Jūrininkų ligoninę krėtė FNTT

Jūrininkų ligoninę krėtė FNTT

Ketvirtadienį Klaipėdos jūrininkų ligoninėje bei jos padalinyje Švėkšnoje lankėsi Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT). Pareigūnai išsivežė dokumentus, susijusius su naujos katilinės įrengimu Švėkšnoje esančiame Psichiatrijos departamente.

Teigiama, kad FNTT atlieka ikiteisminį tyrimą dėl galimo netinkamo lėšų panaudojimo. FNTT atstovė spaudai Rūta Andriuškaitė BNS sakė, jog į teisėsaugos akiratį patekęs projektas buvo finansuojamas Klimato kaitos specialiosios programos lėšomis.

Sutartis dėl katilinės projekto parengimo ir rangos darbų su įmone "Naujoji šiluma" buvo pasirašyta 2014 metų pradžioje, jos vertė siekė apie 330 tūkst. eurų. Naujoji katilinė Švėkšnos padalinyje pradėjo veikti prieš metus - 2016-ųjų lapkritį.

Pasak Jūrininkų ligoninės direktoriaus dr. Jono Sąlygos, Švėkšnos psichiatrijos ligoninė 2010 metais buvo prijungta prie Jūrininkų ligoninės su visomis iki tol sudarytomis sutartimis ir dokumentais. Pasak direktoriaus, Švėkšnos psichiatrinė ligoninė dar 2005 metais buvo pasirašiusi 20 metų sutartį su UAB "Lamberta" dėl šilumos tiekimo.

J. Sąlyga tikino, kad tuomet buvo kūrenama skalūno alyva, kuri skleidė nemalonius kvapus ligoninės teritorijoje bei už jos ribų, o degimo produktai teršė aplinką. Be to, už šilumą buvo mokamos didelės sumos. Ligoninės vadovas aiškino, kad buvo nuspręsta Švėksnoje įrengti biokuro katilinę ir naudoti žaliąją energiją. Bendra biokuro katilinės Švėkšnoje projekto vertė siekė beveik 335 tūkst. eurų.

"Kai šildė "Lamberta", 2016 m. sausio mėnesį mes mokėjome beveik 20 tūkst. eurų už vieną mėnesį. Dabar, kai pradėjome naudoti žaliąją energiją, 2017 m. sausį turime rezultatus - 7,4 tūkst. eurų, daugiau nei dvigubai mažiau. Mums tai yra didžiulė ekonominė nauda. Be abejonės, turbūt "Lambertai", kaip supratome, nepatiko, kad mes vis dėlto atsisakome jų paslaugų, nes jie nuolat su mumis bylinėjosi ir iki šios dienos vyksta teismai ir jie nenori perduoti savo įrangos mums, tiksliau, mes turime išpirkti tą įrangą už 23 tūkst. eurų", - aiškino J. Sąlyga.

Šiuo metu teismai eina į pabaigą - tikimasi, kad jau po poros savaičių bus skelbiamas sprendimas dėl sutarties su "Lamberta" nutraukimo.

Ligoninės vadovybei FNTT specialistai kėlė klausimą, kodėl konkurso metu buvo pakeisti katilai, t. y. pastatyti kitokie nei planuota. Katilai esą buvo sukeisti vykusio konkurso laimėtojui pasiūlius geresnių techninių parametrų katilą. Anot J. Sąlygos, tam pritarė tiek Viešųjų pirkimų tarnyba, tiek projekto finansuotojai.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder