Prokuratūra stojo prieš valdininkę

Prokuratūra stojo prieš valdininkę

Teismas nusprendė iš esmės pradėti nagrinėti civilinę bylą, kurioje viešąjį interesą ginanti Generalinė prokuratūra metė pirštinę įtakingai Klaipėdos miesto savivaldybės valdininkei Irenai Šakalienei ir jos artimiesiems. Ant Temidės svarstyklių padėtas pačiame uostamiesčio centre stovintis pastarajai šeimai priklausantis XIX amžiaus pastatas ir jį supantis žemės sklypas.

Klaipėdos apygardos teismui prireikė dviejų parengiamųjų posėdžių priimti sprendimui civilinę bylą pradėti nagrinėti iš esmės. Generalinė prokuratūra prašo pripažinti negaliojančiomis valstybinės žemės sklypo pirkimo-pardavimo sutartis, akcijų pasirašymo sutartis, panaikinti statybos leidimą bei pašalinti neteisėtos statybos padarinius.

Šis žemės sklypas (apie 13 arų) yra pačiame Klaipėdos centre, K.Donelaičio gatvėje. Jame stovi ne tik apleistas XIX amžiaus pastatas, bet ir naujai išdygęs dviejų aukštų statinys. Visas šis turtas priklauso bendrovei „Donelaičio namai“, kurios didžiausia akcininkė yra Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos Miesto tvarkymo skyriaus vedėja I.Šakalienė. Likusios akcijos priklauso jos dukroms Imantei ir Mažvydei. Pastaroji yra bendrovės direktorė.

Trys moterys ir jų valdoma bendrovė šioje byloje yra atsakovės. Kaip ir jų poziciją palaikanti Klaipėdos miesto savivaldybės administracija bei Nacionalinė žemės tarnyba. Trečiuoju asmeniu į bylą įtrauktas I.Šakalienės sutuoktinis Egidijus Šakalys, Neringos savivaldybės administracijos direktorius. Vakar po pietų vykusiame antrajame parengiamajame teismo posėdyje I.Šakalienė, jos dukros ir vyras nepasirodė. Šeimai atstovavo advokatas.

Prokuratūra tikina, kad valdininkės sklype vyksta ne senovinio gyvenamojo namo rekonstrukcija, o naujo pastato statyba. Pastarasis atsirado vietoj nugriautos skalbyklos bei sandėlio. Neva to daryti nebuvo galima, nes atsakovams priklauso tik gyvenamasis namas, bet ne visi sklype buvę statiniai. Siekiama, kad naujas pastatas būtų nugriautas.

Sklypo savininkai atkerta, kad prokuratūra tik veltui gaišta laiką, kadangi vyksta seno ir apleisto gyvenamojo namo rekonstrukcija. Su tuo sutinka ir juos palaiko Klaipėdos miesto savivaldybės administracija bei Nacionalinė žemės tarnyba.

K. Donelaičio gatvė. Redakcijos archyvo nuotr.

„Vakaro žinių“ duomenimis, Generalinei prokuratūrai laimėti šią bylą gali pavykti tik vieninteliu atveju - jei teismas negaliojančiomis pripažins valstybinės žemės sklypo pirkimo-pardavimo sutartis. Patikrinimą atlikusi Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija, palaikanti prokuratūros ieškinį, nustatė, kad statybos leidimas ir vykstantys darbai yra teisėti, nenukrypstantys nuo projekto.

Antradienį teismas atsisakė tenkinti prokurorės Violetos Šulčytės prašymą įpareigoti antstolį užfiksuoti dabartinę faktinę pastato K.Donelaičio gatvėje būklę. Teisėsaugininkai savo iniciatyva į privačią teritoriją patekti negali. Teikdama tokį prašymą prokurorė pareiškė, kad jei jis bus atmestas, prašys surengti išvykstamąjį teismo posėdį minėtame žemės sklype. Iš esmės ši civilinė byla turėtų būti pradėta nagrinėti kitų metų vasarį.

Sulaukusi kelių skundų, Generalinė prokuratūra ginti viešąjį interesą ėmėsi po to, kai to daryti nesutiko Klaipėdos apygardos prokuratūros prokurorai.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder