Kuo daugiau laisvės, tuo labiau jos norisi

Kuo daugiau laisvės, tuo labiau jos norisi

Niekam ne paslaptis, kad belangė tikrai nėra ta vieta, kurioje nusikaltėliai persiauklėja ir pasirenka doros kelią. Todėl mažiau nei metams už įvairius nusikaltimus laisvės netekusiems nuteistiesiems valstybė yra sudariusi palankias sąlygas per šį laikotarpį netapti visuomenės atstumtaisiais. Tik, regis, ne visi tai įvertina.

Žinios apie iš Lietuvos įkalinimo įstaigų pasprukusius nusikaltėlius jau nieko nebestebina. Didesnio dėmesio sulaukia tik atvejai, kai laisvėje atsiduria labai sunkų nusikaltimą padaręs asmuo, dėl kurio ant kojų pakeliami visos šalies teisėsaugininkai bei paprašoma ir visuomenės pagalbos.

Nusikaltėlių išradingumui, kaip ir juos prižiūrinčių bei saugančių pareigūnų aplaidumui, ribų nėra. Todėl nenuostabu, kad pabėga ne tik vagys, bet ir žmogžudžiai.

Galima tik pasidžiaugti, jog Kalėjimų departamentas tokių įvykių ne tik neslepia, bet ir dažniausiai pirmasis apie juos praneša. Viešumo nesibaiminama, nes visi tokie bandymai pasimėgauti laisve neatlikus teismo skirtos bausmės baigiasi vienodai - anksčiau ar vėliau bėglys yra sulaikomas.

Praėjusio savaitgalio įvykiai akivaizdžiai parodė, kad laisve neteisėtai mėgautis gali daugybė bausmes atliekančių nusikaltėlių, apie tai neįtariant ne tik visuomenei, bet ir patiems Kalėjimų departamento pareigūnams. Tokią nemalonią tiesą atskleidė netikėtas atvirosios kolonijos dirbančių nuteistųjų patikrinimas darbo vietose.

Vienoje Vilniaus rajone įsikūrusioje uždarojoje akcinėje bendrovėje nerasti keturi Pravieniškių pataisos namų-atvirosios kolonijos nuteistieji. Apie bėglius pranešta policijai. Dviejų nusikaltėlių ieškoti nereikėjo. Po kelių valandų jie patys sugrįžo į atvirąją koloniją. Likusius du, nusibeldusius iki Radviliškio rajono, sulaikė Šiaulių apskrities VPK pareigūnai.

Visi nuteistieji sugrąžinti į Pravieniškių pataisos namus-atvirąją koloniją. Šiuo metu jie laikinai izoliuoti. Kalėjimų departamento Kriminalinės žvalgybos valdyboje pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl vengimo atlikti arešto, laisvės atėmimo bausmę arba sugrįžti į kardomojo kalinimo vietą. Už tai bėgliams papildomai gresia laisvės atėmimas iki 2 metų.

„Vakaro žinios" rašė, kad du nuteistieji prieš dvi savaites negrįžo ir į Alytaus pataisos namų atvirąją koloniją. Jauni vyrai dingo, kai išvyko į miesto parduotuvę nusipirkti maisto. Po neilgai trukusios paieškos jie sulaikyti Alytuje. Lapkričio viduryje iš minėtos Pravieniškių atvirosios kolonijos be leidimo taip pat buvo pasišalinęs nuteistasis, kurio teko ieškoti Kaune.

Kalėjimo departamento atstovės Ingos Mauricienės teigimu, šiais metais užfiksuota iki dešimties tokių atvejų.

„Dirbti teisę turinčius nuteistuosius periodiškai tikrinti yra įpareigoti darbdaviai. Nuolat prevenciškai tai daro ir mūsų pareigūnai", - tikino I.Mauricienė.

Atvirose kolonijose laisvės atėmimo bausmes atlieka už neatsargius ir tyčinius nusikaltimus, kai paskirta laisvės atėmimo bausmė neviršija vienerių metų, nuteisti asmenys. Taip pat ir iš kitų įkalinimo įstaigų dėl įvairių priežasčių perkelti nuteistieji.

Nusikaltėliai čia laikomi be apsaugos, bet yra prižiūrimi. Jie turi teisę laisvai vaikščioti nustatytoje teritorijoje, be apribojimų gauti pasimatymus, perduodamus daiktus, turėti ir naudotis telefonu, jeigu yra būsto sąlygos, gyventi šalia atviros kolonijos su savo šeimomis, gavus leidimą išvykti už kolonijos teritorijos ribų, parvykti į namus ar aplankyti Lietuvoje gyvenančius artimiausius giminaičius.

Taip siekiama sudaryti palankias sąlygas motyvuotiems nuteistiesiems lengviau integruotis į visuomenę, stiprinti laisvėje gyvenant reikalingus socialinius ir darbinius įgūdžius. Tačiau dalis nuteistųjų visa tai vertina, kaip galimybę nesilaikyti nustatytų sąlygų ir pasimėgauti nepelnyta laisve.

„Kodėl jie taip pasielgia? Į kiekvieno galvą neįlįsi. Priežastys įvairios. Kartais paveikia ir alkoholis. Nors puikiai žino, kad toliau bausmę teks atlikti jau ne atvirojoje kolonijoje, o keliauti į pataisos namus", - sakė I.Mauricienė.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder