Medikai į darbą eina kaip į karą

Medikai į darbą eina kaip į karą

Su neprognozuojamo elgesio pacientais susiduriantys medikai į darbą eina nežinodami, ar iš jo grįš. Antradienio vakare Respublikinėje Šiaulių ligoninėje žirklėmis ginkluotas 21 metų pacientas vos nepražudė 46 metų slaugytojos.

Respublikinės Šiaulių ligoninės Nefrologijos – toksikologijos skyriaus vedėjo Algirdo Tamošaičio teigimu, apie du dešimtmečius ligoninėje dirbančios slaugytojos gyvybę išgelbėjo tik greita jos reakcija, instinktyvi gynyba ir sugebėjimas nepasimesti stresinėje situacijoje. Šio skyriaus vyresnioji slaugytoja Asta Sabaliauskienė sakė, jog medikai jaučiasi nesaugiai ir su nostalgija prisimena laikus, kai Lietuvoje dar veikė blaivyklos.

„Mūsų skyriuje, kuriame vienu metu gydoma apie 30 pacientų, ligonius, kaip ir priklauso pagal nustatytas normas, prižiūri 2 slaugytojos, - pasakojo A.Sabaliauskienė. - Tarp skyriuje gydomų pacientų paprastai būna ir agresyvių, kuriuos sutramdyti sugebame tik pririšę juos prie lovos. Į pagalbą dažnai tenka kvieti Priėmimo skyriuje budintį policijos pareigūną, bet jis dirba tik naktimis, todėl dieną tenka verstis savo jėgomis. O mūsų gležnos sesutės tikrai nėra pajėgios galynėtis su alkoholinės psichozės apimtais vyrais“.

Pastarąjįkart su alkoholinės psichozės apimtu pacientu Respublikinės Šiaulių ligoninės medikams teko susidurti antradienį. Tądien į Nefrologijos – toksikologijos skyrių buvo pristatytas 21 metų joniškietis, uždarbiavęs užsienyje, grįžęs į Lietuvą ir du pastaruosius mėnesius po sugrįžtuvių neregėjęs blaivios dienos. Medikų pagalbos vyrui prireikė, kai jis dėl padažnėjusio širdies plakimo nusprendė griebtis vaistų ir vietoj lašų nuo širdies gurkštelėjo amoniako. Šiaulių medikai siaubingai dvokusiam, tačiau pavojaus nekėlusiam pacientui atliko detoksikaciją, jį nuprausė, perrengė švariais drabužiais. Po procedūrų vaikinas savavališkai pasišalino iš ligoninės. Atgal jis grįžo jau nusiteikęs agresyviai. Kai apie 19 val. skyriaus slaugytoja jaunuolį užtiko pastato laiptinės ketvirtajame aukšte, pacientas ją puolė su žirklėmis rankoje. Moteriai sugebėjus išsisukti ir užsidengti ranka, žirklės praslydo jos ausimi, sužalojo kaklą ir įsmigo į ranką. Niekdarys aukai spyrė į šoną, stūmė nuo laiptų ir kėsinosi išmesti pro langą, bet slaugytoja sugebėjo nuo jo ištrūkti. Kai į incidento vietą atskubėjo pranešimą siautėjantį pacientą gavęs ligoninės Priėmimo skyriuje budintis policijos pareigūnas, agresyvus jaunuolis jau buvo spėjęs pasišalinti. Tačiau toli jis nenubėgo – pižama vilkintį vaikiną ligoninės pašonėje esančioje Šatrijos gatvėje sučiupo patrulių ekipažas. Įtariamasis uždarytas į areštinę. Dėl viešosios tvarkos pažeidimo policija pradėjo ikiteisminį tyrimą.

Nuo agresyvaus paciento nukentėjusiai slaugytojai suteikta būtinoji pagalba ir leista gydytis ambulatoriškai. Didžiulį stresą patyrusi moteris po incidento nusprendė likti darbo vietoje, tačiau dirbti tą vakarą kolegos jai nebeleido. Anot medikų, su agresyviu pacientu susigrūmusi slaugytoja buvo per plauką nuo mirties – žirklių dūris jos kaklu praslydo visai šalia miego arterijos.

„Dirbame tarsi ant statinės benzino, kurią bet kada gali uždegti koks nors agresyvus pacientas, - sakė A.Tamošaitis. - Mums reikėtų augalotų apsaugos vyrų ar sanitarų, bet dėl lėšų stokos tvarkytis su agresyviais pacientais esame priversti patys. Psichozės apimti ligoniai pasižymi neįtikėtina jėga – kartą vienas toks rankomis sulankstė metalines lovos konstrukcijas, kitas taip spyrė į duris, kad ten sulindo visa jo koja. Viena slaugytoja nuo agresyvaus paciento išsigelbėjo užsibarikadavusi kabinete. Mano nuomone, derėtų apsvarstyti galimybę pavojingomis sąlygomis dirbančius medikus aprūpinti dujų balionėliais ar elektošoku. Deja, Lietuvoje problemą dažniausiai imamasi spręsti tik tada, kai įvyksta tragedija“.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder