JAV karo laivo įgulai atsirūgo vizitas Klaipėdoje

JAV karo laivo įgulai atsirūgo vizitas Klaipėdoje

Dar vasario pradžioje į Klaipėdą draugiško vizito užsukęs JAV karo laivas „USS Hue City“ užtruko penkias dienas. Tad prieš ilgą kelionę į Viduržemio jūrą, kur šis galingas raketinis kreiseris dalyvavo operacijoje prieš „Islamo valstybę“, Lietuvos uostamiestyje laivo įgula nusprendė atsipalaiduoti ir užsuko į barą. Viskas baigėsi skandalu, o keliems jūreiviams, greičiausiai, teks palikti tarnybą.

Vasario 6-ąją į Klaipėdą užsukęs „Ticonderoga“ klasės raketinis kreiseris „USS Hue City“, su lietuvių kariais „USS Hue City“ dalyvavo jūrų mūšių, kovos su povandeniniais laivais pratybose, tobulino laivų šturmavimo įgūdžius. Anot šio laivo kapitono Danielio Gilleno, vizitas turėjo pademonstruoti JAV karinių pajėgų pastangas stiprinti ryšius su NATO sąjungininkais ir regioniniais partneriais siekiant bendro tikslo užtikrinti taiką ir stabilumą Baltijos regione.

Tokie diplomatiški kapitono pareiškimai nežadėjo nieko blogo, o ir oficialioji programos dalis atrodė nekalta. Viešnagės Klaipėdoje metu laivo vadas ir jį lydinti delegacija susitiko su Klaipėdos miesto meru, Karinių jūrų pajėgų vadovybe, o lietuvių jūreiviai lankėsi amerikiečių kariniame laive.

Be to, tradiciškai į Klaipėdą atvykusių JAV karinių laivų įgulos organizuoja labdaros, socialinius ir kitus geros valios renginius. Vasario 7 d. laivo įgula lankėsi Klaipėdos vaikų globos namuose „Rytas“, čia neatlygintinai atliko smulkius globos namų remonto ir dažymo darbus, surengė sporto ir laisvalaikio renginį. Vis dėlto šimtams „USS Hue City“ jūreivių Klaipėda įsiminė visai ne dėl tokių socialinių renginių, o dėl skandalo, į kurį įsivėlė įgulos nariai.

Suviliojo žodžiais ir alkoholiu

Iš 370 laivo įgulos narių keliasdešimt yra moterys – tai nėra neįprasta, o senovės jūrininkų „išmintis“, kad moterys yra blogas ženklas jūroje, jau senokai pamiršta. Tačiau tarp skirtingų lyčių ilgoje kelių mėnesių kelionėje vis tiek pasitaiko įvairių konfliktų, o įvairaus amžiaus jūreiviams kyla įvairių pagundų. Vienos pagundos istorija dabar tapo oficialaus tyrimo dalimi.

Leidinys „The Navy Times“ atskleidė šio tyrimo detales. Paaiškėjo, kad į Klaipėdą užsukusiame „USS Hue City“ jau kurį laiką įsivyravusi itin laisva atmosfera – čia pro pirštus žiūrėta į griežtą JAV laivyno taisyklę, kad įgulų nariai tarnybos metu negali palaikyti intymių santykių vienas su kitu. Manoma, kad tokie santykiai gali sukurti nereikalingų įtampų, konfliktų laive ir taip pakenkti įgulos moralei. Aiškėja, kad „USS Hue City“ puskarininkiai šią taisyklę ignoravo net kelis kartus.

Vienas jų – vyriausiasis laivo puskarininkis, kuris išsinuomojo viešbutį uostamiestyje ir pasiūlė su kitais puskarininkiais praleisti vakarą Klaipėdos senamiestyje. Visi puskarininkiai, išskyrus jauną jūreivę, buvo patyrę ir tarnyboje praleidę po keliolika metų.

Nedidelėse kajutėse miegantiems jūreiviams bet koks sustojimas uoste yra tikra atgaiva, mat galimybė atsipalaiduoti ir išsimiegoti minkštoje viešbučio lovoje pasitaiko retai. JAV laivyno puskarininkiai yra viena svarbiausių grandžių laivuose – tai yra įgulos stuburas, kuris užtikrina sklandų kitų jūreivių darbą.

Viena iš atsakingiausių pozicijų – jaunesnysis sonarų technikas. Tokiam puskarininkiui patikėta sonarų priežiūria. Šiais prietaisais galima sekti bene didžiausią pavojų „USS Hue City“ kelti galinčius priešininko povandeninius laivus.

Būtent su vyriausiuoju puskarininkiu ir dar keturiais jūreiviais į Klaipėdos senamiestyje įsikūrusią airišką užeigą pasilinksminti išėjęs sonarų technikas sukėlė skandalą. Padauginęs alkoholinių gėrimų jis įsidrąsino ir ėmė flirtuoti su dviem laipsniais žemesne puskarininke. Pastaroji taip pat jau buvo gerokai įkaušusi.

„Kalba pakrypo apie seksą. Kurį laiką dar šnekučiavomės ir aš užsiminiau, kad galiu patekti į viešbučio kambarį“, – tyrėjams vėliau pasakojo sonarų technikas. Įsidrąsinęs jis savo vado paprašė viešbučio kambario rakto, o neblaivus vyresnysis puskarininkis paslaugiai sutiko.

„Pasakiau jam, kad kai ką palikau jo kambaryje ir mums reikia tai paimti“, – prisipažino technikas, pridūręs, kad jaunesniąją puskarininkę jis nusivedė į viešbučio kambarį ir ten užsiėmė seksu. Vėliau jie abu grįžo į tą patį barą.

„Jis mane patikino, kad viskas bus gerai. Nusivyliau savimi, mane paveikė jo žodžiai ir alkoholis. Vėliau, kai laive jau pradėjo sklisti kalbos, jis manęs klausinėjo ką ir kam sakiau, pasiūlė prikąsti liežuvį“, – tyrėjams teigė jaunesnioji puskarininkė.

Išties, nerašyta taisyklė, kad paslapčių tarp įgulos narių JAV laivuose nelieka, o gandai sklinda labai greitai, kaip mat pasitvirtino. Pasirodžius pirmiesiems gandams tyrimą pradėjo laivo vadovybė, o vėliau jį perėmė ir aukštesnio rango tyrėjai iš JAV laivyno.

Karjera per lovą netoleruojama?

Tyrimas užtruko visą pavasarį ir dalį vasaros, tačiau jau dabar aiškėja rezultatai: 5 puskarininkių tarnyba pakibo ant plauko – jiems greičiausiai teks palikti laivą, o gal ir laivyną.

Dar du jūreiviai dėl skirtingų incidentų taip pat suspenduoti, mat pradėjus tyrimą išaiškėjo dar mažiausiai du atvejai, kai įgulos nariai tarpusavyje turėjo intymių santykių – sykį su ta pačia tyrime minima jaunesniąja puskarininke.

Ir tuo viskas gali nesibaigti, mat už tvarką laive atsakingi ne tik puskarininkiai, jaunesnieji karininkai, bet ir pats kapitonas. Būtent todėl skandalą sukėlė ne tiek pats faktas, kad du puskarininkiai pernelyg atsipalaidavo ir nusižengė JAV laivyno tvarkai, o tai, kad visą istoriją imta dangstyti – bent du puskarininkiai iki šiol laikosi savo versijos, kad jie esą nieko nežinoję.

Tiesa, vos praėjusį rugsėjį „USS Hue City“ tarnauti pradėjęs vienas vyresnysis puskarininkis tikino, kad jis iš karto atkreipė dėmesį į aplaidžią darbo kultūrą, palankumą dėl lyties ar net rasės. Pavyzdžiui, liudijusi jaunesnioji puskarininkė tikino, kad ją labai nustebino kilęs triukšmas, mat ji susidarė įspūdį, jog tokie santykiai laive toleruojami.

„Niekas daugiau nėra patekęs į bėdą dėl tokių santykių. Susidariau įspūdį, kad laive tai nėra draudžiama, kol tai netrukdo darbui“, – teigė jūreivė.

Dar daugiau, ji tikino, kad „USS Hue City“ netgi esą įprasta, kad su aukštesnio rango puskarininkiais ar karininkais miegančios jūreivės gali tikėtis palankumo – jas užstos ar geriau įvertins, o tokie įvertinimai yra svarbūs siekiant paaukštinimo.

Be to, kitas puskarininkis liudijo, jog laive esą veikia „Meiporto mafija“ – taip dėl gimtojo „USS Hue City“ miesto – Meiporto pravardžiuojama baltaodžių karininkų grupė, kuri juodaodžius už nusižengimus baudžia skaudžiau, nei baltaodžius.

Pavyzdžiui, vienas balandžio mėnesį Seišelių salose nusitašęs ir kelias taisykles šiurkščiai pažeidęs puskarininkis buvo tik įspėtas, o vėliau ramiai išėjo į atsargą. Tai, jog laivo vadas negalėjo nežinoti apie „USS Hue City“ tvyrančią netvarką, jau kelia nemažai abejonių – ir nors pats kapitonas neigia savo kaltę, JAV laivynas pastaraisiais metais itin griežtai žiūri į panašius atvejus, kai dėl menkiausių drausmės pažeidimų be gailesčio atleidžiami aukšti laivų karininkai, tarp jų – ir vadai.

Vienas galingiausių JAV laivų

„USS Hue City“ yra vienas iš 22 „Ticonderoga“ klasės kreiserių JAV laivyne. Iš viso 1991 metais pastatytame laive tarnauja apie 370 jūreivių. Tai itin galingi laivai, kurių pagrindinė užduotis – kova su priešininko laivais, taip ir povandeniniais .

Laive yra dešimtys priešlaivinių raketų „Harpoon“, priešlėktuvinių SM-2, priešraketinių ir antipalydovinių SM-3, prieš povandeninių RUM-139_VL-ASROC. Be to, tokios klasės laivai gali atakuoti antžeminius taikinius – „USS Hue City“ gabena mažiausiai penkias dešimtis sparnuotųjų raketų „Tomahawk“, kurios gali tiksliai smogti už 1,7 tūkst. km. esantiems taikiniams.

Šaltojo karo laikais „Tomahawk“ raketos galėjo gabenti ir branduolines galvutes, tačiau kapitono D. Gilleno teigimu, šiais laikais „Ticonderoga“ klasės laivai neturi branduolinių ginklų, nors ir turi tokią galimybę. Laive taip pat įrengti du penkių colių (127 mm) greitašaudžiai pabūklai, 25 mm patranka, skirta kovai su nedideliais laiveliais.

Pavyzdžiui, savižudžių valdomomis arba Somalio piratų valtimis. Automatiniai pabūklai valdomi iš kapitono tiltelio nuotoliniu būdu. Laivas taip pat ginkluotas 50 kalibro sunkiaisiais kulkosvaidžiais. Laivo angare taip pat telpa du sraigtasparniai MH-60R. Pastarieji skirti gelbėjimo ir paieškos darbams, žvalgybai, o ypač – kovai su priešininko povandeniniais laivais.

Jie gabena lynu nuleidžiamą sonarą bei raketas arba torpedas. „USS Hue City“ – vienintelis iš 274 JAV laivyno laivų, kuris yra pavadintas Vietnamo karo mūšio vardu. Istorinį Hue miestą 1968 metais per vadinamąjį Tet puolimą atakavo Vietkongo ir Šiaurės Vietnamo pajėgos, o per kruvinas trijų mėnesių kautynes JAV jūrų pėstininkai šį miestą atsikovojo.

Ir nors kapitonas D. Gillenas pabrėžė, kad „USS Hue City“ gali savarankiškai vykdyti įvairias užduotis, iš Floridos sausį išplaukusio raketinio kreiserio pagrindinė užduotis – JAV lėktuvnešio „USS George H. W. Bush“ palyda.

„USS George H. W. Bush“, kaip ir kitus JAV lėktuvnešius paprastai lydi bent keli tokie „Ticonderoga“ klasės kreiseriai, dar keli eskadriniai minininkai, povandeniniai laivai. Šiuo atveju be „USS Hue City“ smogiamojoje grupėje dar yra ir tos pačios klasės „USS Philipine Sea“, o 6iuo metu „USS Hue City“ dalyvauja pratybose Šiaurės Atlante.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder