M. Orlovskis: „Neprisipažinsiu tokių nesąmonių“

M. Orlovskis: „Neprisipažinsiu tokių nesąmonių“

18 metų nelaisvės – tokios bausmės prokuroras paprašė apsaugininką Klaipėdos „Akropolyje“ nužudžiusiam Maksimui Orlovskiui. Ketvirtadienį Klaipėdos apygardos teismas baigė nagrinėti šią baudžiamąją bylą, kurioje nužudymas įvyko dėl menkavertės, 1,26 euro, sumos. Artimiausiu metu bus skelbiamas nuosprendis.

8 metai už pasikėsinimą nužudyti ir 15 metų už nužudymą, subendrinus – 18 metų nelaisvės pataisos namuose – tokios bausmės už šiurpų nusikaltimą, įvykdytą šių metų sausio pirmomis dienomis, paprašė prokuroras.

Viskas prasidėjo, kuomet M.Orlovskis buvo sulaikytas sukčiaujantis savitarnos kasose. Norėdamas įsigyti mandarinų jis spustelėjo ant svogūnų ikonos ir taip sutaupė kiek daugiau nei eurą. Sukčiaujantis jis buvo pastebėtas ir prieš keletą dienų, buvo įspėtas apsaugininkų, jog kitą kartą bus kviečiama policija. Antrą kartą sulaikytas M.Orlovskis buvo nuvestas į apsaugininkų darbo vietą, paprašytas atsisėsti, kol bus užpildyti dokumentai ir atvyks policija, tačiau staiga pašoko iš vietos ir norėjo išeiti. Jį sulaikė apsaugininkas Andrejus Troščenka.

„Jis sako: „Už ką sulaikėte?“ Paprašė paaiškinti, pasakiau, kad mandarinus įmušė kaip svogūnus. Pasakė, aš susimokėsiu ir išsiskirstom. Sakau, kadangi ne pirmą kartą, niekur neisi. Grasindamas, kad paskers, puolė arti, prie pilvo, pastūmiau jį, nutempiau už striukės, pasodinau ant kėdės, atėjo R.Poška su antrankiais, jis pamatė, pradėjo priešintis“, – neseniai vykusiame teismo posėdyje apklausiamas įvykių seką dėliojo A.Troščenka. Anot jo, kruvinas, mirtimi pasibaigęs konfliktas įvyko akimirksniu. Iš pradžių peiliu nukentėjo jis, o netrukus iš viršaus rankomis peiliu kaltinamasis ėmė smūgiuoti R.Poškai.

Paklaustas, ar mušė M.Orlovskį, apsaugininkas teigė, jog tai netiesa.

„Tik atstūmiau. Pažiūrėkite į mane, jei duočiau dešimt kartų, aš 140 kg svorio, ar jis ant kojų dar stovėtų...“ – sakė A.Troščenka, apie savo kolegą atsiliepiantis tik gražiausiais žodžiais.

Tai, jog M.Orlovskis nebuvo mušamas, paliudijo vaizdo medžiaga, kurioje matyti, jog sulaikytas įtariamasis iš apsaugininkų kabineto norėjo pabėgti.

Anot kaltinamojo advokato A.Galmino, jei A.Troščenka nebūtų stumdęs M.Orlovskio, šiandien šios bylos nė nebūtų. Esą nėra įrodymų, garso įrašų, jog vyras grasino apsaugininką paskersti, esą, tai tėra A.Troščenko žodžiai ir šios aplinkybės atmestinos kaip nepagrįstos.

„Esi apsaugos darbuotojas, įspėk, kad jei lįsi, bus panaudoti koviniai veiksmai. Matyt, tai nebuvo padaryta. Jis toliau puolė ant kaltinamojo, atliko smūgiavimus, kovinius veiksmus. Kaltinamasis teigė, jog buvo suduoti smūgiai iš alkūnių, kumščių. Smūgis smūgiui nelygus, vienas silpnesnis, kitas stipresnis, vienas pataikė, kitas pro šalį, bet asmeniui buvo sukeltas skausmas. Ekspertas nustatė – nežymus sveikatos sutrikdymas. Jei nebūtų A.Troščenka atlikęs neteisėtų veiksmų, nebūtų įvykęs šis nužudymas, nelaimingas atsitikimas įvykęs. Jokio tikslo nužudyti čia nebuvo, jis nesitaikė į niekur, mosikavosi, kad nuo jo „atšoktų“ abu asmenys, tai tikrai nebuvo tikslo“, – teigė kaltinamojo advokatas.

Anot A.Troščenkos advokato E.Staponkaus, išvengti mirtinų dūrių jo ginamajam padėjo įgūdžiai, mat šis apsaugininkas yra patyręs boksininkas. Kaltinamasis M.Orlovskis padarė itin sunkų nusikaltimą, E.Staponkaus teigimu, bausmė už pasikėsinimą nužudyti ir nužudymą neturėtų būti mažesnė nei 20 metų.

Papjauti nenorėjo

Anglų kalbos studijas šiemet turėjusį baigti T.Pošką nužudęs M.Orlovskis kaltės nepripažino, artimųjų neatsiprašė, jis tikino nemokėsiantis nė euro ir civilinių ieškinių. Artimieji, sužadėtinio netekusi sugyventinė ir nukentėjęs A.Troščenka teismui pateikė civilinius ieškinius, kurių bendra suma siekia apie 400 tūkstančius eurų.

„Jokių motyvų neturėjau išankstinių, nebūtų išprokokavę, nebūtų nieko įvykę. A.Troščenka buvo įspėtas, kad apsiramintų. Jis neapsiramino, pradėjo toliau daryti, tuo momentu išėjo afekto būsena. Išėjo, kas išėjo. Su peiliais, su kirviais neplanavau... Neprisipažinsiu tokių nesąmonių.

Peilis buvo likęs kišenėje. Nebūtų niekas mušęs, stumdęs, konflikto nebūtų. Įvyko kas įvyko, apgailestauju, motyvų suplanuotų nebuvo“, – baigiamojoje kalboje sakė M.Orlovskis.

Iki šiol nė karto neteistas, užsienyje uždarbiavęs 30-metis M.Orlovskis, sausio pabaigoje turėjęs išvykti atgal į Olandiją uždarbiauti, tačiau įvykdęs sunkų nusikaltimą apie jį pranešė mamai. Ši ir įkalbėjo iškviesti policiją. M.Orlovskis buvo sulaikytas savo namuose.

Apklausų metu iš jo lūpų, kaip teigė prokuroras, nuskambėjo, jog šis norėjo papjauti A.Troščenką, nes ant jo supyko, kai buvo suimtas, o R.Poškai jokio pykčio neturėjo.

„Klausimas, ar buvo afekto būsenos. Manau, kad nebuvo – nebuvo ko išsigąsti, jis nebuvo nei daužomas, nei mušamas. Jei jį puola, reikia gintis visais būdais – jis pats taip sakė“, – teisme teigė prokuroras J.Petuchovas.

Šeimą ginantis advokatas teigė, jog M.Orlovskis nužudė tyčia, nes iš anksto turėjo pasiruošęs peilį.

„Jis nuolat nešiojosi kišenėje, nes jo būdas toks“, – sakė šeimą ginantis advokatas G.Daugėla, teigdamas, jog kaltinamasis priešinosi asmeniui, prilyginamam pareigūnui.

Dėkojo teismui

Posėdžių metu ašaras liejantys šeimos nariai dėkojo teismui, jog nuo visuomenės buvo izoliuotas pavojingas asmuo.

„Sūnaus nesugrąžins visas šitas reikalas, ačiū teismui, kad pavyko izoliuoti tokį nuo visuomenės. Dėl civilinio ieškinio, nežinau, ar kompensacija padės... Kaip puikus elektrikas gal galėtų nutiesti elektros laidą pas mano sūnų, kad galėčiau pasikalbėti?“ – retoriškai klausė sūnaus netekęs R.Poška.

„Civilinis ieškinys sūnaus nesugrąžins. Tikiu, kad teismas priims teisingą sprendimą, kad būtų pamoka kitiems, jog negalima peiliu švaistytis viešoje vietoje, esu įsitikinusi, kad nebuvo už ką“, – sakė sūnaus gedinti mama Irena Poškienė.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder