Kauno žudynių byla guls ant teisėjų stalo

Kauno žudynių byla guls ant teisėjų stalo

Vakar Generalinė prokuratūra Lietuvos apeliaciniam teismui perdavė Kauno žudynių bylą, kurioje kaltinimai pateikti velionio Drąsiaus Kedžio bičiuliui Raimundui Ivanauskui ir pastarojo draugei Eglei Barauskaitei.

Lietuvos apeliacinio teismo pirmininko padėjėja ryšiams su visuomene Kristina Petrošienė „Respublikai“ teigė, kad Apeliacinis teismas spręs, kuriam teismui perduoti šią bylą nagrinėti iš esmės. Tai turėtų paaiškėti jau šią savaitę.

Prokurorai įtaria, kad R.Ivanauskas ir E.Barauskaitė neva padėjo D.Kedžiui rengiantis nužudyti 4 žmones, kuriuos pastarasis viešai kaltino priklausant pedofilų klanui ar talkinant pedofilams, - Laimą Stankūnaitę, Andrių Ūsą, teisėją Joną Furmanavičių ir L. Stankūnaitės seserį Violetą Naruševičienę.

2009 metų spalio 5-ąją buvo nužudyti du iš šių žmonių - J. Furmanavičius ir V. Naruševičienė. Po šių žudynių teisėsaugos pareigūnų daugiau nei pusmetį ieškotas D. Kedys 2010 metų balandžio 17-ąją per švaros akciją „Darom“ rastas negyvas dumblyne prie marių Kauno rajono Šlienavos kaime.

2010 metų birželio 13-ąją baloje Alytaus rajone rastas negyvas vienintelis pedofilijos bylos įtariamasis A. Ūsas. Vienintelė iš asmenų, kuriuos kaltino D. Kedys, gyva likusi L. Stankūnaitė yra nuolat saugoma.

R. Ivanauskas ir E. Barauskaitė buvo sulaikyti užpernai rudenį, kai prabilo ir aukštų pareigūnų griūtį Policijos departamente sukėlė Mindaugas Žalimas, kuris prisistatė D. Kedžio draugu. Liudytojas pareiškė, kad pareigūnams žudynių išvakarėse buvo suteikęs jam žinomą informaciją apie rengiamą nusikaltimą, tačiau šie esą nesiėmė priemonių užkirsti kelią nusikaltimui. Po tokio liudijimo teisiamųjų suole atsidūrę pareigūnai tvirtina, kad skandalą sukėlusio M. Žalimo pasakojimas žurnalistams gerokai skyrėsi nuo to, ką jis kalbėjo atvykęs į Policijos departamentą.

D. Kedžio artimiesiems M. Žalimo liudijimas atrodė panašus į mistiką - jie teigė velionio draugu prisistačiusio vyro anksčiau niekada nematę. Nuostabą D. Kedžio artimiesiems kėlė ir tai, kad įtarimus dėl padėjimo rengiantis žudynėms pareigūnai pateikė R. Ivanauskui - žmogui, kuris yra beveik aklas.

Pinigų siekis

Vakar Panevėžio miesto apylinkės teismas baigė įrodymų tyrimą baudžiamojoje byloje, pagal kurią Kauno Panemunės policijos komisariato viršininkas Egidijus Kuckailis ir tyrėja Rasa Kairienė teisiami už galimą tarnybos pareigų neatlikimą.

Teismas vakar atmetė nukentėjusiąja šioje byloje pripažintos L. Stankūnaitės tėvų Stasio ir Tatjanos Stankūnų prašymą nukentėjusiaisiais pagal šią bylą pripažinti ir juos.

Už tai, kad dabar teisiamų pareigūnų D.Kedžiui 2008-ųjų gruodį išduotoje pažymoje Stankūnų butas buvo įvardytas kaip mergaitės tvirkinimo vieta, L. Stankūnaitės tėvai ketino reikalauti piniginės kompensacijos - mažiausiai 40 tūkst. litų. Teismui atsisakius juos pripažinti nukentėjusiaisiais šis ieškinys nebus nagrinėjamas.

Dėl E. Kuckailio ir R. Kairienės veiksmų nukentėjusiąja pripažinta L. Stankūnaitė neturtinei žalai atlyginti Lietuvos valstybei iš pradžių buvo pateikusi 40 tūkst. litų ieškinį, vėliau pareiškė ieškinio sumą didinanti iki 100 tūkst. litų. Remiantis pareigūnų išduota pažyma buvo apribota L. Stankūnaitės kaip motinos valdžia, o mergaitė kelerius metus augo D. Kedžio sesers Neringos Venckienės namuose.

Baigiamąsias kalbas šioje byloje proceso dalyviai ketina sakyti balandį numatytame posėdyje. Jas išklausius bus paskelbta nuosprendžio data.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder