Pranciškus Jurgutis neišvengė ir antrojo teistumo

Pranciškus Jurgutis neišvengė ir antrojo teistumo

Pastangos įrodyti, kad nebandė papirkti Seimo valdančiosios koalicijos liberalams priklausantį Klaipėdos jūrų uosto vadovą Eugenijų Gentvilą, uostamiesčio verslininkui Pranciškui Jurgučiui baigėsi nesėkmingai.

Galutine ir neskundžiama nutartimi Aukščiausiojo Teismo kolegija bendrovės "Klaipėdos hidrotechnika" valdybos pirmininko ir generalinio direktoriaus P.Jurgučio kasacinį skundą atmetė be jokių išlygų. Visi jame nurodyti motyvai įvardyti kaip nepagrįsti.

Taip padėtas taškas nemažą rezonansą visoje šalyje turėjusioje baudžiamojoje byloje. Bandydamas įrodyti savo nekaltumą, P.Jurgutis pasiekė tik tiek, kad išvengė realios baudžiamojo poveikio priemonės.

Praėjusių metų gruodį Klaipėdos miesto apylinkės teismas P.Jurgutį pripažino kaltu įvykdžius tyčinį, apysunkį nusikaltimą ir skyrė dvejus metus nelaisvės, bausmės vykdymą atidedant dvejiems metams. P.Jurgutis Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos generaliniam direktoriui E.Gentvilui siūlė 200 tūkst. litų kyšį ir taip siekė užsitikrinti pastarojo palankumą dėl laivų krovos AB "Klaipėdos Smeltė" dviejų krantinių rekonstrukcijos papildomų darbų, kurių vertė daugiau nei 13 mln. litų.

Verslininkas kreipėsi į Klaipėdos apygardos teismą ir paprašė šį nuosprendį panaikinti, o jam iškeltą baudžiamąją bylą apskritai nutraukti. Šių metų kovą aukštesnės instancijos teismas šį apeliacinį skundą atmetė.

Tuo tarpu prokurorų skundas patenkintas tik iš dalies. Reali laisvės atėmimo bausmė P.Jurgučiui neskirta, tačiau jam nebereikėjo sumokėti 2600 litų (20 MGL) įmokos į nukentėjusių nuo nusikaltimų asmenų fondą. Tokia priemonė galėjo būti paskirta tik atleistam nuo baudžiamosios atsakomybės pilnamečiam asmeniui.

Dveji metai nelaisvės, bausmės vykdymą atidedant tokiam pačiam laikui, - ne vienintelė Temidės "dovanėlė" pagarsėjusiam pajūrio verslininkui.

Šiuo metu Klaipėdos apygardos teisme nagrinėjama byla, kurioje P.Jurgutis kaltinamas didelės vertės svetimo turto pasisavinimu. Už šį nusikaltimą gresia laisvės atėmimas net iki 10 metų.

2010-ųjų pradžioje Panevėžio apygardos teismas P.Jurgutį nuteisė už svetimo turto iššvaistymą garsiojoje buvusio ilgamečio Klaipėdos vyriausiojo prokuroro Stanislovo Stulpino byloje. Verslininkui skirta 1950 litų (15 MGL) bauda.

Čia dar ne visos verslininko bėdos. Praėjusią savaitę Klaipėdos apygardos teismas neleido restruktūrizuoti P.Jurgučio valdomos ir finansinių sunkumų kamuojamos "Klaipėdos hidrotechnikos". Šiuo metu sprendžiamas klausimas dėl bankroto bylos jai iškėlimo. Dėl milijoninių skolų leista areštuoti verslininko ir jo žmonos turtą.

Parengta pagal dienraštį "Respublika"

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder