Siekiant ištirti bylą teko mylėtis su prostitutėmis

Siekiant ištirti bylą teko mylėtis su prostitutėmis

Ar gali santuokoje gyvenantis ir žmoną mylintis operatyvininkas vardan galimybės įsiskverbti į nusikaltėlių gaują ir išaiškinti nusikaltimus, mėgautis prostitučių paslaugomis?

Daugeliui dabartinių pareigūnų tokie etikos klausimai nekyla: jie sėdi šiltuose kabinetuose ir moka dirbti tik su kompiuteriais bei įvairia sekimo aparatūra.

Tuo tarpu Valstybės saugumo departamento (VSD) agentams dažnai tekdavo spręsti panašias dilemas.

Nors VSD jau daugiau kaip 10 metų nebėra ikiteisminio tyrimo institucija, tačiau tais laikais, kai saugumiečiai patys tirdavo nusikaltimus, jų darbuotojai veikė itin efektyviai.

Ypač sėkmingai buvo triuškinamos kontrabandininkų grupuotės. Tačiau norint demaskuoti kontrabandos karalius, patys saugumiečiai neretai turėdavo įgyti jų pasitikėjimą ir įsiskverbti į gaują.

Gandas sklido plačiai

Viena tokių – Egidijaus Gaudzevičiaus, pravarde „Lašas“ vadovaujama kontrabandininkų grupuotė ypač aktyviai veikė pakaunėje.

Kontrabandininkai specializavosi prekyba nelegaliu spiritu ir jo įveždavo tūkstančius tonų. Spiritas buvo skiedžiamas, pilstomas į degtinės butelius ir pardavinėjamas parduotuvėse.

Kontrabandininkai taip buvo suklestėję, kad net sugebėjo ne tik nusipirkti itin prabangius namus, automobilius, bet ir didžiausią tais laikais mineralinio vandens pilstymo įmonę „Raigeda“.

Nors gandas apie šią gaują sklido plačiai, nutverti nusikaltėlių su įkalčiais nepavykdavo – kontrabandininkai buvo papirkę daugybę itin aukšto rango policijos ir prokuratūros pareigūnų.

Tikslas – pajungti saugumą

Tačiau nusikaltėliams to buvo maža – jie nutarė savo įtakai pajungti ir VSD.

Iš pradžių su „Lašo“ gauja siejamas Almantas Izokaitis per tarpininką kreipėsi į VSD pareigūną.

Saugumiečiui atvirai buvo pasiūlyti pinigai. Pradžiai – tik už informaciją apie saugumo departamento organizuojamas pasalas pasienyje. Vien už telefonu perduotus duomenis kontrabandininkai pažadėjo 200-400 JAV dolerių premiją.

Prokuroras patvirtino modelį

Pareigūnas prašė duoti laiko pagalvoti, o pats apie tokį pasiūlymą iškart informavo savo vadovybę.

Ši kreipėsi į generalinę prokuratūrą, kad būtų patvirtintas nusikalstamos veikos imitavimo modelis.

Nutarta šioje operacijoje panaudoti dar vieną VSD darbuotoją ir infiltruoti juos į kontrabandininkų gaują.

Visą šią operaciją buvo pavesta kuruoti tuomečiam generalinės prokuratūros organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokurorui, dabartiniam advokatui Aidui Mažeikai.

Tad susitikę su kontrabandininkais abu saugumiečiai pareiškė, kad jiems labai reikia pinigų ir sutiko talkinti nusikaltėliams.

Pranešdavo telefonu

Pradžioje kontrabandininkai saugumiečiais ne itin pasitikėjo. Todėl nusikaltėliai prašydavo palyginti nekaltų paslaugų.

Pirmąkart paprašyta informacijos, ar nurodytą dieną, kai jie gabens spiritą, pasienio poste nebus Valstybės saugumo departamento pasalos.

Telefonu buvo pranešta, kad pasalos nebus. Po kelių dienų atvykę kontrabandininkai saugumiečiams už suteiktą žinią sumokėjo 200 JAV dolerių. Jie pasakė, kad gautą informaciją patikrino savo kanalais ir įsitikino, kad ji teisinga.

Vėliau saugumo darbuotojai dar keletą kartų kontrabandininkams pranešdavo informaciją apie pasalas.

Už tai buvo atsilyginama pinigais ir įvairiomis prekėmis iš nusikaltėlių kontroliuojamos bendrovės „Raigeda“ sandėlių.

Žvejyboje išsikalbėjo

Pareigūnų ir nusikaltėlių santykiai tapo draugiški. Saugumo darbuotojai buvo pakviesti į žvejybą Nidoje.

Ten juos pasitiko E.Gaudzevičius bei A.Izokaitis. Pareigūnai buvo apgyvendinti „Vilnelės“ poilsio namuose.

Čia kontrabandininkai ilsėdavosi beveik kiekvieną savaitgalį. Paprastai tuo metu ten atvykdavo ir vienas itin aukšto rango Vidaus reikalų ministerijos pareigūnas.

Žvejodami ir bendraudami prie butelio vyrai išsikalbėjo.

Kontrabandininkai džiaugėsi, kad jiems pagaliau pavyko surasti savų žmonių Valstybės saugumo departamente. Jie tvirtino turį aukšto rango užtarėjų beveik visuose kituose teisėsaugos institucijose.

Kontrabandininkų pasigyrimas buvo pagrįstas – jie iš tiesų disponavo beveik visa informacija iš Vidaus reikalų ministerijos.

Jau tuo metu išryškėjo vienas E.Gaudzevičiaus bruožas – šykštumas. Pakvietęs pailsėti į Nidą saugumo darbuotojus, jis juos vis tik privertė užsimokėti už viešbutį.

Prašė lydėti krovinį

Įgavę nusikaltėlių pasitikėjimą, saugumiečiai buvo pakviesti betarpiškai dalyvauti per sieną gabenant spiritą.

Spiritas buvo vežamas pagal iš anksto sutartą planą. Pradžioje saugumo pareigūnai su A.Izokaičiu bei E.Gaudzevičiumi susitiko netoli pasienio esančioje degalinėje.

Kontrabandininkai pareigūnams nurodė važiuoti į tam tikrą vietą ir ten pasitikti spiritą vežančius vairuotojus.

Susitikę su vairuotojais, saugumo pareigūnai surašė spirito sulaikymo protokolą. Toks dokumentas buvo reikalingas parodyti kitų teisėsaugos institucijų pareigūnams, jeigu pakeliui jie sustabdytų krovinį.

Tačiau kelyje jokių incidentų neįvyko. Saugumo pareigūnai sėkmingai palydėjo krovinį iki slaptavietės Kauno rajone, o paskui kontrabandininkams matant suplėšė spirito sulaikymo protokolą.

Prieš tai pareigūnai šį dokumentą nufotografavo.

Atsilygino ir prostitutėmis

Po kelių dienų už pagalbą kontrabandininkai saugumo pareigūnams sumokėjo 10 tūkst. JAV dolerių.

Pirmąją rimtą bendrą operaciją buvo nutarta atšvęsti. Kontrabandininkai saugumiečius pakvietė į įspūdingai įrengtą sodybą pakaunėje, kur iškėlė didelę puotą.

Puotos metu į pirtį buvo atvežtos prostitutės. Tuomet šeimas turintiems pareigūnams iškilo dilema – atsisakyti moterų paslaugų ar pasismaginti?

Nusikalstamos veiklos imitavimo modelyje nebuvo numatyta, ką daryti tokiu atveju.

Tačiau pareigūnai sunerimo, kad atsisakius prostitučių, kontrabandininkai juos ims įtarinėti, nebelaikys patikimais partneriais. Abu saugumiečiai nutarė pasilinksminti.

Filmavo slapta kamera

Puota truko tris dienas. Visą tą laiką sodyboje buvo prostitutės, su kuriomis pasikeisdami mylėjosi linksmybių dalyviai.

Visos šios orgijos buvo filmuojamos slaptomis kameromis. Jas sodyboje kontrabandininkams buvo įrengę jiems talkinę policijos pareigūnai.

Taip kontrabandininkai sukaupdavo kompromituojančią informaciją apie sodyboje viešėjusius ir besilinksminančius teisėsaugos bei valdžios pareigūnus.

Po puotos sodyboje linksmybės tęsėsi dar kelias dienas. Kontrabandininkai pareigūnams į Vilnių net atgabeno kelias statines alaus.

Nutarė baigti operaciją

Po kiek laiko kontrabandininkai saugumo pareigūnus pakvietė dalyvauti naujoje spirito gabenimo operacijoje.

Buvo pasiūlyta padėti pervežti du vilkikus su maždaug 60 tonų spirito.

Tačiau šįkart generalinės prokuratūros bei Valstybės saugumo departamento vadovai nutarė nebežaisti. Nuspręsta kontrabandininkus bei jų gabenamą spiritą sulaikyti nusikaltimo vietoje.

Organizatorius pabėgo

Į gaują infiltruoti saugumo pareigūnai 1997 m. vasario 3 d. vienoje Šalčininkų rajono degalinėje susitiko su E.Gaudzevičiumi.

Pastarasis nurodė važiuoti netoli Dieveniškių ir pasitikti du vilkikus su spiritu.

Tačiau šįkart Valstybės saugumo departamento pajėgos iš tiesų sulaikė vairuotojus bei automobilius su nelegaliu kroviniu.

Pirmiausia buvo paprašyta informacijos, ar nurodytą dieną, kai bus gabenamas kontrabandinis spiritas, pasienio poste nebus Valstybės saugumo departamento pasalos.

Tačiau kontrabandos organizatoriui E.Gaudzevičiui pavyko pasprukti. Manoma, kad jis, norėdamas apsidrausti, buvo pasamdęs visą Pasienio policijos pamainą.

Pasieniečiai ėmė tikrinti operacijoje dalyvavusius saugumo pareigūnus. Kilo sumaištis, kuria ir pasinaudojo E.Gaudzevičius.

Guodėsi dėl saugumiečių

Po šio įvykio E.Gaudzevičius ir A.Izokaitis pasislėpė. Bėgliai savo draugams guodėsi, kad juos apgavo saugumo pareigūnai.

„Mes juos girdėmė, šėrėme, „babkėmis“ maitinome, o jie viską sugadino“, – kalbėjo kontrabandininkai.

Tarp Kauno nusikaltėlių pasklido gandas, kad negalima pasitikėti saugumo pareigūnais – jie tik pinigus ima, o nieko nedaro.

Tačiau mažai kas žinojo, kad saugumo pareigūnai ne sau ėmė pinigus, o pagal nusikalstamos veiklos imitavimo modelį vykdė iš anksto suplanuotą operaciją.

Buvo aptikti pėdsakai

Po to, kai E.Gaudzevičius pasislėpė, Valstybės saugumo departamento pareigūnai ilgai nesėkmingai bandė jį surasti.

Bėglio pėdsakus buvo aptikęs buvęs Valstybės saugumo departamento Kauno apygardos vadovas Olegas Travkinas.

Buvo nustatyta, kad E.Gaudzevičių globoja Vilniuje gyvenanti ir jį beprotiškai įsimylėjusi šviesiaplaukė gražuolė Ugnė. Ji padėjo jam apsigyventi netoli savo buto.

E.Gaudzevičius buvo labai atsargus. Jis kruopščiai tikrindavo, kad pas jį ateinanti meilužė neatsivestų „uodegos“.

Tačiau E.Gaudzevičiaus sulaikymo operacija užstrigo, nes po skandalo, kai pabėgo kunigo Ričardo Mikutavičiaus nužudymu įtariamas Vladas Beleckas, O.Travkinas buvo atleistas iš pareigų.

Pasislėpę nuo saugumo pareigūnų „Lašas“ ir jo bendrininkai toliau sėkmingai tęsė nusikalstamą veiklą.

Buvo kalbama, kad nusikaltimus gauja vykdydavo kartu su policijos pareigūnais. Tačiau šįkart jiems pavyko rasti iš tiesų parsidavusius, o ne į gaują infiltruotus pareigūnus.

Gaujos nariai sužinodavo, kur kiti kontrabandininkai laiko prekes ir apie tai pranešdavo „saviems“ policininkams.

Pastarieji atlikdavo spirito ar cigarečių sulaikymo „operaciją“, o po to „Lašo“ gaujos nariai prekes parduodavo arba pasiūlydavo išsipirkti. Pelną nusikaltėliai pasidalindavo su policininkais.

Palaukė, kol išeis

Gal policijos pareigūnai būtų ir toliau globoję kontrabandininkus, jei ne Interpolo dėmesio sulaukęs gaujos narių nusikaltimas.

1998 m. spalio pabaigoje E.Gaudzevičiaus vaovaujama grupuotė, kuriai priklausė ir pasaulio kikbokso čempionas iš Baltarusijos, pagrobė netoli Klaipėdos automobilyje „Mercedes“ miegojusius Kroatijos piliečius – Stefaną Spaničių ir Ivicą Vranjičių, kurie per Lietuvą keliavo į Norvegiją.

Kroatai buvo nuvežti į Kauną ir kalinami E.Gaudzevičiaus žmonai priklausančiame name Linkuvos gatvėje.

Pats „Lašas“ netoliese – Tilžės gatvėje turėjo kitą – itin prabangiai įrengtą namą.

Užsieniečiai buvo kankinami, vienam jų strypu nusikaltėliai sulaužė koją. Vyrams buvo liepta skambinti giminaičiams ir pranešti, kad jie turi surinkti 100 tūkst. dolerių išpirką.

Tačiau giminėms paskambinęs I.Vranjičius, kuris Kroatijoje buvo tarnavęs specialiuose padaliniuose, daugiau kalbėjo ne apie išpirką – jis smulkiai nupasakojo, kur yra įkalintas.

Po šios informacijos į paieškas įsijungė Interpolas. Tad policijai nebuvo kur dingti – teko šturmuoti E.Gaudzevičiaus žmonos namą.

Tačiau pareigūnai pastato šturmą pradėjo tik tuomet, kai iš jo išvyko E.Gaudzevičius ir jo bendrininkai. Viduje buvo tik vienas įkaitus saugojęs gaujos narys – baltarusis kikboksininkas.

Prokuroras nulėmė likimą?

Po sėkmingos įkaitų išlaisvinimo operacijos, E.Gaudzevičius ir jo bendrininkai patys atvyko į policiją.

Kauno apylinkės prokuratūros prokuroras Ričardas Gailevičius visiems kroatų pagrobėjams paskyrė itin švelnias kardomąsias priemones – rašytinius pasižadėjimus neišvykti.

Į tai, kad E.Gaudzevičiaus ieškojo ir Valstybės saugumo departamento pareigūnai, taip pat nebuvo atsižvelgta.

Turtas buvo užgrobtas

Galimas dalykas, kad nesuėmęs pagrobėjų prokuroras netiesiogiai pasirašė ir mirties nuosprendį kontrabandininkams.

Mat nepraėjus nei metams E.Gaudzevičius ir dar trys jo bendrai buvo nužudyti.

Kontrabandininkų nužudymą organizavo Kauno mafijos vadeivos, kuriems ypač nepatiko, jog grupuotė glaudžiai bendrauja su policija ir visiškai ignoruoja tikruosius mafijozus.

Policijos pareigūnai sulaikė eilinius šios žmogžudystės vykdytojus, kurie vėliau buvo nuteisti įkalinimu iki gyvos galvos.

Tikrųjų organizatorių pareigūnai liesti nedrįso. Tuo metu, kai žmogžudystės vykdytojai buvo tardomi, užsakovai ramiai atiminėjo nelegaliai sukauptą „Lašo“ grupuotės turtą.

Skirtingi likimai

Tuo tarpu šioje istorijoje dalyvavusių ir į gaują įsiskverbusių saugumiečių likimas susiklostė skirtingai.

Iš pradžių jie padarė karjerą – tapo VSD valdybų viršininkais. Tačiau vėliau vienas jų buvo priverstas palikti postą ir įsidarbino taksistu.

Antrasis saugumietis dar labiau pakilo karjeros laiptais ir dabar užima itin aukštas pareigas vienoje užsienio šalyje įsikūrusioje Lietuvos ambasadoje.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder