Mirė Vilniuje už akių Lietuvoje teistas omonininkas

Mirė Vilniuje už akių Lietuvoje teistas omonininkas

Praėjusią savaitę po ligos mirė buvęs Vilniaus milicijos specialiosios paskirties būrio (OMON) vadas Boleslovas Makutynovičius.

Eidamas 58-uosius B.Makutynovičius mirė lapkričio 18 dieną, pranešama Rusijoje registruotoje Vilniaus OMON interneto svetainėje.

Vyras gyveno Rusijoje, pranešama, kad jis palaidotas Vidnoje mieste, Maskvos srityje.

Švenčionyse gimęs B.Makutynovičius 1978 metais pradėjo dirbti vidaus reikalų sistemoje, nuo 1988 metų rugpjūčio iki 1991 metų ėjo Vilniaus OMON vado pavaduotojo, štabo viršininko pareigas, būrio vado pareigas.

B.Makutynovičius su kitu omonininku Vladimiru Razvodovu Vilniuje už akių teisti dėl nusikaltimų žmoniškumui ir karo nusikaltimų 1991 metais.

Kaltinamajame akte teigta, kad B.Makutynovičius 1991 metais rėmė Rusijos agresiją prieš Lietuvą. Jis, kaip teigė kaltintojai, siekė sutrikdyti valstybinių institucijų veiklą, įsakė būrio nariams, kuriems vadovavo Eduardas Petrauskas, panaudoti teroro ir bauginimo priemones prieš įvairius nepriklausomos Lietuvos pareigūnus. Omonininkai užpuldavo pareigūnus, policininkus, iš jų atimdavo tarnybinius ginklus, asmeninius daiktus, neteisėtai sulaikydavo ir pristatydavo į užgrobtą tuometinės Lietuvos policijos akademijos pastatą.

Lietuvos teisėsauga teigia atskleidusi 16 Lietuvos pasienio postų užpuolimo, ginklų grobimo, žmonių sužalojimo bei apšaudymo epizodų.

Vilniaus apygardos teismas šių metų birželio 4 dieną B.Makutynovičių ir V.Razvodovą išteisino, paskelbęs, kad už karinę agresiją atsakomybė tenka tik valstybės vadovams, be to, pagal tarptautinę teisę už inkriminuojamus nusikaltimus galima nuteisti tik tuo atveju, jei jie būtų įvykdyti karo, ginkluoto konflikto ar okupacijos sąlygomis. Tuo metu Lietuva jau buvo paskelbusi nepriklausomybę, bet joje dar buvo dislokuota sovietų kariuomenė.

Prokuratūra šį nuosprendį apskundė Lietuvos apeliaciniam teismui. Juo prašoma abu kaltinamuosius pripažinti kaltais skiriant kiekvienam iš jų 12 metų laisvės atėmimo bausmę bei priteisti solidariai iš abiejų kaltinamųjų byloje pareikštus civilinius ieškinius.

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder