Policija: didėja gyventojų pasitikėjimas ir atlyginimai

Policija: didėja gyventojų pasitikėjimas ir atlyginimai

Lietuvoje auga gyventojų pasitikėjimas policija. Gyventojų apklausos rodo, jog ja pasitiki 75 proc. gyventojų. Klaipėdos apskrityje policija pasitiki 73 proc. Tad jos uždavinys šiemet - siekti Respublikos lygio.

Gera žinia šalies policininkams - šiemet nuo liepos 1 d. pirminės grandies pareigūnų atlyginimas turėtų didėti iki 700 eurų, vidurinės - iki 850, vadovaujamos - iki 1 000 eurų.

Į pranešimus - operatyviai

Vakar Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato (KAVPK) viršininkas Alfonsas Motuzas pristatė 2016 m. veiklos ataskaitą. Jis pasidžiaugė, kad žuvusių žmonių eismo įvykių metu skaičius mažėja. Pernai jis buvo mažiausias per pastaruosius 10 metų. 2016 m. apskrityje užregistruota 13 įskaitinių eismo įvykių, kurių metu žuvo žmonės - 6 iš jų Klaipėdos rajone, 2 - Klaipėdos mieste.

Vienas iš pagrindinių KAVPK uždavinių buvo operatyvus reagavimas į gyventojų pranešimus. Į A tipo nusikaltimą turi būti reaguojama per 12 minučių, į B - 20 min., į C - 60 min. Reagavimo į A tipo nusikaltimus užduotis 2014-2016 metais vykdoma 82-88 proc. Pasiekti neblogų rezultatų padėjo pareigūnų mokymas atlikti pirminius veiksmus, kad įvykio vietoje jiems nereikėtų kviesti į pagalbą kitų pareigūnų.

Užduotis per 48 val. perduoti ikiteisminio tyrimo medžiagą prokuratūrai įvykdyta 78,1 proc. Pavyko sumažinti bylų, kurios tiriamos daugiau kaip 9 mėnesius, skaičių. Tiesa, tai buvo padaryta nutraukus neperspektyvias bylas.

Organizuotas nusikalstamumas ir narkotikai

Pasak A. Motuzo, sunkių ir labai sunkių nusikaltimų mažėja, o ištirtų skaičius didėja. Nemažai dėmesio pernai skirta organizuotam nusikalstamumui.

Klaipėdos apskrityje policijos pareigūnams žinomos 8 nusikalstamos grupuotės, turinčios 65 narius. Jos didžiąją pajamų dalį gauna iš narkotinių ir psichotropinių medžiagų platinimo.

Beje, vis dar pasitaiko prekybos žmonėmis, šaunamųjų ginklų ir šaudmenų laikymo atvejų. Pernai turto prievartavimo atvejų neužfiksuota.

Ir šiemet KAVPK ketina daug dėmesio skirti su narkotikais susijusiems nusikaltimams. A. Motuzas neslepia, kad organizuoto nusikalstamumo atstovai disponuoja dideliais pinigais, tad su jais kovoti gana sunku.

Beje, apie nusikaltimus, susijusius su narkotikais, paprastai negaunama pranešimų, pasikliaujama dažniausiai tik žvalgybine informacija.

Ir prekybai narkotinėmis medžiagomis šiemet bus skiriamas didelis dėmesys, nes Klaipėdoje yra užfiksuoti keli mirties atvejai.

Policininkams uostamiestyje yra žinoma 20 narkotikų platinimo ir vartojimo židinių. Populiariausi narkotikai tebėra kanapės, kanapių derva, kokainas.

Iš pernai ištirtų 10 didžiausią atgarsį visuomenėje sukėlusių bylų paminėtina vasarą įvykdytas ir per parą pareigūnų ištirtas itin žiaurus pardavėjos nužudymas Klaipėdoje. Svarbi buvo narkotikų platinimo Kretingoje ir Palangoje byla, kai sulaikyta net 13 įtariamųjų, o iš jų paimti dideli kiekiai kokaino, kanapių ir ekstazio tablečių. Kanapių Klaipėdos apskrityje buvo konfiskuota už 28 980 eurų, o kokaino - už 19 600 eurų skaičiuojant "gatvės kaina".

2016 m. Klaipėdos apskrityje buvo užregistruoti 197 nusikalstamų veikų, susijusių su narkotinėmis medžiagomis, atvejai (antra vieta šalyje po Vilniaus).

Išskirta ir mokestinių prievolių vengimo byla, kai iš vienos uostamiesčio autotransporto įmonės kratų metu paimta 950 000 eurų įvairia valiuta neapskaitytų grynųjų pinigų, naudotų atlyginimams ir komandiruotėms apmokėti.

Pertvarka

Paskutinį 2016-ųjų ketvirtį KAVPK buvo įvykdyta pertvarka. Pertvarkyti teritoriniai policijos komisariatai. Nestruktūrizuoti liko tik Neringos ir Rietavo komisariatai. Į juos patrulių ekipažas siunčiamas iš KAVPK. Vienas iš tikslų - išlyginti pareigūnų krūvius. Po pertvarkos KAVPK iš 373 pareigūnų liko 337. 23 apsisprendė išeiti. Šiuo metu turima 40 laisvų etatų.

2016-aisiais pasiekta, kad nuo liepos 1 d. pirminės grandies pareigūnų atlyginimas siektų iki 600 eurų, vidurinės - iki 700 eurų. Šiemet atlyginimai dar bus didinami. Pasak V. Motuzo, tam reikia 2 mln. eurų.

"Manau, mes tai pajėgsime įgyvendinti", - sakė jis, nes stengiamasi taupyti kur tik galima, kad būtų iš ko didinti atlyginimus.

Baigdamas ataskaitą KAVPK viršininkas nurodė, jog 2017 m. didžiausią dėmesį planuojama skirti operatyviam reagavimui ir kokybiškam įvykių įforminimui, organizuoto nusikalstamumo grupuočių vykdomų nusikaltimų tyrimui ir veiklos užkardymui bei sunkių ir labai sunkių nusikaltimų ištyrimui ir užkardymui.

Daugiau dėmesio vagystėms

Vakar Klaipėdoje viešėjęs Lietuvos policijos departamento generalinio komisaro pavaduotojas Donatas Malaškevičius teigė, kad visoje Lietuvoje jau antri metai nusikalstamumas mažėja. Anot jo, sunkių ir labai sunkių nusikaltimų labiausiai mažėja Klaipėdoje.

Jis informavo, kad iki 2020 m. norima pasiekti, kad minimalus policijos pareigūno atlyginimas į rankas siektų 1 000 eurų.

D. Malaškevičius atkreipė dėmesį į vis augantį visuomenės pasitikėjimą policijos pareigūnais, policiją įvardindamas kaip vieną efektyviausiai savo veiklą vykdančių įstaigų, gebančią su turimais finansiniais ir žmogiškaisiais ištekliais pasiekti itin gerų rezultatų. Jis šiuos metus vadina naujo policijos veiklos modelio įgyvendinimo metais. Pareigūno manymu, šiuo metu vykstanti policijos veiklos pertvarka yra reikšmingiausia per pastarąjį dešimtmetį.

Vertindamas Klaipėdos apskrities rezultatus, generalinio komisaro pavaduotojas atkreipė dėmesį į džiuginantį ir augantį sunkių ir labai sunkių nusikaltimų ištyrimo rodiklį, tačiau paprašė atkreipti dėmesį į mažėjantį ištiriamų nusikaltimų, įvykdomų įsibraunant į patalpas, ir mašinų vagysčių rodiklį.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder