Priekabiavimo mastas Lietuvoje stulbina

Priekabiavimo mastas Lietuvoje stulbina

Daugiau nei 200 - tiek praėjusiais metais lygių galimybių kontrolierė Agneta Skardžiuvienė pradėjo tyrimų. Trečdalį jų sudarė galima diskriminacija dėl lyties, o pusė jų buvo atlikta dėl galimų pažeidimų darbo santykių srityje. Seksistai sulaukė ir įspėjimų, tačiau apie rimtas bausmes dar nekalbama.

Tiesa, priekabiavimo ir seksistinio elgesio mąstas Lietuvoje gali būti ir kur kas didesnis - apie daugybę šių atvejų aukos vis dar nutyli.
 

Diskriminavo ir vyrus

"Didžiąją dalį tyrimų, atliktų užimtumo srityje, sudarė tie, kuriais aiškintasi dėl galimos diskriminacijos darbo skelbimuose. Darbdaviai, ieškodami pardavėjų, valytojų, kambarių tvarkytojų, plovėjų ar padėjėjų, dažnai nurodydavo, kad šias pareigas jų įmonėje turėtų užimti moterys. Taip ne tik apribotos vyrų galimybės pretenduoti į šias pozicijas, bet kartu ir stiprinti stereotipai apie, neva, moteriškus darbus", - skelbiama Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos pranešime.

Siekiant išrauti įsišaknijusią diskriminaciją darbo skelbimuose, vien praėjusiais metais susisiekta su 140 įmonių, ieškojusių darbuotojų. Skelbiama, kad dauguma tokius skelbimus pakeitė.

Seksistinės reklamos

"Tarnybai pradėjus kampaniją „Kaina neturi lyties“, lygių galimybių kontrolierė inicijavo 14 tyrimų dėl nesąžiningos kainodaros.

11 tyrimų atlikta dėl galimo moterų žeminimo komercinėse reklamose. Kaip labiausiai visuomenei įsiminusius atvejus, vertėtų įvardyti degalinių tinklo „Emsi“ trumpąsias žinutes, kuriomis įmonė sveikino klientus su Joninėmis bei reklamą apie "seksualiausią taksi numerį", - tikina Lygių galimynių kontrolieriaus tarnybos atstovai.

Galvoje turima praėjusiais metais liepą degalinių tinklo "Emsi" išplatintą pasveikinimą su Joninėmis: "Susitiko Jonas pupa ir zemyn sijona lupa. Jonai Jonai ka darai? Nesijaudink, bus gerai. Kol zemyn sijona lupo i Emsi visi uzsuko. Su Joninemis (kalba netaisyta. - Aut. past.)!!!"

Ši reklama sukėlė didelį visuomenės pasipiktinimą, prakalbta ir apie tai, kad toks pasveikinimas skatina seksualinį smurtą.

Už seksistinio turinio žinutę "Emsi" vadovui Lygių galimybių kontrolierė skyrė įspėjimą.

Provokuojančiu skelbimu socialiniame tinkle "Facebook" pasidalijo ir taksi įmonė "Etransport", reklamuodama savo automobilių iškvietimo numerį.

 

"Seksualiausias taksi numeris Lietuvoje", – taip skelbė užrašas ant plakato, kuriame nepadoriai įamžinta ir moteris.

Iš viso pernai Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba gavo 62 skundus dėl galimos diskriminacijos lyties pagrindu, pati kontrolierė savo iniciatyva pradėjo 24 tyrimus.

Kas gresia?

Baudžiamasis kodeksas už seksualinį priekabiavimą numato bausmes.

Tas, kas siekdamas seksualinio bendravimo ar pasitenkinimo vulgariais ar panašiais veiksmais, pasiūlymais ar užuominomis priekabiavo prie pagal tarnybą ar kitaip priklausomo asmens, padarė baudžiamąjį nusižengimą ir baudžiamas bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu.

Tas, kas atliko veiksmus, kuriais siekta žmonių grupei ar jai priklausančiam asmeniui dėl amžiaus, lyties, seksualinės orientacijos, neįgalumo, rasės, tautybės, kalbos, kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų sutrukdyti lygiomis teisėmis su kitais dalyvauti politinėje, ekonominėje, socialinėje, kultūrinėje, darbo ar kitoje veikloje arba suvaržyti tokios žmonių grupės ar jai priklausančio asmens teises ir laisves, baudžiamas viešaisiais darbais arba bauda, arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki trejų metų.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder