Paaiškinimas, kodėl vairuoti išgėrus galima

Paaiškinimas, kodėl vairuoti išgėrus galima

Stengiantis išsisukti nuo griežtų bausmių už Kelių eismo taisyklių pažeidimus kaltininkai sugalvoja įvairiausių pasiteisinimų. Vienas jų, skandalingai išgarsėjęs klaipėdietis, teismui paaiškino, kodėl jo negalima griežtai bausti eilinį kartą įkliuvus vairuojant išgėrus.

Praėjusių metų gruodžio viduryje netoli Nidos buvo sulaikytas buvęs ilgametis Klaipėdos savivaldybės Sporto skyriaus vedėjas Irenijus Zaleckis. Jis vairavo neblaivus ir neturėdamas tesės vairuoti - ji atimta irgi už tai, kad prie vairo sėdo su kvapu.

Ne pirmą kartą per kelerius pastaruosius metus vairuojantis išgėręs nutvertas I. Zaleckis nubaustas kaip niekad griežtai - jam skirta 2 tūkst. litų bauda, 4 metams atimta teisė vairuoti ir konfiskuotas automobilis "Mercedes-Benz".

Tokia nutartis buvo apskųsta: nuobauda esą yra per griežta. Nuobauda turi būti adekvati ir teisinga, bei nevaržyti asmens laisvių, rašo pažeidėjas savo apeliaciniame skunde ir prašo jam skirti tik piniginę baudą.

Pridėtas pasiteisinimas: esą tą dieną automobilį vairavo su juo buvusi moteris, kuri jam vietą prie vairo užleido tik muitininkams paprašius mašiną įvairuoti į angarą, ant estakados, bijodama po patikros įvažiuoti į duobę.

I. Zaleckis, nors ir neblaivus, bet labiau pasitikėdamas savo vairavimo įgūdžiais, taip ir padarė. Jo rašte teigiama, kad vairavimas muitinės teritorijoje dienos metu, šviesoje nekelia ir negali sukelti jokių iš esmės sunkių pasekmių - realios grėsmės kitų žmonių gyvybei, sveikatai ar turtui juk nėra.

Pažeidėjas tradiciškai pareiškė, jog nuoširdžiai gailisi ir nepaprastai išgyvena dėl įvykusių nesusipratimų.

Klaipėdos apygardos teismas, išnagrinėjęs skundą, ankstesnį nutarimą panaikino ir grąžino administracinę bylą nagrinėti iš naujo. Tokia nutartis priimta įžvelgus tai, jog baudas skyręs teisėjas galimai neteisingai taikė įstatymą.

Bylą net ir išnagrinėjus iš naujo I. Zaleckiui gresia tokia pati nuobauda.

Išradinga formuluotė aiškinant pažeidimą šiemet nuskambėjo ir nagrinėjant garsaus uostamiesčio advokato Mindaugo Kepenio poelgį - jo vairuojamas automobilis Liepojos gatvėje važiavo net 76 km/h greičiau nei leistina.

Nutarta, jog maksimalios nuobaudos jis nevertas, nes greitis viršytas gatvėje, kurioje kiekviena eismo kryptimi yra po dvi eismo juostas, prie pat gatvės nėra gyvenamųjų namų, eismas nėra itin intensyvus, gatvė yra tiesi, o matomumas - geras. Be to, esą skubėta ne dėl savanaudiškų paskatų.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder