Kauno apygardos teisme buvo klastojamos nutartys

Kauno apygardos teisme buvo klastojamos nutartys

Teisminė valdžia kreipėsi į Generalinę prokuratūrą dėl fakto nustatymo, kad Kauno apygardos teismo (KAT) Baudžiamųjų bylų skyriaus teisėjas galimai suklastojo baudžiamųjų bylų procesinius dokumentus.

Įtarimų teisminei valdžiai sukėlė KAT teisėjas Arvydas Stankus, šiame teisme dirbantis nuo 2007-ųjų metų. Prieš tai nuo 1993-iųjų 58-erių metų Temidės tarnas dirbo Kauno miesto apylinkės teisme.

Prieš savaitę du KAT Baudžiamųjų bylų skyriaus teisėjai - Kęstutis Dargužis ir Regina Cemnolonskienė - kreipėsi į teismo pirmininką ir pareiškė, kad įtaria procesinių dokumentų, sprendimų klastojimus kai kuriose bylose, trečiadienį per spaudos konferenciją sakė Teisėjų tarybos pirmininkas Gintaras Kryževičius. Šiose bylose teisėjai dalyvavo kaip kolegijos nariai. Dėl šio pranešimo faktų buvo pradėtas vidaus tyrimas.

"Tai yra bylos, kuriose buvo sprendžiamas klausimas dėl lygtinio paleidimo iš įkalinimo vietų prieš laiką. (...) KAT nagrinėjo tokius skundus ir priimtose nutartyse teisėjai, kurie pareiškė, kad nutartys yra suklastotos, buvo priimti vienokiai procesiniai sprendimai, tai yra teigiama, kad kolegija nusprendė atmesti laisvės atėmimo vietose nuteistųjų skundus. Tuo tarpu tiek procesinius dokumentus saugančioje "Liteko" sistemoje, tiek pačiose bylose buvo kitokie procesiniai sprendimai, tai yra sprendimai, kuriais tokie asmenys buvo paleisti iš įkalinimo vietų", - sakė G. Kryževičius.

Įtarimų K. Dargužiui ir R. Cemnolonskienei sukėlė tai, kad nutarties motyvai akivaizdžiai prieštaravo rezoliucinei daliai. Siunčiant nutartį į koloniją, joje buvo tik A. Stankaus parašas, o visų kolegijos narių parašai buvo apylinkės teismui grąžintoje byloje.

Teisėjų taryba Generalinei prokuratūrai parengė pareiškimą dėl ikiteisminio tyrimo pradėjimo ne prieš asmenį ar jų grupę, bet dėl tyrimo metu paaiškėjusio fakto. Taip pat prokurorų prašoma apsvarstyti galimybę dėl proceso atnaujinimo inicijavimo tose bylose, kuriose buvo priimtos nutartys. Be to, iš įvairių teismų buvo išreikalauta dar 14 2009-2010 metų bylų. Iš jų dar dvi bylos Kauno apygardos teismo pirmininkui sukėlė abejonių, ar nebuvo panašių klastojimo atvejų.

Pasiteiravus, kokie galėjo būti tokie teisėjo elgesio motyvai, G. Kryževičius teigė manąs, "kad ne iš geros širdies".

"Net būtų keista, jeigu būtų kitaip", - sakė jis.

"Negalėjau tikėtis, buvo kaip griaustinis iš giedro dangaus. Sunku patikėti, kad blaiviai mastantis žmogus būdamas teisėju, aišku, jeigu taip buvo, galėjo taip pasielgti", - apie savo pavaldinį kalbėjo KAT pirmininkas Albertas Milinis. Teisėjas neatmetė, kad A. Stankus galėjo turėti ir sveikatos problemų.

Teisėjas A. Stankus šiuo metu serga. Nedarbingumo pažymėjimą teisininkas gavo, kai teisme buvo pradėtas tarnybinis patikrinimas. Į darbą teisėjas grįžti turėjo vasario 4-ąją, tačiau nedarbingumo pažymėjimą jis prasitęsė. Beje, Prezidentūra dar vasario pradžioje gavo A. Stankaus prašymą jį atleisti iš pareigų savo noru. Teisėjų tarybos pirmininkas suabejojo, ar šis prašymas bus patenkintas.

Pagal įstatymus, norint teisėją patraukti baudžiamojon atsakomybėn, generalinis prokuroras turėtų kreiptis į Seimą.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder