Prie vairo sėda ir girti pareigūnai

Prie vairo sėda ir girti pareigūnai

Su mirtiną pavojų šalies keliuose ir gatvėse keliančiais neblaiviais vairuotojais kovojantys policininkai praėjusį savaitgalį buvo priversti vėl raudonuoti iš gėdos. Jiems įkliuvo du girti prie vairo sėdę kolegos. Ir ne šiaip pareigūnai, o „keliukai“.

Praėjusio šeštadienio vakarą, apie 20.40 val., Alytaus policininkai Jotvingių gatvėje sustabdė „Renault Espace“. Automobilį ne tarnybos metu ir neuniformuotas vairavo 40-metis Alytaus apskrities VPK Kelių policijos skyriaus Kelių patrulių būrio vyresnysis patrulis D.B. Pareigūnas buvo girtas. Jis atsisakė tikrintis blaivumą, o tai automatiškai prilyginama sunkiam girtumo laipsniui.

Sekmadienį didelių problemų prisidarė 36 metų Vilniaus apskrities VPK Trakų rajono PK Viešosios policijos skyriaus Kelių policijos poskyrio specialistas J.B. Apie 12.20 val. Rūdiškėse jis vairuojamu „Opel Vectra“ taranavo Statybininkų gatvėje stovinčią tvorą. Palikęs mašiną, pareigūnas iš avarijos vietos pasišalino. Tačiau eismo įvykį matę vietos gyventojai jį iškart pažino.

Policininko tądien surasti nepavyko. Tačiau vakar jis pasirodė darbe. Dėl šio įvykio Vilniaus apskrities VPK Vidaus tyrimo skyrius atlieka tarnybinį patikrinimą, kolegos pasiaiškinimo dėl avarijos laukia ir Kelių policijos valdybos pareigūnai.

Teisėsaugininkai tiria ir eismo įvykį, kuriame dalyvavo Telšių apskrities VPK Imuniteto skyriaus viršininkas M.N. Praėjusį penktadienį apie 16.10 val. vairuodamas tarnybinę „Škoda Superb“ jis Janapolės kaime sankryžoje kliudė lenkiamą „VW Passat“, vairuojamą 21 metų merginos. Po susidūrimo apgadinti ne tik automobiliai. Medikų pagalbos prireikė merginai. Jai diagnozuotas galvos paviršinis sužalojimas, nukentėjusioji gydosi namuose. 40-metis pareigūnas mašiną vairavo tarnybos metu, neuniformuotas ir blaivus. Tačiau Kelių eismo taisyklėse aiškiai nurodyta, kad sankryžoje lenkti negalima.

Kalbėdamas su „Vakaro žiniomis“ Lietuvos kelių policijos tarnybos viršininkas Gintaras Aliksandravičius tikino, kad tokie atvejai priverčia blogai jaustis ne tik jį, bet ir visą policininkų bendruomenę.

- Tikrai labai nemalonu. Suaugę, protingi vyrai. Keista, juolab kad mūsų (kelių policijos - aut. past.) pareigūnai kiekvieną dieną atėję į darbą nagrinėja eismo įvykių bylas, renka dokumentus, bendrauja su pažeidėjais ir nukentėjusiaisiais. Jie puikiai žino situaciją keliuose ir kokią grėsmę kelia vairavimas išgėrus.

- Tai kas dedasi tokių policininkų galvose?

- Mes neatsivežame pareigūnų iš užsienio ir neskraidiname jų iš kosmoso. Visi jie yra mūsų bendruomenės nariai, atitinkantys pareigūnui taikomus kriterijus. Tačiau vis dar pastebima vienokia ar kitokia tolerancija tokiems pažeidimams.

Kad ir kaip būtų gaila, ji prasimuša ir į mūsų gretas. Tačiau tikrai niekas neturėtų drįsti taip mąstyti, kad jei esu pareigūnas, tai taip nusižengdamas turėsiu privilegijų ar lengvatų. Tokius patys kolegos sulaiko ir baudžia. Ir beveik visais atvejais atsisveikinama su tarnyba.

Nors pareigūnų kontrolė vykdoma darbo ir nedarbo metu, neuždėsi jam sekimo prietaiso. Žmogus turi ir asmeninį gyvenimą. O šiaip įgyvendiname daugybę įvairių priemonių. Važiuojame, duodame kolegoms „papūsti“, blaivių tenka mandagiai atsiprašyti.

- Visiškai išgyvendinti vairavimo išgėrus neįmanoma?

- Nors mes ir siekiame, kad girtų vairuotojų neliktų, matyt, visiškai to išgyvendinti nepavyks. Kol kas mūsų visuomenė daugiau ar mažiau tai toleruoja. Manoma, kad blogiausia, kas gali nutikti sėdus išgėrusiam prie vairo, - sustabdys policija. Taip mąsto tik kvailiai, nes negalvoja apie grėsmę aplinkiniams ir sau pačiam, riziką bei pasekmes. Juk yra daugybė pavyzdžių.

Šiais metais girti vairuotojai sukėlė 170 avarijų. Per tą patį praėjusių metų laikotarpį - 248, užpernai - 224. Dėl didesnio žiniasklaidos ir visuomenės dėmesio, matyt, pavyks laikui bėgant pasiekti visišką netoleranciją tokiems įvykiams.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder