Korupcija teismuose: tarp sulaikytųjų ir klaipėdiečiai

Korupcija teismuose: tarp sulaikytųjų ir klaipėdiečiai

Trečiadienį ryte Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) kartu su Lietuvos kriminalinės policijos biuro ir policijos pareigūnais sulaikė 26 asmenis, įtariamus stambaus masto kyšininkavimu, prekyba poveikiu, papirkimu ir piktnaudžiavimu teismų sistemoje.

Vakar prezidentės Dalios Grybauskaitės dekretais buvo sustabdyti įgaliojimai ir leista patraukti baudžiamojon atsakomybėn 8 teisėjus: Egidijų Laužiką, Viktorą Kažį, Valdimarą Bavėjaną, Konstantiną Guriną, Henrichą Jaglinskį, Robertą Rainį, Arūną Kaminską ir Gintarą Čekanauską. Teisėjų darbo patirtis - didžiulė: nuo 24 iki 37 metų.

Trečiadienį anksti ryte taip pat buvo sulaikyti asmenys, suinteresuoti atitinkamais teismų sprendimais, bei asmenys, įtariami papirkimu, tarpininkavimu paperkant ir kitomis nusikalstamomis veikomis. Tarp jų - 5 praktikuojantys advokatai: Drąsutis Zagreckas, Romualdas Mikliušas, Giedrė Cimbolienė, Aivaras Surblys, Marius Navickas. Pastarieji du dirba Klaipėdoje.

Surengtoje spaudos konferencijoje Lietuvos Respublikos generalinis prokuroras Evaldas Pašilis sakė, kad veikė tam tikra sistema, kurioje bylos - įvairios.

"Matome, kad advokatų kontoroje vyko prekyba teisingumu. Ikiteisminiam tyrimui vadovauja sudaryta penkių prokurorų darbo grupė. Kalbant apie žalą valstybei, galima įsivaizduoti, kad tai būtų milžiniška žala. Ir ne vien tik suskaičiuoti, supliusuoti galimi kyšiai, bet ir visuomenės, kolegų, teisėsaugos institucijų darbuotojų pakirtimas teisingumo pasitikėjimu", - sakė E. Pašilis.

Lietuvos Respublikos specialiųjų tyrimų tarnybos direktorius Žydrūnas Bartkus pridėjo, kad atliekama operacija - kone didžiausia per visą tarnybos istoriją. Joje dalyvauja daugiau nei 100 pareigūnų.

"Atliekama daugiau nei 100 kratų. Jau sulaikyti 26 asmenys. Tai ir teisėjai, ir advokatai, ir didelė dalis asmenų, kurie buvo vienaip ar kitaip suinteresuoti bylų, sprendžiamų teismuose, baigtimi. Kyšių sumos fiksuotos įvairios - nuo 1 000 iki 100 000 eurų. Bylos labai įvairios: administracinės, civilinės, baudžiamosios", - teigė Ž. Bartkus.

Jis atskleidė, kad yra ir bylų, kuriose figūruoja rimtų žiaurių organizuoto nusikalstamumo grupių padaryti nusikaltimai, taip pat bylos dėl kardomųjų priemonių skyrimo, paleidimo iš įkalinimo įstaigų.

Beje, tarp bylų yra ir Vijūnėlės dvaro istorija. Nors buvo priimtas sprendimas dvarą nugriauti, jis stovi iki šiol. Kaip teigė Ž. Bartkus, "nematomoje pusėje vyksta korupciniai susitarimai, kad sprendimas būtų pakeistas ir suinteresuoti asmenys pasiektų savo tikslą".

Jis taip pat patvirtino, kad bus prašoma Druskininkų mero Ričardo Malinausko neliečiamybės panaikinimo. Jis turi neliečiamybę, nes kandidatuoja į merus.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder