Narkotikai - ne tik taboras

Narkotikai - ne tik taboras

Didmiesčiuose gyvenančio jaunimo vakarėliuose populiarūs kvaišalai braunasi ir į provinciją. Štai narkotikų kelias į Kelmę driekėsi iš Ispanijos per Šiaulius - tai nustatė tris įtariamuosius pričiupę Kelmės rajono kriminalistai.

Balandžio 8 d. kelyje Šiauliai-Kelmė, ties Kryžbarko kaimu, Kelmės rajono policijos pareigūnai sustabdė automobilį, kuriuo važiavo du jaunuoliai. Automobilį vairavusio 24 metų kelmiškio drabužių kišenėje rastas folijos paketas su smulkintomis kanapėmis - vadinamąja žole. Tokios pačios narkotinės medžiagos aptikta ir automobilio dėtuvėje rastame kanapėms smulkinti skirtame įrenginyje. Ištyrę automobilyje rastoje kuprinėje gabentas 73 tabletes ekspertai nustatė, kad tai - vienas populiariausių narkotikų - amfetamino darinys, vadinamas MDMA, arba „Ecstazy“.

Tęsiant ikiteisminio tyrimo veiksmus atlikta krata Šiauliuose esančiame name, iš kur narkotinės medžiagos, kaip įtariama, buvo gabenamos į Kelmę. Per kratą rasti 5 skirtingo dydžio paketai su smulkintomis kanapėmis, elektroninės svarstyklės narkotinėms medžiagoms sverti ir 1,7 tūkst. eurų, kurie, tikėtina, gauti iš prekybos kvaišalais. Pareigūnai išsiaiškino, kad visas šis turtas priklauso name pričiuptam 24 metų šiauliečiui.

Įtariama, kad narkotikai į Šiaulius buvo tiekiami iš Ispanijos, juos transportuojant mikroautobusu siuntiniuose kartu su maisto produktais ir kitais daiktais. Dėl tokios veiklos įtarimai pateikti iš Ispanijos grįžusiam dvidešimtmečiam Šiaulių rajono gyventojui.

- Ar provincijoje labai suvešėjusi narkomanija? - pasiteiravo „Vakaro žinios“ Kelmės rajono policijos komisariato viršininko Roberto JAGMINO.

- Mano manymu, provincijoje daug didesnių rūpesčių šiandien kelia jaunų žmonių girtavimas ir iš to kylančios pasekmės. Tačiau narkotikai jaunimą traukia ir dėl to egzistuoja reali grėsmė, kad kvaišalų vartojančių asmenų gali daugėti. Su jaunimu būtina kalbėtis, nes ne visi jauni žmonės supranta, kad narkotikai - draudžiami įstatymu ir labai pavojingi sveikatai. Filmuose, kuriuos žiūri jaunimas, akcentuojama, kad „žolė“ įvairiose šalyse yra legali, o ją rūkyti - nieko blogo. Čia ir glūdi problema, nes jauni žmonės nesusimąsto apie tokio elgesio pasekmes.

- Kokie narkotikai Kelmės rajone populiariausi?

- Pernai yra buvę keletas atvejų, kai nustatėme, kad asmuo yra vartojęs metamfetamino, tačiau absoliuti dauguma atskleistų pažeidėjų buvo vartoję vadinamosios žolės. Jos populiarumą iliustruoja ir tai, kad prieš metus likvidavome Kelmėje veikusią nelegalią kanapių auginimo laboratoriją.

- Kiek kasmet nustatote asmenų, vartojančių kvaišalus ar jais disponuojančių?

- Preliminariais skaičiavimais, šiuo metu Kelmės rajone kvaišalus reguliariai gali vartoti kelios dešimtys įvairaus amžiaus asmenų. Per metus dėl kvaišalų laikymo Kelmės rajone pradedami 4-5 ikiteisminiai tyrimai. Už kvaišalų vartojimą kasmet administracinėn atsakomybėn patraukiame apie 10 asmenų. Nors skaičiai šiandien nėra dideli, tai nereiškia, kad kvaišalų problema egzistuoja tik tabore ar laisvės atėmimo vietose. Narkotikai yra šalia mūsų ir būtina skirti labai didelį dėmesį jiems užkardyti.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder