Pirotechnikos naudojimas drumsčiant viešąją rimtį gresia baudomis

Pirotechnikos naudojimas drumsčiant viešąją rimtį gresia baudomis

Naujieji metai ir kitos šventės neatskiriamos nuo saliutų, tačiau neretai pirotechnika, naudojama ne švenčių metu, drumsčia ramybę, gąsdina. Pagal teisės aktus pirotechniką naudoti draudžiama tamsiuoju paros metu, bet daugeliui, rodos, tai nė motais. Gyventojai apie pažeidėjus, kai trikdoma viešoji rimtis, raginami pranešti policijai.

Pagal įstatymus naudoti civilines pirotechnikos priemones draudžiama nuo 22 val. iki 6 val., išskyrus švenčių dienomis, taip pat per masinių pramogų renginius, kai nustatyta tvarka išduotas leidimas juos rengti, tačiau naktimis ramybę, ypač miegamuosiuose rajonuose, drumsčia petardų pokštelėjimai ar saliutų salvės. Pasitaiko ir chuliganizmo atveju, kai petardos, liaudyje vadinamos "bombioškėmis", net ir dieną mėtomos į kitus žmones.

Vilnietis Karolis Žukauskas pasakoja, kad dieną prieš Kūčias Vilkaviškyje jam su dvejų metų vaiku išlipus iš automobilio po kojomis sprogo petarda, kurią iš daugiabučio balkono sviedė jaunuoliai.

" Gerai, kad žmona su sūnumi dar nebuvo spėję išlipti iš mašinos, nors vaikas vis tiek visą vakarą kartojo "spogo spogo", - pasakoja vyras.

K. Žukauskas teigia kitą dieną radęs įkalčius prie mašinos.

"Pasirodo, jie ne tik "netyčia" mėto į žmones, bet dar ir pasistengia, kad efektas būtų didesnis - su izoliacija priklijavo žiebtuvėlį, kad sprogimas būtų didesnis. Laimei, žiebtuvėlis nesprogo, bent jau dujų nepalietė - jei būtų sprogęs, turbūt šou būtų smagesnis. Šalia kieme radau dar kitą savamokslių "unabomberių" kūrinį - porą "bombioškių" (su ta pačia juoda izoliacija) priklijuotų su šaltąja ugnele - gal dėl to, kad sprogtų kuo vėliau ir jie spėtų išsinešdinti iš balkono", - sakė K. Žukauskas.

Apie tokius ir panašius atvejus turėtų būti pranešama policijai. Pasak Vilniaus miesto Pirmojo policijos komisariato Prevencijos poskyrio viršininko Juozo Učkuronio, pagal Civilinių pirotechnikos priemonių apyvartos kontrolės įstatymą pirotechnikos naudojimas apribojamas nuo 22 iki 6 val., jei tai trikdo viešąją rimtį, išskyrus švenčių dienas, masinius pramogų renginius, kuriems išduodamas nustatytas leidimas.

"Galime konstatuoti, kad naudojimas kitomis dienomis būtų kaip ir pažeidimas", - Eltai sakė J. Učkuronis.

Viešoji rimtis, anot pareigūno, trikdoma tuo atveju, kai dėl pirotechnikos keliamo triukšmo skundžiasi žmonės. Vilniaus miesto Pirmojo policijos komisariato, kurio teritorijoje yra sostinės centras, atstovas sako, kad tokių nusiskundimų gaunama vis daugiau. Šiais metais vien Pirmajame policijos komisariate užregistruota 40 tokių pranešimų.

"Jeigu drumsčia rimtį, nedelsiant reikia skambinti bendruoju pagalbos telefonu 112, pranešti, nurodyti adresą, požymius asmenų, kurie tai daro ir policija iš tikrųjų reaguoja, važiuoja ir sulaiko tuos asmenis. Šiandien dėl tokių pažeidimų, būtent pirotechnikos priemonių naudojimo, turime sulaikytus šešis pažeidėjus, ir jie bus traukiami administracinėn atsakomybėn", - kalbėjo J. Učkuronis.

Administracinių teisės pažeidimų kodeksas numato, kad civilinių pirotechnikos priemonių įsigijimo, naudojimo nustatytos tvarkos pažeidimas užtraukia įspėjimą arba baudą nuo 50 iki 100 litų su civilinių pirotechnikos priemonių konfiskavimu ar be konfiskavimo. Tokie pat veiksmai, padaryti asmens, bausto administracine nuobauda už šio straipsnio pirmojoje dalyje numatytus pažeidimus, užtraukia baudą nuo 100 iki 200 litų su civilinių pirotechnikos priemonių konfiskavimu ar be konfiskavimo. Jei pažeidimą padaro nepilnamečiai nuo 14 iki 16 metų, tėvams ar globėjams (rūpintojams) užtraukiamas įspėjimas arba bauda nuo 50 iki 100 litų su civilinių pirotechnikos priemonių konfiskavimu ar be konfiskavimo.

Pasak J. Učkorio, kiekvienas įvykis vertinamas individualiai. Jeigu petardos mėtomos žmonėms po kojomis tyčia arba į važiuojamąją dalį, tai jau vertinama kaip nedidelis chuliganizmas, gana rimtas viešosios tvarkos pažeidimas, už kurį gresia atsakomybė - bauda nuo 100 iki 300 litų arba netgi areštas iki 30 parų.

Policijos pareigūnai pastebi, kad vis dėlto dažniausiai netinkamai pirotechniką naudoja nepilnamečiai.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento atstovas Kęstutis Skrickis priduria, kad saliutai priklauso pirmajai, nepavojingiausiajai, pirotechnikos priemonių kategorijai. Aukštesnės kategorijos priemones draudžiama naudoti arčiau kaip 30 metrų nuo mokyklų, gydymo, reabilitacijos įstaigų, kulto, šarvojimo patalpų, jeigu tai nesuderinta su pastatų valdytoju.

"Jeigu ne šventės ir ne masiniai pramogų renginiai, tai draudžiama naudoti", - sakė K. Skrickis.

Kad per Naujųjų metų šventes būtų išvengta tokių nelaimių, ugniagesiai gelbėtojai ir policininkai primena gyventojams saugiai naudoti pirotechnikos priemones. Neturėtų būti naudojami ir gaminami savadarbiai pirotechnikos gaminiai. Pirotechnika neturėtų būti perkama turgavietėse, kioskuose, kur pardavėjai dažnai neturi leidimų jais prekiauti. Pirotechnikos priemones reikia įsigyti tik parduotuvėse ir atidžiai perskaityti jų instrukciją. Jas reikia naudoti tik lauke, išskyrus mažiausio galingumo, kurias galima naudoti ir namuose. Pirotechnika turi būti uždegama kuo toliau nuo žmonių, pastatų ir automobilių, ją draudžiama naudotis neblaiviems, apsvaigusiems nuo narkotikų ar psichotropinių medžiagų asmenims.

Naudojant fejerverkus gyventojų susibūrimo vietose, jų nederėtų nukreipti į žmones. Pirotechnikos priemones reikia statyti tik ant lygaus, nedegaus paviršiaus. Prieš uždegant jas, reikia nukreipti į viršų ir atsitrauktu saugiu atstumu. Pirotechnikos gaminiai draudžiami naudoti vaikams. Specialistai atkreipia dėmesį, kad pavojų gali kelti ir nesuveikusios pirotechnikos priemonės. Tad, jeigu pirotechninis gaminys neiššovė, nereikia prie jo artintis mažiausiai 15 minučių arba tiek, kiek nurodyta instrukcijoje. Pirotechnikos gaminio nereikia ardyti arba uždegti iš naujo. Neužsidegusį ar neiššovusį gaminį reikia panardinti į vandenį, įdėti į maišelį ir išmesti į šiukšlių konteinerį. Be to, kad Naujųjų metų naktį neatsargiai paleistos pirotechnikos priemonės nesukeltų gaisrų, balkonuose gyventojai raginami nepalikti degių, greitai užsiliepsnojančių medžiagų.

Kad artėjančios šventės neatneštų skaudžių nelaimių, ugniagesiai gelbėtojai taip pat prašo gyventojų atsargiai elgtis su ugnimi, nerūkyti lovoje, nepalikti be priežiūros mažamečių vaikų.

Pernai dėl nesaugiai naudojamų saliutų buvo registruotos 35 nelaimės. Nustatyta, kad nuo saliutų triukšmo kenčia ir augintiniai.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder