Nuteistieji skelbia bado akcijas

Nuteistieji skelbia bado akcijas

Rugsėjo 1 ir 2 dienomis įvairių įkalinimo įstaigų nuteistieji masiškai atsisako pataisos namų tiekiamo maisto. Bado streiką nuteistieji skelbia dėl naujos Bausmių vykdymo kodekso redakcijos.

Anot Kalėjimų departamento, nuteistieji labiausiai piktinasi draudimu į ilgalaikius pasimatymus nebeįleisti vaikų, taip pat draudimu rūkyti įkalinimo vietoje bei maksimalios pinigų sumos apribojimo, kurią kaliniai gali išleisti parduotuvėje.

Departamento išplatintame pranešime teigiama, kad nė viena kodekso pataisa nėra nukreipta į kalinių sąlygų bloginimą: į ilgalaikius pasimatymus vaikai nėra leidžiami nė vienoje Europos šalyje, nes atsirado nauja trumpalaikių pasimatymų galimybė su fizinio kontakto galimybe.

Departamentas taip pat argumentuoja, kad pinigų sumos ribojimai nustatomi vadovaujantis protingumo ir proporcingumo kriterijais. Paprastojoje grupėje kalintys nuteistieji per mėnesį parduotuvėje gali išleisti 114 eurų, lengvojoje grupėje - 152 eurus, drausmės grupėje - 76 eurus.

"Šiuo metu Lietuvoje minimali mėnesinė alga - 325 eurai. Už šią sumą žmogui tenka pragyventi mėnesį: prasimaitinti, susimokėti už būstą, komunalines paslaugas, transporto paslaugas, skirti lėšų aprangai, asmens higienai, sveikatos priežiūrai, poilsiui, kultūros priemonėms, dažnai - ir negaunantiems pajamų šeimos nariams išlaikyti", - rašoma departamento išplatintame pranešime.

Departamentas taip pat pabrėžia, kad draudimas rūkyti liečia tik 3 procentus nuteistųjų, kurie dėl prasto elgesio gauna nuobaudą ir yra uždaromi į kameras.

"Tokia yra ir Europos praktika, daugelyje valstybių yra nustatytos nerūkymo zonos, nuteistieji rūkyti gali tik pasivaikščiojimo kiemeliuose. Lietuvos Respublikos tabako kontrolės įstatymo nuostatos draudžia rūkyti gydymo įstaigose, taip pat patalpose, jeigu kiti asmenys priversti kvėpuoti tabako dūmais. Esant galimybei, būtų sudaromos sąlygos skaidyti pasivaikščiojimui skirtą laiką į dvi ar daugiau dalių", - teigiama pranešime.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder