Pokalbis „prie cigaretės“: siūlė 50 tūkst. eurų

Pokalbis „prie cigaretės“: siūlė 50 tūkst. eurų

Pirmadienį „MG Baltic“ bylos teismo posėdyje buvęs Liberalų sąjūdžio (LS) pirmininkas Eligijus Masiulis neslėpė, kad su Raimondu Kurlianskiu kalbėjo apie liberalų siūlomą Ministrų Kabinetą po 2016 m. Seimo rinkimų. E. Masiulis pabrėžė, kad apie galimus ministrus naujoje Vyriausybėje kalbėjo visi, todėl jo pokalbiu apie tai su R. Kurlianskiu nereikėtų stebėtis.

Prokuroras Justas Laucius teisme klausė, kodėl E. Masiulis pristatė R. Kurlianskiui Liberalų sąjūdžio kandidatus į Ministrų Kabinetą.

„Dėl spalio 21 dienos susitikimo su Kurlianskiu protokole fiksuota, kad Kurlianskiui ir Romanui Raulynaičiui pateikėte ir aptarėte Ministrų Kabinetą bei atskiras kandidatūras. Dėl kokių priežasčių derinote šias pavardes su Kurlianskiu?“, – klausė prokuroras.

E. Masiulis sakė, kad tuo metu žiniasklaidoje buvo daug diskusijų dėl galimo Ministrų Kabineto. Anot jo, daugelis asmenų jo klausė apie galimas ministrų kandidatūras. E. Masiulio teigimu, jis nederino jokių ministrų kandidatūrų su R. Kurlianskiu, o jas tik pristatė.

„Kategoriškai neigiu, kad tai buvo derinimo procedūra, tai vyko aktualijos aptarimas. Artėjo Liberalų sąjūdžio suvažiavimas ir turėjome aptarti šešėlinės Vyriausybės kandidatūras, jos jau buvo aptarinėjamos ir žiniasklaidoje“, – sakė E. Masiulis

„Kaip ir minėjau, su Kurlianskiu ir prieš tai kalbėjomės apie Liberalų sąjūdį ir politines aktualijas. Normalu, kad ir Liberalų sąjūdžio aktualijas jam pristačiau. Tomis dienomis buvo daug besidominčių iš verslo sričių, kurie taip pat klausė, kas bus finansų ministras ar vidaus reikalų ministras.

Tai buvo tema, kuria aš susilaukdavau daugiausia klausimų iš įvairiausių pašnekovų“, – teigė E. Masiulis.

Prokuroras taip pat klausė, ar R. Kurlianskis suorganizavo E. Masiulio dalyvavimą laidoje „Alfa savaitė“.

Teisėsauga įtaria, kad viena iš kyšio formų E. Masiuliui buvo interviu su Tomu Dapkumi laidoje „Alfa savaitė“. Tuo metu vyko Liberalų sąjūdžio pirmininko rinkimai, kuriuose konkuravo E. Masiulis ir buvęs europarlamentaras Antanas Guoga. Teisėsauga įtaria, kad laidoje buvo teigiamai nušviesta E. Masiulio veikla bei sudarytos galimybės kritikuoti oponentus.

E. Masiulis tikino, kad R. Kurlianskis neorganizavo jo pasirodymo laidoje. Anot E. Masiulio, patiems laidos rengėjams buvo aktualu, kad jis dalyvautų laidoje, nes artėjo Liberalų sąjūdžio suvažiavimas.

E. Masiulis: spaudimo dėl Š. Gustainio pataisų frakcijai nedariau

Prokuroras taip pat klausė, ar E. Masiulis liepė LS frakcijai 2015 metais palaikyti Šarūno Gustainio, įregistruotą Vartojimo kredito įstatymo pataisą.

„Prašymo nebuvo, nieko aš neperdaviau ir jokiais nei teisėtais, nei neteisėtais būdais jokio spaudimo, įtakos frakcijai nedariau. Tai labai aiškiai patvirtino ir Seimo 2012 m. – 2016 m. frakcijos atstovai, iškviesti liudyti teisme“, – sakė E. Masiulis.

„2015 m. lapkričio mėnesį vedėte LS Seimo frakcijos posėdį, kuriame buvo aptariama plenarinio posėdžio darbotvarkė. Kokį pasiūlymą pateikėte LS nariams balsuojant dėl Š. Gustainio pateiktos Vartojimo kredito įstatymo projekto aštunto straipsnio pataisos?“, – klausė J. Laucius.

„Visi pasiūlymai, išskyrus su labai retomis išimtimis, buvo palaikomi frakcijos per daug nediskutuojant vien dėl solidarumo palaikant vienas kitą ir įprastai nebuvo kažkokių didelių ginčų.

Nebent tie pasiūlymai labai griežtai prieštarautų LS vertybiniams, programiniams dalykams. Tai lygiai taip pat dėl Š. Gustainio pataisos. Kadangi laikas buvo labai intensyvus ir mes turėjome suspėti aptarti visus klausimus, automatiškai buvo siūloma palaikyti Š. Gustainio pasiūlymą, kadangi tai mūsų frakcijos narys.

Jis teikė ir dirbo Ekonomikos komitete, buvo įsigilinęs į šią temą, tai didelių prieštaravimų dėl to nebuvo iš frakcijos narių. Dėl viso įstatymo mes balsavome laisvai, nepaisant to, ar Š. Gustainio pataisa bus, ar nebus priimta“, – sakė E. Masiulis.

Teisėsauga įtaria, kad 2015 metais Š. Gustainis Vartojimo kredito įstatymo pataisą gavo iš buvusio "MG Baltic„ viceprezidento R. Kurlianskio. Už naudingų sprendimų priėmimą Seime, įtariama, Š. Gustainis paėmė daugiau nei 8 tūkstančių eurų kyšį. Šią paramą jis gavo per viešąją įstaigą „Taikomosios politikos institutas“.

Pokalbis „prie cigaretės“: R. Kurlianskis siūlė partijai 50 tūkst. eurų.

Duodamas parodymus E. Masiulis užsiminė apie teisėsaugos neužfiksuotą pokalbį. Teisėsauga įtaria, kad 2015 m. gruodžio 16 d. vakarienės metu R. Kurlianskis su E. Masiuliu tarėsi dėl pinigų sandorio.

E. Masiulis teismo posėdyje atkreipė dėmesį, kad vakarienės metu jie išėjo parūkyti ir kalbėjo apie galimą paramą LS kandidatams į Seimą.

Buvęs LS pirmininkas taip pat teigė, kad pokalbio metu jis pasiteiravo ir dėl asmeninės paskolos nekilnojamajam turtui.

„2015 m. gruodžio 16 d. per vakarienę mes išėjome parūkyti. Tas parūkymas truko penkias, gal septynias minutes. (...) Kurlianskis manęs pasiteiravo, kaip man asmeniškai sekasi. Pokalbio pradžioje aš kalbėjau apie savo giminaičių investavimą į nekilnojamąjį turtą.

Paklausiau, ar R. Kurlianskis norėtų bendrai prisidėti. Kiek aš atsimenu, jis skeptiškai į tai pažiūrėjo. (...) Mano klausimas dar buvo, ar aš galėčiau bent ateityje tikėtis, kad jei man reikėtų pasiskolinti iš jo pinigų nekilnojamajam turtui įsigyti, jei atsirastų koks nekilnojamojo turto objektas, kurį būtų galima įsigyti.

Tuomet paminėjau ir sumą – 90 tūkst. eurų. Jis atsakė, kad gal svarstytų tokią galimybę ir tuo baigėsi mūsų pokalbis tuomet apie nekilnojamąjį turtą. Tuo pačiu mes kalbėjomės ir apie partinę veiklą.

Cigaretėms begęstant, R. Kurlianskio buvo pasakyti tokie žodžiai, tiksliai neatsimenu, ar jis sakė „aš“ ar „mes“ svarstytume galimybę jus paremti 50 tūkst. eurų“, – sakė E. Masiulis.

J. Laucius klausė, ar tuo metu jis paprašė R. Kurlianskio partijai skirti 50 tūkst. eurų, E. Masiulis tai paneigė.

„Aš tokio prašymo neatsimenu (...) Bet ar aš jums į kokį žuliką panašus, kad primygtinai prašyčiau, kad duotų man pinigų“, – teigė jis.

E. Masiulis teisme pabrėžė, kad 50 tūkst. eurų būtų buvusi kaip fizinio asmens parama partijos kandidatams į Seimą.

ELTA primena, kad „MG Baltic“ politinės korupcijos byloje įtariama, kad politikai, imdami kyšius iš „MG Baltic", palaikė ar inicijavo koncernui palankius sprendimus Seime bei kitose valstybės institucijose, taip pat darė poveikį nulemiant viešųjų pirkimų laimėtojus.

Įtariama, kad buvęs Liberalų sąjūdžio tarybos narys Š. Gustainis gavo daugiau nei 8 tūkst. eurų kyšį, buvęs „darbietis“ Vytautas Gapšys – daugiau nei 27 tūkst. eurų. Seimo narys G. Steponavičius kaltinamas piktnaudžiavimu, nesant kyšininkavimo požymių. Buvęs Liberalų sąjūdžio pirmininkas E.Masiulis įtariamas paėmęs daugiau nei 106 tūkst. eurų kyšį.

Darbo partija įtariama kyšininkavimu ir prekyba poveikiu, Liberalų sąjūdis - kyšininkavimu, prekyba poveikiu ir piktnaudžiavimu, o „MG Baltic„ įtariamas šių partijų papirkimu ir prekyba poveikiu.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder