"Menininkų" pinigų padirbinėtojų byla -  jau teisme

"Menininkų" pinigų padirbinėtojų byla - jau teisme

Lietuvos kriminalinės policijos biure, demaskavus netikrų Lietuvos Respublikos apyvartoje esančių pinigų gamybos vietą bei juos platinančių asmenų tinklą, baigta tirti ir į teismą perduota baudžiamoji byla, kurioje į kaltinamųjų suolą sės penki Klaipėdos krašto gyventojai.

Pagrindinis šio nusikaltimo vykdytojas – 26 metų amžiaus menininkas P. B. yra kaltinamas įrangos bei specialiųjų medžiagų netikriems Lietuvos valstybės apyvartoje esantiems pinigams gaminti įgijimu, gaminimu ir laikymu, o taip pat didelio kiekio – 304 kupiūrų ir didelės – 30 400 Lt vertės netikrų pinigų gaminimu, laikymu ir realizavimu bei vaiko įtraukimu į nusikalstamą veiką.

Kratų metu pas minėtą asmenį pareigūnai aptiko ne tik chemines medžiagas, dažus, kompiuterinę bei programinę įrangą ir ruošinius netikriems pinigams gaminti, bet ir didelį kiekį jau pagamintų suklastotų 100 litų nominalo kupiūrų.

P. B. pagamintos klastotės su imituotais apsaugos požymiais pasižymėjo gana aukšta kokybe. Šioje baudžiamojoje byloje P. B. pagamintų netikrų Lietuvos Respublikos apyvartoje esančių pinigų realizavimu kaltinami ir pastarojo šeimos nariai bei giminaičiai, kurių vieną – dar nesukakusį pilnametystės – nusikalsti pastūmėjo pats P. B.

Ikiteisminį tyrimą pagal Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 213 str. 1, 2 d. (dėl didelio netikrų pinigų pagaminimo, laikymo, realizavimo) kontroliavo Lietuvos Respublikos Generalinės prokuratūros baudžiamojo persekiojimo departamento prokuroras, kuris pernai gruodžio 28 d. bylą perdavė Klaipėdos apygardos teismui.

Už didelio kiekio ir didelės vertės Lietuvos ar kitos valstybės apyvartoje esančių pinigų pagaminimą, suklastojimą, įgijimą, laikymą arba realizavimą baudžiamasis įstatymas numato laisvės atėmimo bausmę nuo trejų iki dešimties metų.

 

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder