Nubaustieji jau nesikrato viešųjų darbų

Nubaustieji jau nesikrato viešųjų darbų

Dar visai neseniai už įvairius nusižengimus įstatymui viešaisiais darbais nubausti klaipėdiečiai spjaudavo į juos ir vietoj neatlygintino darbo mieliau rinkdavosi areštinę. Šiuo metu situacija radikaliai pasikeitė - darbo kratosi tik vienas kitas. Tuo džiaugiasi ne tik pareigūnai, bet ir įmonių atstovai.

Anksčiau už administracinius teisės pažeidimus nubaustiems asmenims laisvės atėmimas iki 30 parų neatrodė kaip bausmė - nemokama pastogė ir maistas atrodė patraukliau nei darbas už dyką. Tuo tarpu valstybė, užuot sulaukusi žalos atlyginimo, patirdavo dar daugiau nuostolių dėl pažeidėjų išlaikymo. Todėl prašymų viešuosius darbus keisti į areštą netrūkdavo, o rasti neatlygintinai dirbančiųjų buvo sunku.

Siekiant išvengti tokios ydingos praktikos Teisingumo ministerija 2010 metų pavasarį inicijavo Administracinių teisės pažeidimų kodekso (ATPK) pakeitimus, kurie užkirstų kelią tokiems mainams, o areštas būtų taikomas tik tada, kai jis paskirtas kaip pagrindinė nuobauda. Šios pataisos įsigaliojo nuo praėjusios liepos, situacija nuo to laiko radikaliai pasikeitė.

Pakeitimai taip pat numato galimybę negalintiems sumokėti piniginės baudos už ją atidirbti - tokių mainų taip pat netrūksta.

Dauguma atidirbo

Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Viešosios tvarkos biuro Prevencijos skyriaus viršininko pavaduotoja Alina Vaičekauskienė sako, kad per praėjusius metus viešieji darbai už ATPK pažeidimus skirti 38 klaipėdiečiams. Dauguma iš jų darbo nesikratė.

"33 prievolę atliko, 3 šiuo metu yra įkalinimo įstaigose už kitus nusikaltimus, vieno rasti nepavyko, vienintelė vengianti dirbti yra nuolat už prekybą kontrabandinėmis cigaretėmis baudžiama romų tautybės moteris, kuri piktybiškai išsisukinėja. Ji naudojasi tuo, kad turi mažamečių vaikų", - sakė nubaustuosius kuruojanti pareigūnė.

Anot jos, tarp nubaustųjų buvo ir oficialiai dirbančių žmonių, tačiau jie paskirtą valandų skaičių dirbo vakarais arba savaitgaliais. Dažniausiai jie tvarko aplinką, žiemą nukasa nuo takų sniegą. Teismai šiuo metu paskirtą laiką įspraudžia į rėmus - pavyzdžiui, nurodo, kad 400 valandų reikia atidirbti per 4 mėnesius.

"Žmonės yra suinteresuoti. Juk geriau dirbti, nei, pavyzdžiui, mokėti 2 tūkst. litų baudą. Į areštinę ne visi nori ir todėl, kad šis faktas ateityje gali pakenkti asmeniniam gyvenimui", - sakė A. Vaičekauskienė.

Nemokama darbo jėga

Praėjusiais metais, po savivaldybės paskelbto konkurso nemokamų darbuotojų panoro 15 Klaipėdos organizacijų - tai namų valdos, medicininės slaugos ligoninė, "Caritas", centrinis miesto stadionas.

"Bendrauju su vadovais, jie džiaugiasi darbuotojais, dėkoja ir prašo atsiųsti dar. Juk tai nemokama darbo jėga", - pasakojo A. Vaičekauskienė.


Pasak pareigūnės, tik viena iš organizacijų nubaustų asmenų paslaugų atsisakė, motyvuodama blogu jų elgesiu.

"Reputaciją gadina ne mūsų, o iš pataisos inspekcijos atsiųsti asmenys. Tokiems iš tikrųjų reikia priežiūros", - sakė A. Vaičekauskienė.

Areštas - vis dar pageidaujamas

Baudžiamoji teisė šiandien dar leidžia viešuosius darbus keisti į areštą, todėl teismuose panašių prašymų nagrinėjimų netrūksta.

Kalėjimų departamento Klaipėdos regiono pataisos inspekcijos duomenimis, per praėjusių metų devynis mėnesius regione už Baudžiamajame kodekse numatytus nusikaltimus viešaisiais darbais buvo nuteisti ir bausmes atliko 68 asmenys, 21 iš jų sulaukė kitų nuosprendžių už darbo vengimą.

"Klaipėdoje tokių pernai buvo iki 30, trečdalis atidirbo, kiti bausmes keitė ne tik į areštą, o pavyzdžiui, į piniginę baudą", - sakė inspekcijos vyresnioji inspektorė Vika Ostrovskaja.

Anot jos, dalis nuteistųjų viešaisiais darbais apsidžiaugia, kiti - priešingai. Dirbti dažniausiai tingi įvairias priklausomybes turintys asmenys.

Dirba kaip ir visi

Prieš dvejus metus kalbinti įmonių vadovai pareigūnų atsiųstus darbuotojus labiau keikė nei gyrė, o štai dabar jų nuomonė pasikeitusi.

UAB "Ąžuolyno valda", kurioje pernai kaltę neatlygintinu darbu išpirko 7 žmonės, atstovai jų iš kitų darbuotojų neišskyrė.

"Jiems buvo skirta nuo 16 iki 400 valandų viešųjų darbų. Mes likome patenkinti jų darbu. Jie tikrai nemažai pagelbėdavo valant kiemų teritorijas. Aišku, buvo ir išimčių, kai atlikti bausmės neatvykdavo. Labai daug ko pasakoti apie juos nėra - tai darbininkai, kaip ir visi - yra gerų, yra prastesnių", - teigiama bendrovės atsiųstame laiške.

"Mums labai tokie darbuotojai praverčia, jie atlieka įvairius lauko ūkio darbus. Vieni dirba labai stropiai, kiti tik pasirodo ir dingsta, trečius atlydi tėvai, kurie kontroliuoja, kad darbas būtų atliktas", - sakė Klaipėdos medicininės slaugos ligoninės vyriausioji gydytoja Danguolė Drungilienė.

Jos vadovaujamoje įstaigoje nubaustieji dirba jau ilgiau nei trejus metus, ligoninė ir ateityje žada neatsisakyti jų pagalbos.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder