Prokuratūra šešis žmones nužudžiusiam vyrui prašo laisvės atėmimo iki gyvos galvos

Prokuratūra šešis žmones nužudžiusiam vyrui prašo laisvės atėmimo iki gyvos galvos

Vilniaus apygardos prokuratūros vyriausiasis prokuroras padavė apeliacinį skundą dėl pirmosios instancijos teismo nuosprendžio, kuriuo vieną tragiškiausių gaisrų Vilniuje sukėlusiam A. D. skirta penkiolikos metų laisvės atėmimo bausmė, ją atliekant pataisos namuose.

Prokuroras apeliaciniu skundu Lietuvos apeliacinio teismo prašo skirti A. D. laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmę, ją atliekant kalėjime.

Vilniaus apygardos teismas 2017 m. rugsėjo 29 d. penkiolikos metų laisvės atėmimo bausmę A. D. skyrė už tai, kad jis 2007 metų kovo 11-osios naktį Vilniuje, Žirmūnų gatvėje esančiame daugiabutyje, tyčia sukėlė gaisrą, kurio metu žuvo šeši žmonės, dar dvidešimt du asmenys patyrė nudegimų ir kitų sužalojimų, buvo sunaikinta turto daugiau negu už 82 tūkst. eurų. Nukentėjusiaisiais šioje byloje pripažinta daugiau kaip penkiasdešimt žmonių.

Bausmė A. D. skirta ir už 2014 metų gruodžio mėnesį tame pačiame daugiabutyje tyčia sukeltą dar vieną gaisrą, kurio metu padaryta žala viršijo 2 tūkst. eurų. Teismas konstatavo, kad A. D. padarė vieną labai sunkų smurtinį nusikaltimą žmonių gyvybei bei kelis apysunkius nusikaltimus nuosavybei.

Apeliaciniame skunde prokuroras akcentavo, kad A. D. penkiolikos metų laisvės atėmimo bausmė skirta už šešių asmenų nužudymą sunkinančiomis aplinkybėmis. Vadinasi, už vieną sunkinančiomis aplinkybėms nužudytą asmenį pirmosios instancijos teismas A. D. skyrė tik dviejų metų ir 6 mėnesių laisvės atėmimo bausmę. Prokuroro nuomone, tokia bausmė neatitinka nei teisingumo, nei proporcingumo principų.

Apeliaciniame skunde taip pat nurodoma, kad pirmosios instancijos teismas, spręsdamas A. D. skirtinos bausmės dydžio klausimą, akcentavo teigiamus nuteistojo asmenybės bruožus bei jo šeiminę padėtį. Nors į kaltininko asmenybę ir jo šeiminę padėtį turi būti atsižvelgiama skiriant bausmę, tačiau šios aplinkybės nėra prioritetinės ir vien jos negali lemti skirtinos už nužudymą sunkinančiomis aplinkybėmis bausmės dydžio bei nuvertinti kitas bausmės skyrimui svarbias aplinkybes. Liko neįvertinta ir tai, kad A. D. dėl padarytų nusikaltimų niekada neatgailavo.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder