Nuteistojo sulaikymas priminė ir nužudymo bylą

Nuteistojo sulaikymas priminė ir nužudymo bylą

Klaipėdos kriminalistai sulaikė nuo bausmės atlikimo besislėpusį uostamiesčio gyventoją, kurio asmenybė anksčiau buvo minėta kalbant apie mirtiną pasikėsinimą į du verslininkus. Tiesa, į pataisos namus jis konvojuotas už kitus nusikaltimus, tačiau ir jie susiję su užpultų verslininkų verslu.

Pirmą kartą Terlano Ibragimovo (gim. 1976 m.) pavardė plačiau viešojoje erdvėje nuskambėjo 2014-ųjų gegužės pradžioje, kuomet kelyje ties Palanga užpultas ir apšaudytas automobiliu važiavęs bendrovės "Askoldas" bendraturtis Vladislavas Polegoška bei šios įmonės direktorius Valerijus Fedorcovas. Pirmasis buvo nušautas, o sužeistam V. Fedorcovui pavyko pabėgti.

Iškart po pasikėsinimo teisėtvarkininkai paskelbė tiriantys kelias versijas.

"Tiriame versiją, susijusią su nukentėjusiojo ir aukos ūkine veikla, jų verslu - jūreivių įdarbinimu. Neatmetame, kad nusikaltimas gali būti susijęs ir su civilinėmis bylomis, kuriose apšaudyti asmenys figūruoja kaip ieškovai", - tąkart žiniasklaidai pasakojo Klaipėdos apygardos prokuratūros prokuroras Ruslanas Ušinskas.

Kaip tik prieš V. Polegoškos ir V. Fedorcovo užpuolimą su jais teismuose bylinėjosi buvęs jų verslo partneris T. Ibragimovas.

Byla pradėta 2009-aisiais, kuomet pagal Anglijoje registruotos bendrovės "Fingood LLP" skundą pradėta tirti didelės vertės turto pasisavinimą, neteisėtą disponavimą kitų asmenų banko kortelėmis bei dokumentų klastojimą. Minėtos įmonės sąskaitą valdė T. Ibragimovas, tuomet buvęs "Askoldo" vyr. buhalteriu ir dar vienos kartu su V. Polegoška bei V. Fedorcovu įkurtos bendrovės "Aurora Shipping" bendrasavininkiu.

Policijos teigimu, teismas įrodė, kad 2007-2009 metais T. Ibragimovas suklastojo 17 jūreivių sutarčių dėl banko sąskaitų atidarymo, kreditinių kortelių išdavimo bei elektroninės bankininkystės ir, turėdamas galimybę disponuoti sąskaitose buvusiomis lėšomis, pasisavino per 2 mln. eurų, į Kipre savo vardu užregistruotos bendrovės sąskaitą pervedė apie 1,5 mln. eurų.

Už šiuos nusikaltimus jis buvo nuteistas 5 metų laisvės atėmimo bausme, ieškovui iš nuteistojo priteista apie 1,8 mln. eurų.

T. Ibragimovas su buvusia darboviete teisėsi ir civilinėse bylose. 2014 m. kovą, likus porai mėnesių iki V. Polegoškos nužudymo ir V. Fedorcovo sužeidimo, vienoje iš tų bylų civilinio ieškovo naudai iš vyriškio buvo priteista apie 37 000 eurų.

Savo ruožtu T. Ibragimovas buvusius verslo partnerius kaltino neteisėtu vandens transporto paslaugas teikiančios bendrovės, kuriai priklauso krovininis jūrų laivas, akcijų užvaldymu ir pašalinimu iš verslo, tačiau teisme to neįrodė.

2016 m. pavasarį T. Ibragimovo, jau spėjusio pasikeisti pavardę į Terlano Vaišvilos, atžvilgiu buvo pradėtas dar vienas ikiteisminis tyrimas - dėl grasinimo nužudyti. Tai padaryta gavus "Askoldo" advokato pareiškimą, esą po vieno posėdžio Klaipėdos apygardos teisme įvyko incidentas, kurio iniciatorius buvęs T. Vaišvila.

Teisininkas pareiškė, kad jam grasinta dėl to, jog jis nuo 2009 m. teismuose atstovavo "Askoldui" ir kitoms minėtoms bendrovėms bei jų savininkams, tačiau tyrimas dėl grasinimo nužudyti nutrauktas nesurinkus pakankamai duomenų, įrodančių T. Vaišvilos kaltę.

Už sukčiavimus nuteistas T. Vaišvila buvo sulaikytas praėjus dviem mėnesiams po to, kai įsiteisėjo jo atžvilgiu priimtas apkaltinamasis nuosprendis.

Policija tikisi, kad per tą laiką, kol klaipėdietis bus už grotų, pavyks ištirti ir jo buvusių verslo partnerių užpuolimą.

"Neatmetama galimybė, kad per penkerius bausmės atlikimo pataisos namuose metus gali paaiškėti ir šiuo metu sustabdyto ikiteisminio tyrimo dėl nužudymo aplinkybės", - rašoma Klaipėdos apskrities VPK pranešime.

Kol kas pareigūnams nepavyko įrodyti ir to, kad nužudymo vykdytojai buvo du Latvijos piliečiai, Rygos gyventojai, kurie 2015-aisiais sulaikyti Pasvalio rajone, kai pardavė pistoletą, tris revolverius su garso ir liepsnos slopintuvais bei 87 šovinius. Šiuo metu jie už pastarąjį nusikaltimą teisiami Panevėžyje.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder