Klaipėdietį pribloškė pareigūnų elgesys

Klaipėdietį pribloškė pareigūnų elgesys

Netoli Klaipėdos esančioje Antrojoje Melnragėje – garsus akibrokštas. Sekmadienio vakarą apie 20 valandą apsnigtoje Neįgaliųjų paplūdimio aikštelėje variklių gausmas užgulė ausis. 

Čia, nepaisydami jokių kelių eismo taisyklių, šėlo vadinamieji „drifteriai“. Tačiau atvykusių ir kelią pažeidimui užkirsti turėjusių policijos pareigūnų elgesys glumino ne ką mažiau.  

„Nieko blogo nematau“, - kalbėjo vienas policijos pareigūnų, kurio nesutrikdė nei padangų žymės sniege, nei dešimtys dirbančiais varikliais ir įjungtais šviestuvais stovinčių automobilių, nei tai, kad turiu video įrašą, patvirtinantį apie ką tik šioje vietoje įvykdytą seriją tyčinių grubių pažeidimų.  

Triukšmingos šėlionės 

Apie 20 valandą sekmadienį apsnigtu taku per tamsų mišką važiuodamas dviračiu tolyje išvydau neįprastai žybčiojančias automobilių šviesas. Buvo girdėti ir trankus variklių gausmas.  

Neįgaliųjų paplūdimio aikštelėje siautėjo dešimtys „drifterių“ – šonaslydininkų, kurie lyg niekur nieko linksmindamiesi automobiliais slydo šonu apsnigtoje automobilių stovėjimo aikštelėje.  

Mažiausiai 10 automobilių ir juose sėdintys žmonės stebėjo tokį vaizdą.  

„Mes nieko nedarom, žiūrim“, - pabeldus į vieno automobilio stiklą, ištarė prie jo vairo sėdėjusi apie 25-erių metų mergina.  Tiesa, įvykio vietoje pasirodžius policijos pareigūnams, neatsirado nė vieno, kuris teigtų matęs ką nors panašaus.  

Pasirodė policijos pareigūnai 

Mobiliuoju telefonu užfiksavęs seriją šonaslydžiu važiavusių automobilių bei užsirašęs dalies stovinčių automobilių, kurių vairuotojai galėtų patvirtinti apie įvykį, numerius, 20:27 val. paskambinau į BPC. 

Apie 5 minučių trukmės pokalbio metu paaiškinau, kad lauksiu policijos pareigūnų šalia įvažiavimo į aikštelę.  

Pastebėję, kad filmavau pažeidimus, o po to kalbėjau telefonu, mažiausiai 3 automobilių vairuotojai, narsiai raižę aikštelę, staiga pasišalino nurūkę greta aikštelės esančiu Girulių keliu tolyn Klaipėdos link.  

Po kelių minučių pasirodė ir policijos ekipažas. Išgirdę situaciją, šie nė nedirstelėjo į mobiliajame telefone paruoštą video medžiagą ir nuskubėjo į aikštelę. Ratu apvažiavę automobilius, pareigūnai sustojo prie vienos iš jaunuolių grupės. 

Teigė nieko nematę 

Bet jaunuolių paaiškinimai kėlė šypsnį. Dar prieš pusę valandos savo galią demonstravę vairuotojai staiga tapo nieko nežinančiais ir tik prieš kelias minutes pasirodžiusiais prašalaičiais.  

„O tai čia visi ką tik atvažiavo?“, - paklausiau vienos merginos, stovėjusios jaunuolių būryje.  „Realiai jo“, - atsakė ji. Būrys jaunuolių patvirtino čia esantys vos dvi minutes.  

Policija pažeidimų neužfiksavo 

Aikštelėje besisukiojantys policijos pareigūnai tikino neužfiksavę jokių pažeidimų. Nors net tamsoje buvo matyti šonaslydininkų paliktos padangų žymės sniege ir ratais išraižyta aikštė, tai jiems, atrodo, jokio įtarimo nesukėlė.  

Negana to, vienas policijos pareigūnų patikino tikintis jaunuoliais, kalbėjusiais, jog šie į aikštelę atsitiktinai užklydo ką tik.  

„Stovėti čia nėra draudžiama“, - konstatavo patrulis pažvelgęs į suvažiavusius automobilius. 

Akivaizdu, kad stovėti nedraudžiama, bet tai, ką man pavyko užfiksuoti rizikuojant, jog bet kurią minutę galėjau būti užpultas minios savo pažeidimus nuslėpti pasiryžusių „drifterių“, taip pat nėra leidžiama.  

Vienas policijos pareigūnų patarė elektroniniu būdu parašyti apie kelių eismo taisyklių pažeidimą skundą. Mano turimi duomenys apie galimus pažeidėjus jų nesudomino. 

Apie 10 minučių aikštelėje praleidę patruliai išvyko jaunuoliams palikę laisvą automobilių stovėjimo aikštelę.  

Atlaidumas paaiškinamas 

Šių metų sausio viduryje „prisislydinėjo“ ir pati policija. Vienas vairuotojų Vilniuje užfiksavo, kaip šonu slystantis policijos „Škoda Yeti“ apsisuko posūkyje, kai automobilį vairavęs pareigūnas galimai truktelėjo rankinį stabdį.  

Pasipiktinimų bangą sukėlė tai, kad už tokį veiksmą kitiems atiminėjanti teises, policija savo klaidos nepripažino ir „Facebook“ paskyroje išsigynė, jog šis pareigūno veiksmas atitiko Kelių eismo taisykles.

Tad toks Klaipėdos policijos pareigūnų atlaidumas grubiai taisykles pažeidusiems jaunuoliams, ko gero, visai paaiškinamas. 

Pareigūnai fiksuoja įvykį

Kaip aiškino Klaipėdos apskrities VPK Komunikacijos grupės vyriausioji specialistė Andromeda Grauslienė, chuliganiškas vairavimas, vadinamasis „driftinimas" aikštelėse, nelieka nubaustas.

Tiesiog tuo metu, kada atvyko pareigūnai visi automobiliai stovėjo, todėl paties chuliganiško vairavimo fakto nematę pareigūnai negalėjo nieko nubausti.

„Bauda už chuliganišką vairavimą numatyta ne tokia ir maža, nuo 450 eurų, o vidutiniškai skiriama apie 500 eurų bei teisės vairuoti atėmimas.

Atvykę policijos pareigūnai nematė, kad kas „driftintų", bet, kaip ir patruliai sakė, jei yra filmuota medžiaga, ją reikia perduoti per e-policija.lt ir pažeidėjai nubausti nelieka.

Bet atvykę pareigūnai negali tyrinėti vėžių ant sniego, tai ne jų kompetencija. Jiems atvykus visi automobiliai stovėjo, o stovėti nėra draudžiama", - aiškino ji.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder