Paskelbtos bausmės Vilniuje vogusiems ir plėšikavusiems „smaugliams“

Paskelbtos bausmės Vilniuje vogusiems ir plėšikavusiems „smaugliams“

Vilniaus apygardos teismas trečiadienį paskelbė nuosprendį vadinamojoje „Smauglių“ nusikalstamos grupuotės baudžiamojoje byloje.

Nusikalstamą susivienijimą organizavęs ir jam vadovavęs Ričardas Simonaitis nuteistas dvylikos metų laisvės atėmimo bausme. Jam talkinusiems Olegui Podberiozkai, Andžejui Kirkevičiui, Vitalijui Laptevui, Jevgenijui Fomčenkai ir Viačeslavui Baranovskiui teismas skyrė laisvės atėmimo bausmes nuo trejų metų iki septynerių metų.

Organizuotos grupės nariai Jaroslavas Vedrickis, Silvis Troščenkovas, Antanas Ambrasas, Stanislovas Oleškevičius, Andrejus Gvozdovičius ir Viktoras Prodanas nuteisti laisvės atėmimo bausmėmis nuo dvejų metų iki ketverių metų su turto konfiskavimu.

Taip pat laisvės atėmimo bausmėmis nuteisti R. Simonaičio vadovaujamam nusikalstamam susivienijimui nepriklausę Tomas Meidus, Darius Petryla, Andrejus Ovdejenka, Aleksandras Uchovas, Sergejus Semionovas, Andrejus Sovalkovas, Andrejus Pataškinas, Andrejus Velijevas, Romualdas Lukoševičius, Tadeušas Mažolis ir Bogdanas Gaidukianecas.

Bylos duomenimis, minėti asmenys nuteisti už tai, kad nuo 2008 m. vasario 18 d. iki 2012 m. sausio 25 d. Vilniuje apvogė daugiau kaip 70 butų ar namų, plėšė, prievartavo turtą, apgaule užvaldė asmenų, kurie neteisėtai disponavo akcizinėmis prekėmis, turtą.

Nusikalstamo susivienijimo vadovas R. Simonaitis ir jo dalyviai įvykdė labai sunkius nusikaltimus, todėl jiems paskirtos realios laisvės atėmimo bausmės. Kaltinamieji V. Baranovskis, J. Fomčenka ir V. Laptevas tiek ikiteisminio tyrimo metu, tiek teisme davė parodymus, padėjusius išaiškinti ne tik nusikaltimus, bet ir juos dariusius asmenis, todėl jiems skirtos mažesnės laisvės atėmimo bausmės.

Organizuotos grupės nariai J. Vedrickis ir S. Oleškevičius padarė po keletą sunkių nusikaltimų - jiems paskirtos realios laisvės atėmimo bausmės. Kitiems kaltinamiesiems, įvykdžiusiems po vieną ar du sunkius nusikaltimus ar po keletą apysunkių nusikaltimų, laisvės atėmimo bausmių vykdymas atidėtas, paskiriant įpareigojimus atlyginti turtinę žalą, dirbti arba jiems paskirtos laisvės apribojimo bausmės.

Kadangi teisminis procesas užsitęsė ir baudžiamoji byla Vilniaus apygardos teisme nagrinėta beveik penkerius metus, visiems kaltinamiesiems skirtos bausmės sušvelnintos, trumpinant jų trukmę. Taip pat skiriant bausmes, atsižvelgta į išbūtą suėmime laiką ir į tai, kad dauguma kaltinamųjų nuo 2012 metų nėra padarę jokio teisės pažeidimo.

Baudžiamoji byla, kurioje pareikšti kaltinimai Kęstučiui Valančiui ir Martynui Lauraičiui, nutraukta, suėjus baudžiamosios atsakomybės senačiai. Jaroslavas Svirskij, Mantas Alekna ir Tomas Rokis atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės, nes dėl jų padarytų nusikaltimų nebuvo nukentėjusiojo ar prokuroro reikalavimų pradėti ikiteisminį tyrimą.

Du kaltinamieji teisminio nagrinėjimo metu mirė, prieš juos baudžiamasis procesas nutrauktas. Vienas kaltinamasis pasislėpė - dėl jo baudžiamoji byla išskirta į atskirą procesą.

Šis nuosprendis per 20 dienų gali būti skundžiamas Lietuvos apeliaciniam teismui.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder