Prokurorai pradėjo tyrimą dėl Kauno apygardos teisme galimai suklastotų nutarčių

Prokurorai pradėjo tyrimą dėl Kauno apygardos teisme galimai suklastotų nutarčių

Generalinė prokuratūra pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl galimai Kauno apygardos teisme padarytų nusikalstamų veiksmų - dokumento suklastojimo ir disponavimo suklastotu dokumentu bei piktnaudžiavimo tarnyba.

Generalinė prokuratūra svarsto klausimą dėl proceso atnaujinimo atitinkamose bylose. Taip pat, priklausomai nuo tyrimo metu nustatytų aplinkybių, bus sprendžiama dėl teisėjo Arvydo Stankaus teisinės neliečiamybės panaikinimo, teigiama Generalinės prokuratūros pranešime spaudai.

Ikiteisminis tyrimas pradėtas gavus Teisėjų tarybos pirmininko Gintaro Kryževičiaus pareiškimą.

ELTA primena, kad įtarimų teisminei valdžiai sukėlė Kauno apygardos teismo teisėjas A.Stankus, šiame teisme dirbantis nuo 2007-ųjų metų. Prieš tai nuo 1993-iųjų 58-erių metų Temidės tarnas dirbo Kauno miesto apylinkės teisme.

Prieš savaitę du Kauno apygardos teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus teisėjai - Kęstutis Dargužis ir Regina Cemnolonskienė - kreipėsi į teismo pirmininką ir pareiškė, kad įtaria procesinių dokumentų, sprendimų klastojimus kai kuriose bylose. Šiose bylose teisėjai dalyvavo kaip kolegijos nariai. Dėl šio pranešimo faktų buvo pradėtas vidaus tyrimas.

"Tai yra bylos, kuriose buvo sprendžiamas klausimas dėl lygtinio paleidimo iš įkalinimo vietų prieš laiką. (...) Kauno apygardos teismas nagrinėjo tokius skundus ir priimtose nutartyse teisėjai, kurie pareiškė, kad nutartys yra suklastotos, buvo priimti vienokiai procesiniai sprendimai, tai yra teigiama, kad kolegija nusprendė atmesti laisvės atėmimo vietose nuteistųjų skundus. Tuo tarpu tiek procesinius dokumentus saugančioje "Liteko" sistemoje, tiek pačiose bylose buvo kitokie procesiniai sprendimai, tai yra sprendimai, kuriais tokie asmenys buvo paleisti iš įkalinimo vietų", - yra sakęs G. Kryževičius.

Įtarimų K. Dargužiui ir R. Cemnolonskienei sukėlė tai, kad nutarties motyvai akivaizdžiai prieštaravo rezoliucinei daliai. Siunčiant nutartį į koloniją, joje buvo tik A. Stankaus parašas, o visų kolegijos narių parašai buvo apylinkės teismui grąžintoje byloje.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder