Istorijos atomazga: kalta autobuso keleivė

Istorijos atomazga: kalta autobuso keleivė

Staigiai stabžius autobusui jame pargriuvusi ir susižalojusi klaipėdietė pati dėl to kalta, o vairuotojo kaltės šioje istorijoje neįžvelgta. Tai - ne tik precedento uostamiestyje neturintis teismo sprendimas, bet ir pamoka tūkstančiams miestiečių, kasdien važinėjantiems viešuoju transportu.

2011-ųjų lapkričio 16 dieną Naikupės gatvėje važiuojantis 1-ojo maršruto autobusas staiga stabdė prieš pėsčiųjų perėją, kuria ėjo žmogus. Viena autobuso keleivė - Danutė Kuliešienė griuvo, moteris po šio incidento nugabenta į ligoninę.

Nustatyta, jog ji patyrė įvairius sužalojimus: lūžo 5 šonkauliai, sumušti plaučiai, trūko blužnis - šį organą teko pašalinti, operacijos metu nukentėjusioji neteko 3 litrų kraujo.

[CITATA]Dėl įvykio pradėtas ikiteisminis tyrimas, 2012-ųjų gegužę Klaipėdos miesto apylinkės teismą pasiekė baudžiamoji byla, kurioje kaltinimai pažeidus kelių transporto eismo saugumo taisykles dėl kurių nukentėjo žmogus pareikšti autobuso vairuotojui Grigorijui Pavlovui. Pagal šį baudžiamojo kodekso straipsnį už tai gresia laisvės atėmimas iki 5 metų. Jis savo kaltės nepripažino.

Be to, nukentėjusioji iš jo paprašė 100 tūkst. litų neturtinei žalai atlyginti bei padengti per 28 tūkst. litų išlaidas, susijusias su gydymu.

Tačiau nagrinėjimo metu viskas apsivertė aukštyn kojomis - vairuotojas išteisintas, o kalčiausia liko keleivė.

Argumentai

Priimdama sprendimą teisėja Ingrida Krušienė rėmėsi ne tik būrio liudininkų, kaltinamojo ir nukentėjusiosios parodymais, bet ir specialistų išvadomis, ekspertizės rezultatais, kitais įrodymais.

Ji paskelbė, kad G. Pavlovas jokių Kelių eismo taisyklių nepažeidė, atliko tai, kas buvo būtina: staiga stabdė norėdamas praleisti per perėją bėgusį žmogų, o vertindamas eismo situaciją gatvėje negalėjo kontroliuoti to, kas vyksta autobuse.

O autobuso keleiviai (jie irgi prilyginami eismo dalyviams), skelbiama teismo sprendime, privalo laikytis Keleivių vežimo taisyklių, skelbiančių, jog jie turi sėdėti, o jei laisvų vietų nėra - įsikibti į turėklus. Konstatuota, jog D. Kuliešienė šių taisyklių nesilaikė ir dėl savo neatsargumo griuvo bei susižalojo.

Kadangi vairuotojas išteisintas neįžvelgus jo veiksmuose nusikalstamos veikos požymių, 128 tūkst. litų ieškiniai palikti nenagrinėti, jis neprivalės atlyginti nukentėjusiosios išlaidų advokatui.

Teisėja pažymėjo ir tai, kad teismų praktika panašaus pobūdžio bylose tik formuojasi.

Reakcijos

"Teisingas verdiktas", - išteisinamąjį nuosprendį išklausęs tarė G. Pavlovas.

"Absurdas, cinizmas. Tiek fizinių ir dvasinių kančių patyriau, praradau darbingumą, tik kvalifikuotų medikų pagalba likau gyva, nors įvykio pasekmes jaučiu iki šiol. O teismas iš manęs pasityčiojo, kaltinamojo advokatai žemino ir šmeižė. Viskas vyko tendencingai.

Kovosiu toliau, net jeigu ir teks prarasti sveikatos likučius, nepasiduosiu, iki Strasbūro eisiu", - emocingai reagavo D. Kuliešienė.

Jos manymu, niekas nėra garantuotas, kad panašių incidentų pavyks išvengti ateityje.

"Kiek žmonių Klaipėdos viešuoju transportu važinėja kiekvieną dieną, bet ar jie saugūs? Pažiūrėkite į autobusų vairuotojus - kokių tik jų nėra.

Po įvykio mane tikrino, ar aš neapsvaigusi nuo alkoholio ar narkotikų, o kas patikrino vairuotoją?", - susijaudinusi kalbėjo moteris.

G. Pavlovas ik išiol dirba Klaipėdos autobusų parke.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder