Policijos generalinio komisaro S. Skvernelio interviu dėl Garliavos

Policijos generalinio komisaro S. Skvernelio interviu dėl Garliavos

Praėjusį penktadienį į Garliavos Klonio gatvę atvyko net trys dešimtys pareigūnų. Policija šioje istorijoje jokių sprendimų nepriiminėjo, tačiau policininkų desantas nusiųstas į karščiausią šalies tašką vykdyti kitų institucijų sprendimų. Ar neliks šioje situacijoje policija kalčiausia? „Respublika“ vakar kalbėjosi su policijos generaliniu komisaru Sauliumi SKVERNELIU.

- Kaip ketina toliau elgtis policija po praėjusio penktadienio įvykių Garliavoje, kai net ir su keliasdešimties pareigūnų parama teismo antstolei nepavyko perduoti Drąsiaus Kedžio dukrelės motinai?

- Aš per mūsų vidaus tinklą policijos pareigūnams jau pasakiau, kaip jaustis ir ką galvoti dėl Garliavoje susiklosčiusios situacijos.

Tačiau pirmiausia turime atlikti jau pradėtą tarnybinį patikrinimą dėl tų įvykių Garliavoje. Noriu tikėti, kad tai užtruks kiek įmanoma trumpiau ir tuomet jau visai Lietuvai viešai pasakysime, ką policija galvoja šia tema.

Aš, kaip policijos vadovas, taip pat priimsiu tam tikrus sprendimus ir apie juos pranešiu.

- Ar Lietuvos policijai anksčiau yra tekęs toks vaidmuo, kokį teko atlikti Garliavoje?

- Man atrodo, kad tikrai ne.

- Vadinasi, į konfliktą dėl mažos mergaitės įtraukta policija turi pati sugalvoti, kaip jai elgtis, kad nebūtų pažeisti nei vaiko, nei kovojančių pusių interesai, bet būtų vykdomas teismo sprendimas?

- Taip, be abejo. Ši situacija yra ne tik nestandartinė, bet ir jau sugadinta politizuotais įsikišimais, o tai neturėtų būti toleruojama. Mes šiandien esame tarp kokių penkių šešių ugnių, bet privalome vykdyti įstatymą.

- Praėjusį penktadienį valstybė matė, kad į Garliavą atvykusios gausios policijos pajėgos išties nežinojo, kaip gali ir turi elgtis?

- Ši situacija yra labai nestandartinė. Tarnybinis vidaus tyrimas mums atsakys į klausimą, ar tą penktadienį pareigūnų veiksmai Garliavoje buvo suderinti, koordinuoti, numatyti į priekį.

- Kaip turėjo elgtis pareigūnai, kai viena pusė siekė išplėšti mažą vaiką, o kita laikėsi į jį įsikibusi?

- Aš turiu savo nuomonę šiuo klausimu, tačiau ją išsakysiu kiek vėliau, pasibaigus tarnybiniam tyrimui.

Šiandien žinau tik viena: policijai nėra įstatymais leista ar pavesta imti patį vaiką, nešti, tempti, plėšti iš kažkieno rankų. Pareigūnai net negali prie jo prisiliesti.

- Ar žinant, kaip Lietuvoje baigiasi panašios painios istorijos, nemanote, kad ir Garliavos epopėja gali baigtis tuo, kad visa kaltė klius tik policijai?

- Aš, kaip policijos vadovas, tikrai neleisiu, kad policija šioje situacijoje liktų kraštinė, būtų niekinama ir žeminama.

- Kaip elgsis policijos pareigūnai, kai antstolė Sonata Vaicekauskienė vėl bandys įvykdyti Kėdainių apylinkės teismo sprendimą?

- Mums buvo sveika dar kartą pastudijuoti Policijos įstatymą, Civilinio proceso kodeksą ir pačias teismų nutartis, kurios priimtos šiuo klausimu. Policija neturi teisės išplėšti vaiko ir to nedarys.

- Žmonės Garliavoje vėl pradėjo budėti, nerimauti. Gąsdinama, kad policija planuoja kažkokias operacijas. Ko laukti Garliavoje?

- Visi turi ramiai jaustis, tačiau šiandien viskas yra antstolės valioje.

Teismo sprendime yra aiškiai numatyta, kuriuo laiku, kokiomis sąlygomis ir kokiais būdais antstolis gali jį vykdyti. Dabar skleidžiami gandai, keliama panika kelia ir juoką, ir pasipiktinimą. Nereikia tikėti gandais.

Aš manau, kad tokia istorija, kokia praėjusį penktadienį buvo Garliavoje, jau nepasikartos.

Parengta pagal dienraštį "Respublika"

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder