Klaipėdos r. gyventojai įbauginti: vilkai pradėjo galabyti žmonių šunis

Klaipėdos r. gyventojai įbauginti: vilkai pradėjo galabyti žmonių šunis

Judrėnų seniūnijos (Klaipėdos r.) gyventojai sunerimę: grobio laukuose neberandantys vilkai pradėjo galabyti žmonių sodybose prie būdų pririštus šunis.

Pastaruoju metu judrėniškiai susiduria su keistu reiškiniu – naktimis dingsta grandinėmis prirakinti sarginiai šunys. Rytais žmonės randa tik antkaklius arba nutrauktas grandines.

Gyventojai įsitikinę, kad sodyboms saugoti laikomų mišrūnų šunų niekas nevogtų, o nutrūkę keturkojai toli nenubėgtų ir vis tiek šmirinėtų aplinkui.

Žmonės vis labiau linkę manyti, kad dingstantys šunys – išbadėjusių vilkų darbas.

Savo šunį rado apgraužtą

Pastarasis atvejis verčia įtarti, kad žmonės dėl vilkų neklysta.

Vienas Judrėnų miestelio gyventojas praėjusį penktadienį kieme neberado prirakinto kiemsargio šuns.

Prie būdos buvo likusi tiktai nutraukta grandinė. Naktį buvo nustoję snigti, todėl žmogus sniege aiškiai pamatė gyvūno pėdsakus, kurie vedė iki daržinės. Čia jis rado pusę apgraužto šuns, o kitą dalį kūno – užkastą daržinėje.

Prieš tai savo šuns sodyboje prie būdos nerado kita judrėniškė Rima Auškalnienė. Šypsenėle vadintas augintinis buvo tiesiog ištrauktas iš antkaklio.

Moteris svarstė, kad jei šuo būtų pats ištrūkęs, būtų atbėgęs iki daugiabučio namo, kuriame ji gyvena. Niekas jo nebūtų ir vogęs, juo labiau porą metrų iš vietos nepastumtų sunkios būdos.

Miškuose vilkų neaptinka

Kad dingstantys šunys – vilkų darbas, neabejoja ir Judrėnų seniūnas Zigmantas Siminauskas.

„Vilkai vietoje savo grobio nedrasko, todėl ir kraujo nematyti. Jie pasmaugia savo auką sugriebę už kaklo, o tada nutempia atokiau“, – teigė jis.

Anot seniūno, per pastarąjį pusmetį Judrėnuose šitaip yra pradingę jau per 10 šunų. Z.Siminauskas girdėjo, kad gretimoje Šilalės rajono Kvėdarnos seniūnijoje jau užfiksuota apie 20 tokių atvejų.

Praėjusį rudenį, kol žmonių gyvuliai dar ganėsi laukuose, vilkai Judrėnų seniūnijoje sudraskė 10 galvijų.

Visame Klaipėdos rajone pernai nuo vilkų krito 18 galvijų ir 2 avys. Per pastaruosius trejus metus dėl vilkų siautėjimo rajono ūkininkų patirti nuostoliai įspūdingi – 45 galvijai ir 15 avių bei ožkų.

Tačiau per visą šį laikotarpį rajono medžiotojai nėra nušovę nė vieno vilko.

Ankstesniais metais, kai savivaldybėms dar buvo dalijamos vilkų sumedžiojimo kvotos, Klaipėdos rajonui buvo skiriama nušauti vos po vieną vilką, tačiau rajone veikiantiems medžiotojų klubams ir to nepavykdavo padaryti.

Medžiotojus kaltina tingėjimu

Šiais metais medžiotojams Judrėnų apylinkėse leista nušauti 5 vilkus. Ši kvota dar neišnaudota.

Rajono Aplinkos apsaugos agentūros vadovas Algirdas Vaitkus medžiotojus teisino sakydamas, kad čia vilkų nėra daug.

„Mūsų rajonas nėra labai miškingas. Didesnė tikimybė, kad vilkai medžioti pas mus atbėga iš aplinkinių Šilalės, Plungės rajoų miškų. Juk vilkui per parą įveikti 60 kilometrų – juokų darbas“, – tvirtino aplinkosaugininkas.

Judrėnų seniūno Z.Siminausko nuomone, medžiotojams sunkiau pasiekiamų vilkų tykoti tiesiog neapsimoka – iš to jiems nei mėsos, nei kokių premijų.

Tiesa, sakoma, kad nušauti gudrumu pasižymintį vilką medžiotojams yra garbės reikalas. Bet, seniūno manymu, tuščia tos garbės.

„Nežinau, kokio paskatinimo reikėtų, kad Judrėnuose būtų pradėti medžioti vilkai, nes užpernai paties ūkininkaujančio medžiotojo sodyboje vilkai sudraskė 5 ūgtelėjusius veršius“, – numojo ranka seniūnas.

Vilkų nepergudrauja

Virgilijus Gaižauskas

Judrėnų seniūnijoje veikiančio medžiotojų klubo „Darius“ vadovas

„Vilkai – per daug protingi padarai, kad juos būtų galima sumedžioti. Tada, kai jie tampa mažiau atsargūs, jau būna pasibaigęs medžioklei skirtas laikotarpis.

Nušauti vilką nori kiekvienas medžiotojas, tačiau mūsų klubo nariams tai padaryti yra pavykę jau senokai.“

 


Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder