Klaipėdoje - Henriko Daktaro grupuotės teismas

Klaipėdoje - Henriko Daktaro grupuotės teismas

Pirmadienio rytas Klaipėdos apygardos teismo prieigos Herkaus Manto, S. Daukanto ir Ligoninės gatvėse pasižymėjo didesnėmis nei įprastai būna per teismo posėdžius policijos pajėgomis - uostamiestyje pradėta nagrinėti kauniečio Henriko Daktaro ir jo bendrų baudžiamoji byla.

Dar šių metų vasarį Lietuvos apeliacinis teismas nusprendė H. Daktaro bylą perduoti nagrinėti Klaipėdos apygardos teismui. Toks sprendimas buvo motyvuotas Vilniaus apygardos teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus pirmininko kreipimusi - pastarajame buvo prašoma Kauno nusikaltėlių vadeiva tituluojamo H. Daktaro bylą perduoti kitam apygardos teismui.

Prašyme Vilniaus apygardos teismas teigė ir taip turįs daug sudėtingų bylų, be to, nemažai jo teisėjų H. Daktaro byloje jau buvo prisidėję prie procesinės prievartos priemonių, tad esą negali jos nagrinėti.

Taip pat vilniečiai tikino nenorintys nagrinėti šios bylos dėl jos sudėtingumo bei didelės apimties. Vien kaltinamoji išvada - kurios skaitymu pirmadienį Klaipėdoje ir pradėtas Henytės teismas - užima per 500 lapų. Iš viso byloje - 73 tomai medžiagos.

Beje, sunkiai sekėsi ieškoti ne tik H. Daktaro bylą nagrinėti galinčio teismo, tačiau ir advokatų. Nemažai 16 kaltinamųjų ginti prašytų advokatų iš Kauno atsisakė, tad šiandien Klaipėdos apygardos teisme, prieš prasidedant pirmajam posėdžiui, buvo galima pastebėti daug advokatų klaipėdiečių.

Ir su kaukėmis, ir už grotų

Prieš posėdį buvo sustiprinta pastato apsauga - ginkluoti policijos pareigūnai budėjo ir vidiniame teismo kiemelyje, ir S. Daukanto gatvėje, ir teismo viduje. Įėjimą į koridorių, kuriame įsikūrusi posėdžių salė, irgi saugojo pareigūnai.

Čia laukti patekimo į salę kartu su žurnalistais teko ir H. Daktaro artimiesiems - žmonai Ramutei bei motinai Jadvygai. Pastaroji garsiai reiškė pasipiktinimą žurnalistų darbų - esą jie turėtų fotografuoti ir filmuoti save, o ne ją. Šios dvi moterys - vieninteliai teisiamųjų artimieji, patekę į posėdžių salę.

Dėl ribotos erdvės į salę buvo įleisti tik penki žurnalistai, prieš tai kruopščiai iškratyti - kad vidun neįsineštų garso ir vaizdo technikos.

Posėdžių salėje buvo ir nukentėjusieji.

Keturi iš teisiamųjų yra saugomi valstybės. Ir jie, ir juos saugantys pareigūnai buvo su juodomis kaukėmis.

Trys teisiamieji - pats H. Daktaras, Egidijus Abarius ir Virginijus Silvestravičius - per posėdį laikomi uždaryti specialiame grotuotame narve.

Dingo dokumentai?

Kaltinamosios išvados skaitymas užtruko iki vakar pavakarės. Ji buvo sutrumpinta iki 100 lapų, kitaip proceso dalyvių supažindinimas su šia išvada tęstųsi mažiausiai kelias dienas.

Beje, šiandien posėdyje kaltinamųjų gynėjai pareiškė, kad, jų žiniomis, iš bylos dingo maždaug 1 700 lapų.

Atsižvelgus į teisiamųjų gynėjų užimtumą kitose bylose bei laikotarpį, per kurį dviem kaltinamiesiems bus atliekamos planinės operacijos, kitas teisiamasis posėdis numatytas liepos 25 d.

H. Daktaras įtariamas 1993-2001 metais su E. Abariumi organizavęs ginkluotą susivienijimą sunkiems nusikaltimams daryti. Tarp įtarimų - ir neteisėtas ginklų, sprogmenų bei šaudmenų laikymas, kėsinimasis nužudyti, turto pagrobimo, prievartavimo, smurto naudojimo bei grasinimų atvejai.

Be to, Henytė įtariamas Rimanto Ganusausko, Arvydo Vilčinsko ir Roberto Borcherto nužudymu itin žiauriai kankinant.

Kauniečiui gresia laisvės atėmimo bausmė iki gyvos galvos.

Suėmimą H. Daktarui teismas buvo skyręs 2008-ųjų gruodį, tačiau tada jis pasislėpė. Įtariamasis buvo sulaikytas Bulgarijoje, netoli Varnos miesto, kur gyveno apsimetęs kitu asmeniu, 2009 metų rugsėjo 4-ąją.

Anksčiau H. Daktaras teistas penkis kartus.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder