Ketinama bausti ne tik kontrabandos platintojus, bet ir pirkėjus

Ketinama bausti ne tik kontrabandos platintojus, bet ir pirkėjus

Trečiadienį Vyriausybė nutarė, jog administracinė atsakomybė turi būti taikoma ne tik kontrabandinių cigarečių ir alkoholio platintojams, bet ir pirkėjams. Iki šiol nuobaudos taikytos tik už neteisėtą akcizais apmokestinamų prekių laikymą, gabenimą, naudojimą ar realizavimą.

Kaip rašoma Vyriausybės pranešime, teisinis reguliavimas, nenumatantis atsakomybės nelegalių alkoholinių gėrimų ir tabako gaminių pirkėjams, paskatina kontrabandą. Dėl šios priežasties siūloma, kad už teisės aktų tvarka nepaženklintų alkoholinių gėrimų ir tabako gaminių įsigijimą būtų įvestos pagal įsigytų prekių vertę diferencijuotos baudos.

Numatoma, kad 100-300 litų bauda ir prekių konfiskavimas būtų taikomi asmenims, įsigijusiems nelegalių alkoholinių gėrimų ar tabako gaminių, jei jų vertė neviršija dviejų minimalių gyvenimo lygių (MGL), tai yra, 260 litų.

Jei prekių vertė viršija du, bet neviršija 10 MGL (260-1,3 tūkst. litų), būtų skiriama 1-5 tūkst. litų bauda su prekių konfiskavimu. Bauda, siekianti 5-10 tūkst. litų ir prekių konfiskavimas grėstų tuomet, kai kontrabandos vertė viršija 10, bet neviršija 50 MGL (1,3-6,5 tūkst. litų). Jei kontrabandinių prekių vertė viršytų 50 MGL, grėstų 10-20 tūkst. litų piniginė bauda ir prekių konfiskavimas.

Kontrabandinių prekių vertę Vyriausybė siūlo apskaičiuoti pagal jų muitinę vertę, įskaitant privalomus sumokėti mokesčius.

Siekiant įvesti baudas kontrabandos pirkėjams, visus Teisingumo ministerijos parengtus įstatymų projektus reikės priimti Seime.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder