Skuodo pavojinguose rajonuose nusikaltimų neužfiksuota

Skuodo pavojinguose rajonuose nusikaltimų neužfiksuota

Skuodo rajone, kaip ir kitose apskrities vietose bei Klaipėdoje, sudaryti kriminogeninių židinių – vienokį ar kitokį policijos nerimą keliančių vietų – žemėlapiai. Kai šie židiniai buvo identifikuoti, policijos pareigūnai skiria ypatingą dėmesį jų priežiūrai, kad nusikaltimų, nusižengimų mažėtų, o geriausia – jų darymui būtų iš anksto užkirstas kelias.

Vienu iš židinių laikoma kavinė Sedos g. Ylakių miestelyje. Kavinė veikia savaitgaliais, vyksta diskotekos. Dažniausiai registruojami pranešimai dėl viešosios tvarkos pažeidimų ir kūno sužalojimų, kai neblaivūs asmenys tarpusavyje sukonfliktuoja, susimuša. Policijos pareigūnai nuolat kontroliuoja šią vietą, stebi, kaip laikomasi alkoholio kontrolės įstatymo nuostatų.

Kita ne itin rami Skuodo vieta – Autobusų stotis. Dažniausiai registruojami pranešimai: vagystės (ypač – iš prekybos centro), konfliktai, viešosios tvarkos pažeidimai, alkoholio gėrimas viešojoje vietoje, girto pasirodymas. Konfliktai dažniausiai kyla  tarp asmenų, kartu vartojusių alkoholį. Kviečiama policija.

Prie prekybos centro Vytauto g. Skuode registruojami pranešimai apie viešosios tvarkos, Kelių eismo taisyklių pažeidimus. Tai centrinė miesto dalis. Vienoje gatvėje stovi eismą draudžiantis kelio ženklas, kitoje gatvėje pastatytas stovėjimo būdą nurodantis kelio ženklas. Dėl  ženklų nepaisymo registruojami pranešimai apie Kelių eismo taisyklių pažeidimus.

Vagysčių, viešosios tvarkos, Kelių eismo taisyklių pažeidimų pasitaiko ir prie kito prekybos centro daugiabučių gyvenamųjų namų kvartale Dariaus ir Girėno g. Ypač tai tampa aktualu šeštadieniais, kai vyksta turgūs.

Kriminogeninių židinių lankymas ir prevencinis darbas kiekvieną dieną įtraukiami į  Reagavimo skyriaus ir Veiklos skyriaus pareigūnų darbo dienos užduotis. Policijos pareigūnai surašo tarnybinius pranešimus dėl darbo šiuose židiniuose. Patruliuodami ir matydami, kad vyksta kas nors  negero, policininkai kone kasdien surašo nusižengimų protokolus dėl alkoholinių gėrimų vartojimo viešojoje vietoje, Kelių eismo taisyklių pažeidimų.

Per 4 šių metų mėnesius, lyginat su tuo pačiu laikotarpiu 2017 metais, įvykių kriminogeniniuose židiniuose menkai padaugėjo, tačiau visuomenei nėra ko nerimauti, nes tai momentiniai smulkūs administraciniai nusižengimai, kurie visuomenės saugumui didelės įtakos neturi. Be to, visuomenė  darosi nepakantesnė teisės pažeidimams, todėl aktyviai apie pastebėtas negeroves informuoja policiją. 

Nusikalstamų veikų minėtose vietose 2018 metais nenustatyta.

Su asmenimis, linkusiais į teisės pažeidimus, patruliuojantys pareigūnai nuolatos prevenciškai kalbasi. Pareigūnų tikslas būti ne visuomenės baudėjais, o pagalbininkais ir patarėjais, tačiau  tokie žmonės, dažniausiai dėl asocialaus gyvenimo būdo ir socialinių įgūdžių trūkumo, ne visuomet paiso  geranoriškų pareigūnų patarimų, tad teisės pažeidimus daro pakartotinai.

Didelė problema, siekiant sumažinti įvykių židiniuose skaičių, yra vaizdo kamerų tinklo Skuodo mieste nebuvimas. Dėl to policija ne kartą kreipėsi į Skuodo savivaldybę. Vaizdo kameros turėtų didelę prevencinę reikšmę ir padėtų atskleisti teisės pažeidimus.

Siekiant pagerinti situaciją, nuolat bendradarbiaujama su seniūnijomis, savivaldybės darbuotojais, gyventojus siekiama įtraukti į saugios aplinkos kūrimą ir ugdyti dar didesnį visuomenės nepakantumą teisės pažeidimams. Pažymėtina, kad prevencinė veikla, saugios visuomenės ir aplinkos kūrimas, glaudus bendradarbiavimas su visuomene yra visos policijos bendras siekis ir tikslas.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder