Merginas žaginęs niekšas kalės 12 metų

Merginas žaginęs niekšas kalės 12 metų

Vladas Gustys žagino ir seksualiai prievartavo kelias mažametes ir nepilnametes merginas, tačiau nelenkė ir nepratino nepilnamečių vartoti narkotinių medžiagų - dėl pastarojo kaltinimo vyras apeliacinės instancijos teisme išteisintas, todėl vietoj anksčiau skirtos subendrintos 14 metų laisvės atėmimo bausmės kalės 12 metų, ketvirtadienį paskelbė Lietuvos apeliacinis teismas (LAT).

Sprendimą dėl išteisinimo teismas priėmė nustatęs, kad byloje nėra jokių objektyvių, neginčytinų įrodymų (pvz., specialisto išvada ar ekspertizės aktu), kad V. Gustys nepilnametėms siūlė ir davė rūkyti kanapių. Praėjus daugiau kaip dviem metams po neva narkotinių medžiagų rūkymo jo bute Naujojoje Akmenėje buvo rasta augalinės kilmės medžiaga, kurią ištyrus paaiškėjo, kad tai buvo pluoštinės kanapės, kurios nėra draudžiamos. Byloje nesant kitų įrodymų, vien nukentėjusiųjų parodymai nėra pakankamas pagrindas priimti apkaltinamąjį nuosprendį, o apkaltinamasis nuosprendis negali būti grindžiamas prielaidomis, konstatavo teismas.

Teismas taip pat sumažino neturtinės žalos atlyginimą dviem merginoms, kadangi anksčiau priteista neturtinė žala joms dėl pačių nukentėjusių rizikingo ir neatsargaus elgesio, patirtų sužalojimų masto nagrinėjamu atveju neatitinka teismų praktikos, todėl yra sumažinama iki 3000 Eur (anksčiau joms buvo priteista po 5792,40 Eur). Merginai, kurią V. Gustys gabeno į Ispaniją prostitucijai, anksčiau priteista 5792,40 Eur dydžio neturtinė žala, anot teismo, nepriklauso, kadangi nenustatyta, kad ji būtų patyrusi kokius nors neigiamus išgyvenimus dėl tų veiksmų, už kuriuos šioje byloje nuteistas V. Gustys, t. y. už merginos gabenimą prostitucijai jos sutikimu iš Lietuvos Respublikos į Ispanijos Karalystę. Anot teismo, kaip matyti iš jos pačios parodymų, ji ieškinį pateikė norėdama padengti nuostolius, kuriuos patyrė naiviai tikėdama V. Gusčio pažadais apie jų bendrą ateitį ir atiduodama jam pinigus, tačiau už šiuos veiksmus V. Gustys byloje nenuteistas, todėl šiais veiksmais galimai padaryta žala nėra bylos nagrinėjimo dalykas. Byloje įrodyta, kad mergina dėl gabenimo į Ispaniją į policiją nesikreipė, jos atžvilgiu nebuvo naudojamas jokio pobūdžio smurtas, o verčiantis prostitucija uždirbtus pinigus ji atiduodavo V. Gusčiui, nes jie buvo sugyventiniai. Todėl jos ieškinys dėl neturtinės žalos priteisimo atmestas.

Kita nuosprendžio, kuriuo V. Gustys Šiaulių apygardos teismo 2014 m. vasario 4 d. buvo nuteistas už gabenimą verstis prostitucija, 4 merginų išžaginimą, seksualinį prievartavimą, neteisėtą laisvės atėmimą, siekimą paveikti nukentėjusiąją, kad ikiteisminio tyrimo metu duotų melagingus parodymus, dalis palikta nepakeista.

Šiaulių apygardos teismas buvo pripažinęs V. Gustį kalėti už merginų prievartavimą ir žaginimus bei skyręs jam subendrintą su kitais nuosprendžiais laisvės atėmimo bausmę 14 metų ir priteisęs sumokėti 23 MGL.

Dvi mergaitės nusikaltimo metu buvo mažametės, vieną auką vyriškis laikė neteisėtai atėmęs laisvę daugiau kaip dvi paras. Nusikaltimus vyras darė 2004, 2008-2009, 2012 m. Naujojoje Akmenėje, kur gyveno. 2004 m. jis automobiliu merginą gabeno į Ispaniją verstis prostitucija. Vėliau jo aukomis tapo kelios nepilnametės ar net mažametės merginos, kurias jis seksualiai prievartavo arba žagino.

Apeliacinį skundą pateikęs V. Gustys prašė panaikinti nuosprendį, iš naujo atlikti įrodymų tyrimą, apklausti liudytojus ir ekspertus.

Šis LAT nuosprendis dar gali būti apskųstas Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder