Penkerius metus socialinių išmokų prašiusi šeima pasistatė namą

Penkerius metus socialinių išmokų prašiusi šeima pasistatė namą

Prekybininkų automobiliais veiklą tyrę mokesčių inspektoriai atskleidė atvejį, kai penkerius metus valstybės socialine parama besinaudojusi šeima praktiškai pasistatė naują namą.

Projekto "Ratai" metu į Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) akiratį pateko naudotų automobilių prekyba ir krovinių pervežimu užsiimančios įmonės savininko šeima.

Verslininkas 2009-2013 m. turėjo nemažą grynųjų pinigų sumą, iš turimų lėšų statėsi namą. Mokesčių inspektoriams kilo įtarimų, kad dalis šios šeimos pajamų atkeliavo "iš šešėlio".

VMI atkreipė dėmesį ir į santykinai mažas šeimos pajamas ir gana dideles išlaidas - šeimoje auga trys nepilnamečiai vaikai, šalia įmonės biuro baigiamas pastatyti gyvenamasis namas, prižiūrima aplinka. Nagrinėjant, iš kokių pajamų sukauptas verslininko turtas, paaiškėjo, kad jo ir sutuoktinės darbo užmokesčio pajamos nėra didelės, tad turimo turto kilmę gyventojas grindė abejotinomis piniginėmis dovanomis, gautomis iš tėvų, bei įrodymais nepagrįstomis pajamomis iš žemės ūkio veiklos.

Peržiūrėję bankų pateiktus duomenis mokesčių specialistai pastebėjo, kad visus penkerius metus sutuoktiniai gavo socialinės paramos pinigines išmokas, apie kurias VMI pateiktame paaiškinime paminėti "pamiršo". Parama buvo skiriama dėl mažų šeimos pajamų, todėl beveik 140 tūkst. litų siekiančias tėvų "dovanas" ir kitas pajamas, teikiant prašymus paramai gauti, greičiausiai buvo siekiama nuslėpti.

Informaciją dėl netikslių duomenų apie turimą turtą, santaupas ir gaunamas pajamas, siekiant gauti socialinę piniginę paramą, VMI perdavė savivaldybei, o patikrinimo metu sukaupta medžiaga apie įmonės veiklą ir jos savininko šeimos turto įsigijimo ir pajamų gavimo šaltinius yra naudojama atliekant tolesnius kontrolės veiksmus.

Paaiškėjus, kad išlaidos viršija gaunamas pajamas, VMI tokių asmenų prašo pateikti paaiškinimus apie turto įsigijimo ir pajamų gavimo šaltinius ir juos pagrįsti. Trūkstant rimtų įrodymų, rizikingų asmenų atžvilgiu gali būti pradėti tyrimai dėl neteisėto praturtėjimo.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder