Mėsininkų veiklos peripetijas aiškinasi metų metus

Mėsininkų veiklos peripetijas aiškinasi metų metus

Pirmadienį suėjo ketveri metai, kai savo noru iš gyvenimo pasitraukė teisėsaugininkų tyrimo galbūt neatlaikęs Klaipėdos mėsinės vadovas, komercijos direktorius Nerijus Kuzma. Tikimasi, jog byla, kurioje apgaulingu ir aplaidžiu apskaitos tvarkymu kaltinami šios bendrovės vadovai, bent jau pirmos instancijos teisme baigsis netrukus.

2013-ųjų kovo 13-ąją paaiškėjo, kad naktį N. Kuzma pasitraukė iš gyvenimo - vyrą be gyvybės ženklų aptiko žmona. Daugelis šį netikėtą vyro poelgį skubėjo susieti su prieš keletą dienų Klaipėdos mėsinėje atlikta krata, nes Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) buvo pradėjusi didelės apimties ikiteisminį tyrimą dėl sukčiavimo bei apgaulingo apskaitos tvarkymo.

FNTT tuomet paskelbė įtarimus, jog įmonėje kratos metu rasta neapskaityti 100 tūkst. litų, jog įmonėje darbuotojams algos galėjo būti mokėtos vokeliuose, kad buvo prekiaujama lenkiška skerdiena neturint tam reikiamų dokumentų.

Bylai galiausiai atsidūrus teisme kaltinimai buvo patikslinti: įtariama, kad Klaipėdos mėsinė iš įvairių, tačiau nenustatytų Lenkijos, Vokietijos, Estijos bendrovių be apskaitos dokumentų įsigydavo kiaulienos skerdieną, kurią vėliau parduodavo trims Kauno bei Pakruojo rajono bendrovėms. Teigiama, kad be apskaitos dokumentų perparduota skerdiena buvo realizuojama Kauno ir kitų miestų turgavietėse. Skaičiuojama, kad buhalterinėje apskaitoje už šios mėsos pardavimą nebuvo apskaityta per 580 tūkst. eurų.

Pačios bylos svarstymas ne kartą buvo nukeliamas, o ir ją nagrinėjančios šalys tvirtino, jog užtruks, mat bylą sudaro net 24 tomai, žadėta apklausti per 40 liudininkų.

Patys mėsininkai savo kaltės nepripažįsta ir teigia nesuprantantys, kuo remiantis jie pakliuvo į teisiamųjų suolą. Mėsinės vadovas Gintaras Valančius po vieno posėdžio pareiškė, jog tikisi bylos subliuškimo.

"Už 2 milijonus litų - čia skaičius iš lubų pagamintas. Kuo remdamiesi tą sako prokurorai, reikėtų jų pačių paklausti", - sakė G. Valančius.

Posėdžių metu buvo pareikšta ir advokatų nuomonė dėl kaltinamajame akte neva esančių netikslumų - nurodoma, kad galimos nusikalstamos veikos buvo įvykdytos nežinomu laiku ir su nežinomais asmenimis, tarp kurių vienas gali būti ir buvęs mėsinės komercijos direktorius N. Kuzma.

Planuojama, jog jau šiandien Klaipėdos apylinkės teismas turėtų pradėti apklausti įtariamuosius. G. Valančius yra kaltinamas aplaidžiu apskaitos tvarkymu, o pirkimų direktorius Vytautas Žalgiris bei mėsinės buhalterė Rita Mikaitė - apgaulingu apskaitos tvarkymu. Be to, V. Žalgiris dar kaltinimas ir bendrininkavimu. Atsakomybė gresia ir pačiai įmonei, kuri kaltinama apgaulingu apskaitos tvarkymu.

Pats G. Valančius pakomentuoti, kaip vertina tokį ilgą procesą ir kokios baigties tikisi, nepanoro.

Šią bylą kuruojanti Klaipėdos apygardos prokuratūros prokurorė Laima Rokanskienė taip pat nesutiko komentuoti bylos eigos, mat nori sulaukti teismo sprendimo. Ji priminė, jog pats N. Kuzma šioje byloje nefigūravo - nebuvo nei apklausiamas, nei kuo nors įtariamas.

"Kovo 15-ąją numatomas paskutinis posėdis, tad tikėtina, jog bus apklausiami kaltinamieji", - pažymėjo prokurorė ir pridūrė, jog į posėdį taip pat yra iškviesti keli liudytojai.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder