Policijos Juodajai poniai klientų netrūksta

Policijos Juodajai poniai klientų netrūksta

Daugiau nei prieš metus Lietuvos kelių policijos tarnybos įsigytai iki 300 kilometrų per valandą greitį išvystančiai „Audi A6 Quattro“ darbo yra per akis. Juodosios ponios pravardę gavusiu automobiliu patruliuojantys pareigūnai per pamainą vidutiniškai nustato daugiau nei 100 pažeidėjų. 

Vieną įspūdingiausių savo pirkinių - beveik 50 tūkstančių eurų kainavusią „Audi A6 Quattro“ - policija visuomenei pristatė praėjusių metų pavasarį. Nežymėtame automobilyje sumontuotas trijų litrų darbinio tūrio turbodyzelinis šešių cilindrų variklis, kuris išvysto 267 AG galią ir gali pasiekti 300 km/val. greitį. Tačiau didžiausias jos privalumas ne tik sugebėjimas pavyti įžūliausius Kelių eismo taisyklių pažeidėjus, bet ir apie 35 tūkstančius eurų kainavusi naujausia greičio fiksavimo sistema, suteikianti galimybę iš karto užfiksuoti kelias dešimtis greitį viršijančių automobilių. Taip pat ir numerių skenavimo įranga, iš karto atpažįstanti, kas važiuoja neturėdamas galiojančios techninės apžiūros kortelės ar privalomojo civilinės atsakomybės draudimo.

„Vakaro žinių“ paklaustas, ar toks brangus pirkinys pasiteisino, Lietuvos kelių policijos tarnybos viršininkas Vytautas Grašys nė akimirkai nesusimąstė.

„Be jokios abejonės, pasiteisino. Mums labai aktualu jau vien tai, kaip šis automobilis prevenciškai veikia vairuotojus. Mėgstantys greitį juo labai domisi, ieško informacijos socialiniuose tinkluose. Todėl mes turime labai rimtą pagrindą manyti, jog turėdami informaciją, kur dirba šio automobilio ekipažas, tokie vairuotojai paiso Kelių eismo taisyklių. O jis dirba labai dažnai ir įvairiose šalies vietose“, - teigė V.Grašys.

Tarnybos vadovui asmeniškai teko įsitikinti, kaip kelyje reaguoja ir elgiasi Juodąją ponią atpažinę vairuotojai.

„Greitkelio atkarpa nuo Vilniaus iki Kauno gali važiuoti 100 km/val. greičiu ir nė vienas automobilis tavęs neaplenks“, - šypsojosi V.Grašys.

Tokios komplektacijos „Audi A6“ šalies policija turi vienintelę. Bet jai talkina ir daugiau nežymėtų policijos automobilių.

„Juose taip pat įrengta greičio matavimo įranga, bet ne tokia moderni. „Audi A6 Quattro“ fiksuoja visus greičio viršijimo atvejus ir jos ekipažui nebūtina stabdyti pažeidimą padariusio vairuotojo. Duomenys iš karto perduodami į registrą ir automatiniu būdu suformuojamas protokolas“, - pagrindinį privalumą įvardijo V.Grašys.

Vidutiniškai per 12 valandų trunkančią darbo pamainą „Audi A6 Quattro“ užfiksuoja daugiau nei šimtą leistino greičio viršijimo atvejų. Tarp jų pasitaiko ir pakankamai įspūdingų, kai pažeidėjai skrieja didesniu nei 200 km/val. greičiu.

„Greitis viršijamas visur. Tiek miestuose, kur leistinas greitis 50 km/val., o važiuojama per 100 km/val. greičiu, tiek magistralėje. Štai visai neseniai joje įkliuvo per 200 km/val. greičiu lėkęs prabangus automobilis. Tačiau mūsų uždavinys yra ne pagauti kuo daugiau per greitai važiuojančių vairuotojų, bet pasiekti, kad jie paisytų Kelių eismo taisyklių. O tokia greičio kontrolė yra gana efektyvi. Ji drausmina vairuotojus. Pastarieji žino, jog toks automobilis dirba ir jiems net nematant fiksuoja jų daromus pažeidimus“, - sakė V.Grašys.

Planuota, kad tokių „Audi A6 Quattro“ policija turės mažiausiai dvi. Tačiau savo pažado nupirkti dar vieną tokią mašiną kol kas, dėl nežinomų priežasčių, neįvykdė Klaipėdos miesto savivaldybė.

„Apie plėtrą visada galvojame. Juk mes turime ne tik nežymėtus automobilius, bet ir motociklus su tokia pačia įranga. Pagrindinė mūsų užduotis - užtikrinti saugų eismą. Tad vairuotojai turi žinoti, jog greičio viršijimo faktai vis dažniau yra fiksuojami ne tik stacionariais greičio matuokliais ir vidutinio greičio sistema, kurie visada yra tose pačiose vietose. Tai nežymėtais policijos patrulių automobiliais galime daryti bet kurioje vietoje ir bet kuriuo laiku“, - dar kartą visus greičio mėgėjus perspėjo V.Grašys.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder