Rugsėjį šalies keliuose vaikų nelaimių neišvengta

Rugsėjį šalies keliuose vaikų nelaimių neišvengta

Rugsėjį vaikų saugumo akciją „Apsaugok mane" surengusi ir visus Lietuvos moksleivius apdraudusi draudimo bendrovė „Lietuvos draudimas" užregistravo du pranešimus apie per pirmąjį mokslo metų mėnesį sužalotus pėsčiuosius moksleivius. Kauno mieste sužeistos dvi mergaitės, ėjusios per pėsčiųjų perėją.

"Ši nelaimė nutiko rugsėjo 11 d. Kaune - sužalotos dvi per perėją ėjusios moksleivės. Laimei, tragiškų padarinių išvengta, tačiau mergaitės patyrė minkštųjų audinių sužalojimus. Kai tik jų tėvai pateiks dokumentus iš gydymo įstaigos, išmokėsime priklausančias kompensacijas, kurios, išankstiniais vertinimais, gali siekti po 100-150 eurų", - sako „Lietuvos draudimo" Asmens žalų skyriaus vadovas Jonas Stasinas.

Jis teigia, kad palyginus su pernykščiu rugsėju, šiemet mokslo metų pradžioje keliuose nukentėjusių pėsčiomis ar dviračiu keliavusių moksleivių užregistruota mažiau. 2014 m. rugsėjį bendrovė registravo 4 įvykius, o nukentėjusiųjų tėvams buvo išmokėta beveik 3 tūkst. eurų. Lietuvos kelių policijos tarnybos paskelbtais duomenimis, per šį rugsėjį iš viso įvyko 19 įvykių, kuriuose sužalota 18 pėsčiųjų vaikų ir 1 dviračiu važiavęs nepilnametis. Per atitinkamą 2014 m. mėnesį tokių įvykių ir juose nukentėjusių vaikų buvo 15 proc. daugiau - iš viso 22 įvykiai ir tiek pat sužalotų vaikų, mirtinų atvejų išvengta.

"Tėvams norime priminti, kad kiekvieną moksleivį rugsėjo mėnesį „Lietuvos draudimas" buvo apdraudęs 5000 eurų. Tad jeigu Jūsų mokyklinio amžiaus vaikas eidamas pėsčiomis ar keliaudamas dviračiu buvo patekęs į eismo įvykį, reikėtų apie tai pranešti „Lietuvos draudimui" telefonu 1828, ir mes išmokėsime priklausančią kompensaciją. Įvykio užregistravimas tetruks kelias minutes, o išmoka bus pervesta nedelsiant pateikus dokumentus iš gydymo įstaigos", - primena J. Stasinas.

Akcijos „Apsaugok mane" metu „Lietuvos draudimas" ne tik apdraudė vaikus visoje Lietuvoje, bet ir inicijavo papildomas saugaus eismo pamokas. Visoms Vilniaus mokyklų pradinėms klasėms, kurių yra daugiau nei 1000, „Lietuvos draudimas" padovanojo knygeles „Kelių eismo taisyklės vaikams" ir kartu su policijos ir Vilniaus miesto savivaldybės atstovais sostinės mokyklose rengia saugaus eismo pamokas - iki spalio pabaigos jose sudalyvaus daugiau nei 2000 sostinės pradinukų.

"Mokyklą pradedantys lankyti vaikai žino pagrindines kelių eismo taisykles (KET), tačiau dar labai retas jų supranta, kad reikia saugotis net ir tada, kai elgiesi pagal taisykles, nes ne visada taisyklių laikosi kiti, eismo aplinkoje esantys eismo dalyviai. Jeigu paklaustumėte pradinukų, ką jie daro įsijungus žaliam šviesoforo signalui, jie pasakytų, kad eina per gatvę. Iš beveik 1000 pamokose jau sudalyvavusių pradinukų tik keletas pasakė, kad ir degant žaliam šviesoforo signalui, prieš žengiant į gatvę, pirmiausia reikia apsidairyti ir įsitikinti, ar žengti į perėją yra saugu", - pasakojo pamokas pradinukams vedanti Kelių policijos valdybos pareigūnė Aistė Dijokaitė.

Pamokose vaikai išgirsta daug naujų, jiems nežinomų dalykų - kaip teisėtai ir saugiai pereiti gatvę ten, kur aplinkui nematyti pėsčiųjų perėjos, kodėl nesaugu eiti per gatvę klausantis muzikos ausinuku ar sukoncentravus dėmesį į telefoną, kurioje kelio pusėje esančiu kelkraščiu eiti užmiestyje, kur galima važinėtis dviračiu, kada privalu dėvėti šviesą atspindinčią liemenę ir panašiai.

"Labai dažnai išgirdę kai kuriuos KET reikalavimus, vaikai pakomentuoja ir savo tėvų elgesį, kaip šie netaisyklingai eina per gatvę, bėga degant raudonam šviesoforo signalui ir kartu tempia vaikus, vairuodami kalba mobiliuoju telefonu, nepasirūpina, kad galinėse automobilio sėdynėse esantys keleiviai segėtų saugos diržus, mažamečius vaikus vežioja keturračiais, net nepasirūpina, kad šie būtų su šalmais. Tėvai turėtų žinoti, kad vaikai kopijuoja jų elgesį, todėl reikėtų elgtis atsakingiau", - pasakojo A. Dijokaitė. Jos žodžius patvirtina ir „Lietuvos draudimo" atlikta 5-10 metų vaikų apklausa. Ji parodė, kad 38 proc. vaikų visiškai pasitiki suaugusiaisiais ir seka jų pavyzdžiu gatvėje. Tai ypač pasakytina apie jauniausius - 5 metų respondentus.

"Apsaugok mane" akcija buvo pradėta „Lietuvos draudimo" iniciatyva 2000 m. Vilniuje. Vėliau prie akcijos prisijungė didžioji dalis Lietuvos savivaldybių. Nuo 2010 m. „Lietuvos draudimas" kasmet nemokamai apdraudžia visus pėsčiuosius moksleivius šalies keliuose ir gatvėse visą rugsėjo mėnesį. Per 16 akcijos metų „Lietuvos draudimui" pranešta apie 66 nukentėjusius moksleivius, bendrovė jų tėvams ar globėjams išmokėjo beveik 30 tūkst. eurų kompensacijų.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder