Milijonus susikrovė neduodami čekio

Milijonus susikrovė neduodami čekio

Neduodant čekio už suteiktas paslaugas per gana trumpą laiką galima susikrauti kalnus "juodų" pinigų - tokia versija keliama pradėjus tyrimą dėl galimų finansinių nusikaltimų pramogų komplekse HBH.

Gavę informacijos apie galimas nusikalstamas veikas HBH teisėsaugininkai prieš du mėnesius pradėjo tyrimą, o antradienį apie 30 pareigūnų armija netikėtai užklupo kompleksą ir atliko kratas. Rasti dokumentai leidžia daryti prielaidas, kad per pastaruosius dvejus metus čia buvo neapskaityta apie 5 mln. litų, 800 tūkst. iš jų - vien šių metų rugpjūtį.

Šios sumos sudaro apie 30-40 proc. visų kompleksą valdančios įmonės "Žibosa" pajamų. Kol kas neapskaičiuota, kokia dalis šios sumos turėjo būti sumokėta valstybei mokesčių pavidalu, manoma, jog apie milijoną litų.

Įtarimai didelio masto sukčiavimu, didelės vertės svetimo turto pasisavinimu bei apgaulingu apskaitos tvarkymu pareikšti trims moterims - komplekso vyriausiajai finansininkei, kasininkei ir savininkei. Jos raštiškai pasižadėjo neišvykti, nors Rada Matulevičienė šiuo metu yra išvykusi su prokurorų leidimu.

Už tai gresianti maksimali bausmė - nelaisvė iki 10 metų. Paraleliai bus tiriamas neteisėtas praturtėjimas bei tokiu būdu įgyto turto legalizavimas.

Neatmetama galimybė, jog įtariamųjų ratas ikiteisminio tyrimo metu plėsis, mat HBH sezono metu dirba apie 100 žmonių.

Pirminiais duomenimis, didžiulės sumos buvo slepiamos paprasčiausiu būdu - nefiksuojant iš klientų gautų pinigų kasos aparate.

"Klientai buvo įspėjami, jog banko kortelėmis komplekse atsiskaityti negalima - jiems buvo siūloma pinigus išsigryninti ten pat esančiame bankomate.

Tai rodo, jog veikla gali būti iš anksto apgalvota", - spaudos konferencijoje penktadienį pasakojo Klaipėdos apygardos prokuratūros Antrojo persekiojimo skyriaus prokuroras Linas Kiaurakis.

Tokiu mastu slepiamos pajamos - retas reiškinys Vakarų Lietuvoje.

"Bent jau viešojo maitinimo įstaigose to iki šiol nebuvo", - sakė Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos Klaipėdos apygardos valdybos viršininkas Regimantas Sriebalius.

Tiriama tik dvejų pastarųjų metų įmonės veikla, giliau kol kas kapstytis nesirengiama.

"Dabartinis tyrimas - itin didelės apimties, o jeigu imtume tirti ankstesnių metų veiklą, tai užtruktų. Geriau apsiribosime ties tais dvejais metais", - paaiškino Klaipėdos apygardos prokuratūros vyriausiasis prokuroras Simonas Minkevičius.

Vykstant tyrimui, areštuota dalis įtariamųjų turto: jo vertė tokia, kurios, pasitvirtinus įtarimams, užtektų civiliniam ieškiniui atlyginti.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder