Milžiniško gaisro žala irgi milžiniška

Milžiniško gaisro žala irgi milžiniška

Bendrovės „Gairelita“ teritorijoje Radviliškyje beveik dvi savaites ugnimi alsavęs milžiniškas pjuvenų kalnas pridarė eibių tiek, kad nors devyniais vežimais vežk - vien gamtai padaryta negalutinė žala jau yra septynženklė.

Pasak Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamento Administravimo ir teisės skyriaus vyriausiojo specialisto Artūro Konderausko, aplinkos orui gaisro metu, pirminiais duomenimis, padaryta 1,5 mln. eurų žalos. Gyvajai gamtai - žuvų ištekliams - padaryta daugiau kaip 48 tūkst. eurų žalos. Vandens telkiniams padaryta žala bus apskaičiuota gavus visus vandens tyrimų atsakymus.

Radviliškio rajono savivaldybės administracijos direktorė Jolanta Margaitienė „Vakaro žinioms“ sakė, kad gaisro gesinimo išlaidos siekia daugiau nei 0,5 mln. eurų. Tokio dydžio suma ekstremalios situacijos likvidavimo ir padarinių šalinimo išlaidoms kompensuoti skirta iš Vyriausybės rezervo fondo. O kas kompensuos vietos gyventojų patirtus nuostolius dėl permirkusių namų ir malkų, sugadinto kito turto? Nukentėjusieji kreipėsi į savivaldybę, tačiau, pasak J.Margaitienės, negalėjo pateikti nuostolius pagrindžiančius dokumentus. Gyventojų prašymai dėl kompensacijų buvo išsiųsti į Finansų ministeriją, bet, nesant žalos dydį įrodančių dokumentų, liko netenkinti. Žmonėms pasiūlyta reikšti civilinius ieškinius baudžiamojoje byloje, kurią dėl gaisro iškėlė prokuratūra. „Žmogiškai aš juos suprantu, šalia gaisravietės gyvenantys radviliškiečiai išties patyrė nuostolių, tik ne viską gali įrodyti dokumentais, - „Vakaro žinioms“ sakė J.Margaitienė. - Gesinant gaisrą pati buvau atvykusi į gaisravietę ir mačiau, kaip ant gyvenamųjų namų, saugant juos nuo žiežirbų, buvo liejamas vanduo. Trims nukentėjusioms šeimoms ketiname paskirti visus šiuo metu savivaldybės administracijos direktoriaus rezervo fonde esančius pinigus - 4 tūkst. eurų. Visos nukentėjusios šeimos tarybos sprendimu atleistos nuo žemės mokesčio už 2016 ir 2017 metus.“

Dėl gaisro ekstremali situacija buvo paskelbta ne tik Radviliškio mieste, bet ir Pakruojo rajone - čia esančiame Petraičių tvenkinyje dėl deguonies trūkumo ėmė dusti žuvys. Nuo ekstremalaus įvykio paskelbimo pradžios iš šio tvenkinio į kitus vandens telkinius buvo perkelta apie 20 tonų gyvos žuvies. Kritusių žuvų surinkta daugiau kaip 4 tonos. Gesinant degančias pjuvenas buvo sunaudotas labai didelis kiekis vandens ir putas formuojančios chemijos. Užterštas vanduo pateko į paviršinius vandens telkinius bei Radviliškio miesto valymo įrenginius ir taip paralyžiavo jų veiklą. Radviliškyje ekstremali situacija atšaukta prieš savaitę. Praėjusį penktadienį, pagerėjus Pakruojo telkinių vandens kokybei, ekstremali situacija atšaukta ir Pakruojo rajone. Bendrovė, kurioje buvo kilęs gaisras, įpareigota parengti aplinkos atkūrimo planą ir atlikti užterštos teritorijos tyrimus įvertinant aplinkos būklę, patekusių į aplinką taršalų kiekius, surinktų taršalų kiekius, taip pat išvalyto vandens bei pašalinto grunto kiekius.

Ekstremalių situacijų komisija įpareigojo bendrovę pašalinti gaisrinės saugos ir žaliavų sandėliavimo pažeidimus. Šiaulių priešgaisrinei gelbėjimo valdybai, Nacionaliniam visuomenės sveikatos centrui ir Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamentui pavesta vykdyti sustiprintą kontrolę šiame objekte.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder