Po SEL koncerto sumuštas vairuotojas: užpuolikai nenubausti

Po SEL koncerto sumuštas vairuotojas: užpuolikai nenubausti

Po grandiozinio SEL koncerto, kuris pernai liepos 5-ąją vyko Klaipėdoje, nuo gaujos užpuolikų žiauriai nukentėjęs vyras, nors ir džiaugiasi, kad liko gyvas, iki šiol neranda atsakymo, kodėl byla vis dar nepasiekė teismo, jei nusikaltėlių tapatybės žinomos, jų muštynių veiksmai užfiksuoti vaizdo įraše.

Kelią pastojo neblaivūs jaunuoliai

„Niekam nelinkėčiau patekti į tokią situaciją, kai atsiduri vienas prieš būrį išgėrusių, neadekvačių jaunuolių, kai jų padarytas nusikaltimas yra akivaizdus, paliudytas ir nufilmuotas, bet jie iki šiol nesulaukė jokios bausmės už savo veiksmus. Gal susimąstykime, juk nenubaudę akivaizdžių nusikaltėlių, mes patys juos motyvuojame ir toliau vykdyti nusikaltimus, dar geriau apgalvotus, žiauresnius“, – nusivylęs uostamiesčio teisėsaugos darbu į DELFI redakciją kreipėsi nukentėjęs vyras.

DELFI pernai rašė, kad liepos 6-osios naktį, šiek tiek po vidurnakčio, Klaipėdoje, parke prie Vasaros estrados, girtų jaunuolių minia užpuolė automobilį BMW. Jie sumušė ir suspardė vairuotoją, jį apiplėšė. Užpuolime dalyvavo ir girtos merginos.

Tą vakarą Vasaros estradoje vyko grupės SEL koncertas. Su renginio organizatoriais dirbo ir reklamos specialistas iš Vilniaus. Savo automobilį jis buvo pastatęs koncerto dalyviams ir organizatoriams specialiai skirtoje aikštelėje už estrados.

Kadangi iš organizatorių aikštelės gatvę pasiekti galima tik dviratininkams ir pėstiesiems skirtu taku, reklamos specialistas nusprendė išvažiuoti, kai iki koncerto pabaigos liko 10 minučių. Taip jis tikėjosi išvengti besiskirstančių žmonių minios, tačiau nepavyko.

Vos išvažiavus iš aikštelės, kelią automobiliui, turinčiam leidimą važiuoti tuo taku, užstojo grupelė akivaizdžiai girtų jaunuolių. Jie nesitraukė iš kelio, ėmė šaukti: „Ko tu čia važiuoji dviračių takais?! Apsisuki ir važiuoji iš čia!“.

Jaunuolių vis daugėjo, dalis jų sugulė ant variklio dangčio. Užpultasis bandė skambinti pagalbos telefonu 112, tačiau toje parko vietoje nėra ryšio.

Užpuolikai ėmė brautis į automobilio saloną, iš jo traukti vairuotoją. Be jo mašinoje buvo trys merginos.

Vyras išlipo iš automobilio ir bandė gintis legaliai turimu elektrošoko prietaisu, tačiau po kelių sekundžių išsikrovė jo baterija.

Spardė ir merginos

Užpuolikai reklamos specialistą parvertė ant žemės, pradėjo spardyti į įvairias kūno vietas.

„Dabar jau žinau, kad mane spardė aštuoniese, tarp jų – dvi merginos“, – teigė nukentėjusysis.

Anot jo, toks užpuolimas jo nužudymu nesibaigė tik todėl, kad jis buvo apsukresnis už gerokai padauginusius užpuolikus, tad sugebėjo iš jų išsilaisvinti, sėsti į nuniokotą automobilį ir pabėgti.

Vairuotojas ėmė važiuoti, o užpuolikai puolė daužyti automobilį. Mašiną daužė akmenimis, buteliais, spardė.

Vyrui buvo sužalota galva, sumuštas kūnas, jis neteko, akinių, šaliko, buvo suplėšyti marškiniai, sudaužytas brangus laikrodis. Per užpuolimą nuo vyro piršto dingo vardinis auksinis žiedas.

Visas užpuolimas buvo nufilmuotas automobilyje buvusiu vaizdo registratoriumi. Tą pačią naktį nukentėjęs vilnietis parašė pareiškimą policijai. Pareigūnai vėliau paėmė pirštų ir delnų atspaudus nuo automobilio.

Likusią nakties dalį sumuštasis praleido Klaipėdos universitetinėje ligoninėje, kur nustatyti galvos, veido ir viso kūno sužalojimai.

Nukentėjusysis patirtą žalą (automobilio, nedrausto KASKO, sugadinimus, kitus nuostolius) įvertino apie 6 tūkst. eurų.

Pats surado užpuolikus

Vyras tikėjosi, kad užpuolikai netrukus bus išaiškinti, sulauks atitinkamų bausmių už savo veiksmus, nes jų veidai aiškiai užfiksuoti filmuotoje medžiagoje. Tačiau jau praėjo devyni mėnesiai, ir, nukentėjusiojo nuomone, tyrimas dėl neaiškių priežasčių yra įstrigęs.

„Kai policijoje rašiau pareiškimą, man sakė, jog pirmadienį ryte paskambins tyrėja. Tačiau jokio skambučio nesulaukiau, be to, jau tada pajutau abejingumą, todėl kreipiausi į žiniasklaidą. Kai istorija buvo paviešinta, po kelių valandų sulaukiau skambučio iš policijos“, – pasakojo vilnietis.

Dar po kelių dienų jis apsilankė Klaipėdos miesto 1-ajame policijos komisariate.

„Iki to laiko jau buvau surinkęs daug informacijos apie mane užpuolusius asmenis. Kai tik pasirodė straipsnis, komentaruose žmonės ėmė vardinti užpuolikų vardus, pavardes, nes juos pažino filmuotoje medžiagoje. Tų žmonių anketas, nuotraukas radau „Facebook“. Viską pristačiau tyrėjai, bet ji pareiškė, kad užpuolikai turi savo versiją. Man iki šiol kyla klausimas, kodėl stringa tyrimas – dėl kompetencijos stokos, dėl to, kad vienas kariauju prieš bandą, ar dar dėl kokių nors priežasčių. Tačiau faktas, jog negalima taip abejingai reaguoti, juk atsitikus nelaimei, į ką daugiau mes galime kreiptis pagalbos, jei ne į policiją? Bėda ta, kad laiku nenubausti nusikaltėliai yra motyvuoti vykdyti naujus nusikaltimus. Vadinasi, bet kada gali nukentėti kiti žmonės“, – piktinosi pašnekovas.

Mušeikos – pilnamečiai

Kai jis pirmą kartą lankėsi Klaipėdos miesto 1-ajame policijos komisariate, jam buvo pateiktos nuotraukos, iš kurių jis turėjo atpažinti savo užpuolikus. Anot pašnekovo, nors nuotraukos ir nebuvo kokybiškos, jis atpažino praktiškai visus užpuolikus.

„Tiesa, tąkart man dar grąžino auksinį žiedą, kurį į policiją neva atnešė nepažįstamas asmuo. O paskui stojo tyla. Tyrėja tiesiog pasakė, kad apklausė visus užpuolikus ir jie turi savo versiją. Žinoma, kad jie ginsis, tai nenuostabu. Bet juk yra vaizdo įrašas, kuris yra pagrindinis įrodymas“, – nukentėjusysis niekaip negalėjo suprasti, kodėl stringa tyrimas.

Jo žiniomis, įtarimai dėl jo sumušimo, turto suniokojimo dar niekam nėra pareikšti. Esą nustatyti tik asmenys, kurie galimai tai padarė. Visi jie – pilnamečiai. Jų amžiaus vidurkis – 23 metai. Visi jie yra klaipėdiečiai.

Nukentėjusysis – kvailio vietoje?

„Tyrimo medžiaga tiesiog pradėjo vaikščioti iš vienų rankų į kitas. Tyrimą pradėjo viena tyrėja, paskui jį perėmė kita, paskui vėl susigrąžino senoji, tačiau rezultato – jokio. Dar tyrimo pradžioje man buvo pranešta, kad esą mano ir kitos pusės parodymai labai skiriasi, todėl esą reikėtų surengti akistatą. Bet juk tai nesąmonė. Aš – vienas, o jų – aštuoni“, – teisėsaugos darbo metodais stebėjosi vilnietis.

Tyrimą atliekanti Klaipėdos miesto 1-ojo policijos komisariato Kriminalinės policijos skyriaus tyrėja Živilė Ožekauskaitė tikino, kad netrukus tyrimas bus baigtas ir visa medžiaga perduota Klaipėdos miesto apylinkės prokuratūrai. Tuomet ikiteisminį tyrimą kuruojanti prokurorė nuspręs, kaip elgtis – bylą perduoti teismui, tyrimą dar tęsti, o gal jį nutraukti.

„Tyrimas gana didelės apimties, todėl jis ir vyksta tiek laiko. Vaizdo įrašas tirti įvykio aplinkybes labai palengvina. Tyrimas tikrai nėra kažkaip įšaldytas ar specialiai vilkinamas“, – teigė Ž. Ožekauskaitė.

Ji tvirtino negalinti atskleisti, ar kam nors pareikšti įtarimai.

„Esu įsitikinęs, kad jei policija būtų norėjusi, tai šį nusikaltimą būtų ištyrusi labai greitai. Nežinau, kodėl rodomas toks abejingumas. Man pasisekė bent dėl to, kad yra vaizdo įrašas. Bet leiskite paklausti, kas būtų, jei paprastą žmogų užpultų banda nusikaltėlių, o po to, kai jis kreiptųsi į policiją pagalbos, dar liktų kvailio vietoje, nes jo parodymai yra tik vieno žmogaus prieš visos bandos parodymus? Kodėl turime jausti baimę būti užpulti bet ko, bet kur, o vėliau dar gadinti savo nervus ir gaišti savo laiką, kad įrodytume, jog esame nukentėję?“ – retoriškai klausė vilnietis, kuris vis dar tikisi, kad jo užpuolikai sės į teisiamųjų suolą.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder