems nedarbingumo reikia, jo negauna. Maisto ir veterinarijos tarnybai pradėti du ikiteisminiai tyrimai. Šilutėje baigtas, Klaipėdoje - ne. Licėjaus byla tęsiasi. Praėjusiais metais buvo nutrauktos penkios bylos", - sakė Klaipėdos STT valdybos viršininkas Arvydas Juršėnas.

Pasak jo, žmonės yra raginami netylėti apie galimą korupciją, tačiau ne visais atvejais prašymai būna argumentuoti.

"Mes niekada žmogaus neišvarome. Kartais ir informacija būna nepagrįsta. Žmonės ateina su krūva dokumentų, bet teismų sprendimai jau būna priimti. Jeigu žmogus viską išdėsto motyvuotai apie kokius nors viešųjų pirkimų pažeidimus, galima tai ištirti ir siųsti teismui. Norime, kad žmonės netylėtų apie negeroves. Sąlygos yra - karštoji linija, mobilioji aplikacija. Už efektyvią pagalbą netgi gali būti atlyginta", - tikino Klaipėdos STT valdybos vadovas.

Šiuo metu Lietuvoje korupcijos suvokimo indeksas siekia 59 proc. Užsibrėžtas tikslas - 65. Pagal šį indeksą Lietuva jau aplenkė Latviją, bet nestipriai atsilieka nuo Estijos ir Lenkijos. Korupcijos prevencijos poskyrio viršininko Leono Barišausko manymu, STT be pagalbininkų indekso nepagerins.

"Prevencinėmis priemonės korupcijos lygio nesumažinsime. Santaros klinikų pavyzdys parodo, kad neleistinai elgiasi net ir kompetentingi žmonės", - teigė L. Barišauskas.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder