Naktinis reidas: 8 pažeidimai ir neblaivus dviratininkas

Naktinis reidas: 8 pažeidimai ir neblaivus dviratininkas

Naktį iš šeštadienio į sekmadienį, nuo 23 val. iki 5.30 val., Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kelių policijos tarnybos pareigūnai kartu su Patrulių rinktinės pareigūnais Klaipėdos mieste kontroliavo neblaivius ir apsvaigusius vairuotojus. Pasak Kelių policijos  tarnybos 2-ojo būrio vado Artūro Freitiko, tai nereiškia, kad  po 5.30 val. vairuotojai gali  atsipalaiduoti ir nepaisyti taisyklių. „Mes dirbame kiekvieną  dieną ir ištisą parą. Tik tiek, kad reido metu vienoje vietoje būna daugiau policininkų“, - sakė policijos pareigūnas

Reide dalyvavo trys policijos ekipažai, 6 pareigūnai. Pradėta nuo Šilutės plentas 51. Per tą laikotarpį iš viso patikrinta 141 transporto priemonė.

Nustatyti 8 kelių eismo taisyklių pažeidimai: 1 - neatlikta techninė automobilio apžiūra, 1 – nedrausta mašina, 3 - saugos diržų naudojimo tvarkos pažeidimai,1- netinkamas šviesos prietaisų naudojimas (nedegė viena lempa), 1- dviračio vairavimas esant neblaiviam ( nustatyta 1,5 promilės lengvas girtumas). Reido metu vienai vairuotojai nustatytas 0,17 promilės girtumas, neviršijantis leistinos ribos.

Taigi trims vairuotojams, kurie važiavo neprisisegę saugos diržo, šiemet jau per 15 kalendorinių dienų, o ne per 10 darbo dienų kaip būdavo anksčiau, teks sumokėti baudą. Bauda  už šį pažeidimą - nuo 30 iki 50 eurų.  Jeigu jis padaromas pirmą kartą, skiriama tik pusė baudos, t. y. 15 eurų. Šią taisyklę pažeidęs jaunuolis, kuriam reikės mokėti 15 eurų,  policijos automobilyje sugaišo apie 15 minučių, kol buvo rašomas protokolas.

Primename, kad šiemet vairuotojams už vidutinį arba sunkų girtumą jau taikoma baudžiamoji, o ne administracinė atsakomybė.

Šiemet baudų suma šiek tiek suapvalėjo. Pavyzdžiui, mažiausia bauda už paprastus pažeidimus (draudimo neturėjimas, kelio ženklų nepaisymas, saugos diržų tvarkos pažeidimas ir kt.) būdavo nuo 28 iki 48 eurų,  o dabar yra nuo 30 iki 50 eurų.

Dar viena naujovė šiemet -  vairuotojui, kuris baudžiamas už lengvą girtumą (iki 1,5 promilės), nebereikia eiti į teismą. Dabar teisė priimti sprendimą dėl šio nusižengimo  suteikta policininkams.  Kai nustatomas didesnis nei 1,5 promilės girtumas, atliekamas ikiteisminis tyrimas ir teismas taiko sankcijas. Galimas ir sodinimo į kalėjimą variantas.

Pasak A. Freitiko, dažniausi reidų metu fiksuojami pažeidimai – lengvas girtumas, sunkus – pasitaiko retai. Paprastai vairuotojai, kurie iš vakaro vartoja alkoholį, rytais neįvertina savo blaivumo. Tokių atvejų, kad pažeidėją reikia vytis, kas pavojinga ir jam, ir policininkams, ir aplinkiniams, per metus pasitaiko apie 10.

Tradiciniai pažeidimai – kelio ženklų nepaisymas, kalbėjimas telefonu. Už tai, kad telefonas laikomas rankose, skiriama bauda didesnė nei už saugos diržų neprisisegimą. Dažniausias pasiteisinimas dėl pastarojo pažeidimo: „Nespėjau prisisegti.“

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder