Karklės gyventojas kaltinamas neteisėtu praturtėjimu

Karklės gyventojas kaltinamas neteisėtu praturtėjimu

Trys žemės sklypai su nebaigtais statiniais, nedidelės vertės butas, bendrovės akcijos ir paskolų sutartys – tai tikrai ne sėkmingo milijonieriaus verta istorija, o įtariamojo baudžiamojoje byloje oficialiai registruotas beveik 2,5 milijonus litų siekiantis turtas, pusės iš kurio jis negali pagrįsti teisėtomis pajamomis.

Klaipėdos apygardos prokuratūra kartu su ikiteisminį tyrimą atlikusiais Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos Klaipėdos valdybos pareigūnais Klaipėdos miesto apylinkės teismui perdavė nagrinėti baudžiamąją bylą, kurioje neteisėtu praturtėjimu, sukčiavimu mokesčių srityje bei aplaidžiu apskaitos tvarkymu kaltinamas 42 m. Karklės kaimo (Klaipėdos r.) gyventojas V. K.

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, anksčiau neteistas vyras 2008 m. įkūrė uždarąją akcinę bendrovę vien tam, kad iš valstybės biudžeto susigrąžintų PMV permoką, t.y., kad galėtų sukčiauti mokesčių srityje. Valstybinei mokesčių inspekcijai už 2008 m. buvo pateikta 167 tūkst. litų tariama PVM permoka, nors bendrovė jokios realios veiklos nevykdė, o į bendrovės buhalterinę apskaitą įtraukė buto Klaipėdoje įsigijimo bei įrengimo sandorių sąskaitas faktūras, kurios ir tapo susigrąžintinos permokos pagrindu. V. K. kaltinamas savo naudai įgijęs didelės vertės – 125 tūkst. 192 litus – valstybės biudžeto lėšų.

Be to, kaltinamasis turės teisme įrodyti, iš kur jis įsigijo turto už daugiau nei 1 milijoną litų, kadangi jo kilmės negalėjo pagrįsti teisėtai gautomis pajamomis.

„Ikiteisminio tyrimo metu įtariamasis atsisakė duoti parodymus, jo baudžiamąją atsakomybę lengvinančių aplinkybių nenustatyta, o sunkinanti aplinkybė yra ta, kad kaltinamasis mokesčių srityje sukčiavo iš savanaudiškų paskatų,“– sakė ikiteisminiam tyrimui vadovavęs bei valstybinį kaltinimą teisme palaikysiantis Klaipėdos apygardos prokuratūros Antrojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokuroras Linas Kiaurakis.

Neteisėto praturtėjimo atskleidimui bei šio pobūdžio nusikalstamų veikų ištyrimui Lietuvos teisėsaugos institucijos skiria didelį dėmesį, šio pobūdžio ikiteisminiai tyrimai yra tarp prioritetinių prokuratūros veiklos sričių, įtrauktų į Strateginį prokuratūros veiklos planą.

Už šią nusikalstamą veiką įstatymas numato laisvės atėmimą iki 4 metų, o už didelės vertės svetimo turto įgijimą savo naudai laisvės galima netekti 8 metams.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder