Klaipėdoje - panika dėl šimtinių

Klaipėdoje - panika dėl šimtinių

Atsiskaityti šimto litų kupiūra Klaipėdoje pastaruoju metu gali pavykti ne visada. Kai kurie prekybininkai, įbauginti žinios, kad rinkoje vis dar cirkuliuoja itin meistriškai padirbtos šimtinės, kurių skiriamasis bruožas - serijos numeris, prasidedantis raidėmis AF, dėl visa ko apsidrausdami stengiasi jų neimti iš pirkėjų. O bankų darbuotojai sulaukia vis daugiau klaipėdiečių, prašančių patikrinti, ar jų piniginėse gulintys pinigai yra tikri.

Bankų darbuotojai ramina žmones ir tikina, kad vien serijos raidės negali būti rodiklis, kad pinigai padirbti. Bet kuriuo atveju rekomenduojama užsukti į artimiausią banką ir įsitikinti, ar kupiūra tikra, ar ne.

Pinigai nepatiko

Dvi klaipėdietės vakar pasakojo patekusios į nemalonią istoriją. Draugės užsuko išgerti kavos į vieną miesto centre esančių kavinių, o kai prireikė atsiskaityti, viena jų išsitraukė iš piniginės šimtinę, kurią vos prieš keletą valandų buvo išsiėmusi iš "Danske" banko bankomato.

Apžiūrėjusi šimtinę padavėja atsisakė ją imti ir pareiškė esą baro šeimininkė joms griežtai uždraudė imti šimto litų kupiūras, kurių serijos numeris prasideda raidėmis AF, nes esą jos gali būti padirbtos.

"Situacija ne itin maloni, juolab kad sunku patikėti, jog iš bankomato paimti pinigai gali būti netikri. Kadangi draugės turėti pinigai netiko, sumokėjau aš, o grįžusi namo nusprendžiau apžiūrėti, kaip atrodo mano šimto litų kupiūros, kurias prieš keletą dienų taip pat pasiėmiau iš "Danske" banko bankomato. Kai tarp jų vieną radau su raidėmis AF, pasijutau itin nemaloniai. Net nežinau, ką dabar su šita kupiūra daryti", - pasakojo klaipėdietė.

Šios dvi moterys toli gražu ne vienintelės pastarosiomis dienomis kankinamos abejonių, ar pinigai jų piniginėse tikri. Lietuvos banko kasininkai pasakoja sulaukiantys ne vieno žmogaus, kurie prašo patikrinti jų turimas šimto litų kupiūras vien dėl to, kad jų serijos numeris prasideda raidėmis AF.

"Visais atvejais, kiek žmonių kreipėsi, jų turėtos šimto litų kupiūros buvo tikros. Visiška nesąmonė, kad vien dėl tų dviejų raidžių dabar keliama panika", - stebėjosi Lietuvos banko Klaipėdos skyriuje dirbanti kasininkė.

Įtarimai nepasitvirtino

Inkasaciją "Danske" bankomatuose atliekančios įmonės "Eurocach1" direktoriaus pavaduotojas Žilvinas Andrulis tikino, kad bankomatuose padirbtų pinigų negali būti.

"Visos kupiūros, kurios dedamos į bankomatą, imamos iš Lietuvos banko, o ten visi pinigai tikrinami specialia aparatūra, kuri tikrai atpažįsta padirbtus pinigus", - ramino žmones Ž. Andrulis.

"Danske" banko verslo plėtros tarnybos direktorius Norbertas Žioba taip pat užtikrino, kad į "Danske" logotipu pažymėtus bankomatus nepakliūna padirbtos kupiūros, nes bankas naudojasi visomis įmanomomis priemonėmis, siekdamas užkirsti kelią bent menkiausiai galimybei taip atsitikti.

Visgi dėl šventos ramybės Ž. Andrulis ragino abejonių apsėstus žmones užsukti į bet kurį artimiausią banką ir pasitikrinti, ar pinigai gali būti padirbti, ar ne.

"Vakarų ekspreso" paraginta į redakciją besikreipusi klaipėdietė nužingsniavo su įtartina šimtine į artimiausią banką. Specialiu prietaisu patikrinusi kupiūrą banko darbuotoja užtikrino, kad ji tikra, nors jos serijos numeris ir prasideda raidėmis AF.

"Dabar man jau kyla kitas klausimas, ar turi teisę baro darbuotojai, neįsitikinę, kad pinigai netikri, ramybės dėlei jų neimti iš klientų. Ta padirbtų pinigų baimė baigia visus išvesti iš proto", - svarstė klaipėdietė.

Tačiau kai ji nuėjo į kavinę, kurioje nebuvo priimti pinigai ir papasakojo, kad net bankas patvirtino, jog šimtinė tikra, padavėja paaiškino, kad čia ne jos kaltė.

"Padavėja man parodė rekomendacinį raštą, kurį iš banko gavo jų įmonės buhalterė. Ten rašoma, kad nerekomenduojama priimti 100 litų kupiūrų, kurios pagamintos 2000-aisiais ir nurodyti serijos numeriai su AF raidėmis. Iš rašto galima suprasti, kad nerekomenduojama priimti iš vis jokių šimtinių, kurių serijos numeris šitaip prasideda. Beje, pati padavėja pasakojo, kad visai neseniai ir ji pati negalėjo atsiskaityti tokia šimtine", - pasakojo klaipėdietė.

Rinkoje dar cirkuliuoja

Naktį iš spalio 13-osios į 14-ąją uostamiestyje buvo sulaikyta šimto litų kupiūras padirbinėjusi grupuotė - šeši jaunuoliai, kurie pinigus meistriškai padirbinėjo tiesiog bute. Teigiama, kad jų spausdinti netikri pinigai sunkiai atskiriami nuo tikrųjų, o skiriamasis jų bruožas - serijos numeris prasideda raidėmis AF.

Nuo šios vasaros vidurio apyvartoje atsirado šimtinės su sunkiai pastebimais falsifikavimo požymiais. Pinigų apsaugos požymiai imituoti labai kokybiškai. Daugiausia jų buvo aptinkama atliekant inkasaciją didžiuosiuose prekybos centruose, todėl manoma, kad pardavėjos nespėdavo įžvelgti, jog gavo netikrą pinigą.

Netikros šimtinės skyrėsi nuo tikrųjų keliais požymiais, kuriuos pastebėti įmanoma tik atidžiai apžiūrinėjant kiekvieną kupiūrą. Pirmiausia - padirbtosios šimtinės ultravioletinėje šviesoje kur kas ryškiau nei tikrosiose švyti triskart pasikartojantis skaičius "100". Kitoje pinigo pusėje padirbtuosiuose piniguose blankiau šviečia katedra. Apžiūrinėjant vandens ženklą prieš šviesą, jis neatskiriamas, bet jeigu apžiūrėti banknotą ne prieš langą, matoma, kad S. Daukanto siluetas nupieštas chemikalais. Be to, padirbtose šimtinėse S. Daukanto švarkas nėra toks šiurkštus, koks yra tikrose. Tik per padidinamąjį stiklą matomas mikrotekstas falsifikatuose įžiūrimas ne kaip raidės, o kaip dėmė.

Per kelis mėnesius iš apyvartos išimta per 120 padirbtų uostamiestyje veikusios grupuotės padirbtų kupiūrų. Didžioji jų dalis aptikta Vakarų Lietuvoje, tačiau manoma, kad nemaža jų dalis dar tebėra neatpažintos ir tebecirkuliuoja rinkoje.

Įvykį tiria Generalinė prokuratūra ir Policijos departamentas.

Pasak Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovo spaudai Albino Strumylos, pastarosiomis savaitėmis kone kasdien fiksuojami atvejai, kai inkasuojant prekybos centrus aptinkamos ir padirbtos kupiūros.

"Tačiau tokių atvejų vis mažiau ir mažiau", - sakė A. Strumyla.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder