Klaipėdietės bausmę nori atlikti Ispanijoje

Klaipėdietės bausmę nori atlikti Ispanijoje

Iš Lietuvos jau sprunka ne tik padorūs žmonės, bet ir nusikaltėliai. Žiaurų susidorojimą su buvusiu žinomu šalies regbininku ir Klaipėdos sporto vadu Irenijumi Zaleckiu ir jo visa mažametį vaiką auginančia šeima organizavusios moterys bausmę panoro atlikti Ispanijoje. Į šią šalį mama su dukra emigravo po švelnaus teismo verdikto.

Klaipėdos miesto apylinkės teismą pasiekė Klaipėdos apygardos probacijos tarnybos prašymas leisti perduoti su laisvės atėmimu nesusijusios bausmės vykdymą kitai Europos Sąjungos valstybei narei - Ispanijai. To pageidauja dvi uostamiesčio gyventojos. Tiesa, jas klaipėdietėmis galima vadinti tik sąlygiškai, nes 59 metų Jelena Berlimova ir jos 27 metų dukra Viktorija Gudkova jau kuris laikas oficialiai gyvena Ispanijoje.

Praėjusių metų vasarą abi jos, nors kaltės ir nepripažino, nuteistos už organizavimą nežymiai sutrikdyti sveikatą ir kito žmogaus kurstymą padaryti nusikaltimą. Už tai teismo gailesčio sulaukusios moterys atsipirko tik laisvės apribojimu. J.Berlimova - metams ir trims mėnesiams, V. Gudkova - 9 mėnesiams.

Klaipėdos apygardos probacijos tarnybos direktoriaus Juro Kilijono teigimu, prašyti leisti atlikti bausmę kitoje Europos Sąjungos šalyje leidžia įstatymai.

„Yra priimtas Europos Sąjungos valstybių narių sprendimų baudžiamosiose bylose tarpusavio pripažinimo ir vykdymo įstatymas, kurį ratifikavo nemažai valstybių. Tarp jų ir Ispanija. Praėjusiais ir užpraėjusiais metais tokių atvejų mūsų praktikoje buvo šeši. Nedaug, bet buvo. Vykdyti mūsų teismų sprendimus esame siuntę į Latviją, Suomiją, Švediją. Analogiškus sprendimus esame gavę ir iš Latvijos teismų. Tačiau tokios šalys, kaip Didžioji Britanija, Norvegija, Airija ir Vokietija, į kurias labiausiai plūsta lietuviai, šios sutarties nėra ratifikavusios“, - „Vakaro žinioms“ sakė J.Kilijonas.

Jei uostamiesčio teismas patenkins J.Berlimovos ir V.Gudkovos prašymus, tai dar nereiškia, kad jos bausmę galės atlikti Ispanijoje. Ši šalis gali nesutikti prisiimti vykdyti joms skirtas bausmes. Po teismo sprendimo išvykdamos gyventi į kitą šalį klaipėdietės jokio pažeidimo nepadarė.

„Jos tai galėjo padaryti. Jei būtų pažeistos bausmės vykdymo sąlygos, mes kreiptumėmės į teismą dėl laisvės apribojimo pakeitimo į griežtesnę bausmę“, - konstatavo J.Kilijonas.

J.Berlimova ir V.Gudkova organizavo susidorojimą su buvusiu žinomu šalies regbininku bei Klaipėdos sporto vadu I.Zaleckiu ir jo šeima. V.Gudkova yra I.Zaleckio posūnio žmona. Davusios 1000 litų moterys tai padaryti paprašė tris kartus teisto buvusio J.Berlimovos mokinio 31 metų Stanislavo Kladovo. Pageidavo, kad kūno sužalojimai būtų sunkūs - sulaužyti kaulai, išmušti dantys, tačiau ne mirtini. Taip pat nurodyta perpjauti aukų automobilio priekinių stabdžių žarnelę. Pastarasis užsakymas įvykdytas. Neveikiančius stabdžius I.Zaleckio žmona pajuto važiuodama lėtai ir spėjo sustabdyti rankiniu stabdžiu. Taip išvengta net tragiškai galėjusios pasibaigti avarijos. Į automobilį ji sėdo kartu su mažamete dukra.

Po nepavykusių pasikėsinimų J.Berlimova ir pati mažamečius vaikus auginanti V.Gudkova nenurimo. Kol jas sulaikė policininkai, moterys tam pačiam S.Kladovui davė dar 300 eurų, kad šis surastų asmenis, kurie sumuštų I.Zaleckio žmoną. Tačiau surastas asmuo, susijęs su organizuotomis nusikalstamomis grupuotėmis ir anksčiau jau teistas, viską papasakojo pačiam I.Zaleckiui.

I.Zaleckio ir jo posūnio šeimos konfliktas, prie kurio kurstymo aktyviai prisideda pastarojo uošvienė, tęsiasi jau ne vienus metus. Jo priežastimi tapo finansiniai nesutarimai, prasidėję klaipėdiečio antrosios žmonos sūnui susiradus sau nuotaką ir pasidavus jos bei jos mamos įtakai.

Parengta pagal  dienraštį „Vakaro žinios“

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder