Policija kalta dėl keturių našlaičių

Policija kalta dėl keturių našlaičių

Aukščiausiasis Teismas padėjo tašką baudžiamojoje byloje, susijusioje su keturių vaikų motinos gyvybę kainavusiu brutaliu nusikaltimu. Laiku į jos pagalbos prašymą nesureagavusiems ir už tai nuteistiems dviem pajūrio policininkams nepavyko įrodyti, kad jie tinkamai atliko savo pareigą.

Kaip ir žemesnės instancijos teismai, Lietuvos Aukščiausiasis Teismas konstatavo, kad 39 metų Klaipėdos rajono policijos komisariato Operatyvaus valdymo grupės specialistas Vygandas Vitkauskas ir 33 metų vyresnysis postinis Robertas Ražauskas yra kalti dėl tarnybos pareigų neatlikimo ir didelės žalos valstybei padarymo - policijos pareigūno vardo sumenkinimo. Savo kaltę neigusiems ir išteisinimo siekusiems policijoje jau nebedirbantiems vyrams skirtos 1130 eurų baudos.

Nors už šį nusikaltimą grėsė net laisvės atėmimas iki dvejų metų, dar pirmosios instancijos teisme buvo aišku, kad pareigūnai belangės išvengs. Prokurorai paprašė juos pripažinti įvykdžius netyčinį nusikaltimą ir skirti pinigines baudas.

V.Vitkauskas ir R.Ražauskas nuteisti už tai, kad 2013 m. vasario 11 d. budėdami ir elektroninio ryšio priemonėmis apie 18.45 val. gautą C kategorijai (nėra grėsmės žmogaus sveikatai ar gyvybei, tačiau į įvykio vietą reikia atvykti per valandą) priskiriamą pranešimą apie užregistruotą įvykį tinkamai nesureagavo.

Ilgai girto sutuoktinio smurtą kentusi, tačiau vis jam atleisdavusi 33 metų keturių nepilnamečių mama Laura (pavardė redakcijai žinoma - red. past.) pranešė, kad jos vyrui teismo sprendimu uždrausta artintis prie jos, tačiau būdamas neblaivus jis atvyko į jos namus, kuriuose yra vaikai, todėl ji laukia atvykstant pareigūnų. Šie pasirodė tik kone po penkių valandų, kai laiku pagalbos nesulaukusi moteris jau buvo nužudyta.

Pareigūnai tikino, kad minėtoje situacijoje pasielgė tinkamai. Neva iš Bendrosios pagalbos centro (BPC) gautos informacijos nebuvo galima suprasti, kad moteriai ar vaikams gali grėsti mirtinas pavojus, tad nusprendė informaciją patikrinti vėliau. Kad BPC turėjo suteikti daugiau informacijos, konstatavo ir teismas.

Už tai, kad kankindamas itin žiauriai nužudė bejėgiškos būklės savo šeimos narį, penkis kartus teistas 39 metų Povilas Valeika pripažintas pavojingu recidyvistu, jam skirta 16 metų laisvės atėmimo bausmė.

Keturis našlaičiais likusius sesers vaikus globoti ėmęsis jos brolis planavo iš policijos reikalauti daugiau nei milijono eurų žalos atlyginimo.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder